Recenzia: HEAT: Hustý déšť (rozšírenie k HEAT)

Verím, že väčšina z načich čitateľov si spomenie na recenziu našej Hry roka 2022: HEAT. Práve v tomto období po čosi viac ako roku, vychádza rozšírenie k tejto hre (No konečne! huláka mi akýsi hlas v hlave). Akonáhle sa mi do uší dostala táto novinka, hneď som zatúžil po vlastníctve tohto rozšírenia. Slovo dalo slovo, a vďaka Blackfire a kuriérskej službe mi dorazila domov malá a relatívne tenká krabička s rozšírením.
V recenzii sa pozrieme na to, čo rozšírenie obsahuje, čo pridáva a či sa oplatí ho kúpiť. Na konci článku pripojíme malé bonusy. So súhlasom Braňa Bereca (Dakujeme!) tam nájdete linky na jeho video Základné stratégie k HEAT: Pedal to the Metal a neskôr aj video s popisom kariet vylepšení.

Po rozbalení krabice na vás vyblafne dvojstranový manuál, niekoľko komponentov a ďalšia herná doska.

Herná doska s 2 mapami, tá voda na trati je už prakticky minijazero. A šikany, no tie vám mierne pošramotia nervy

Rozoberme si to po bodoch:

  • Herná doska obsahuje 2 trate (obojstranná ako v základe) na jednej strane je trať v Japonsku s kalužami vody v zákrutách, šikanou (dvojitou zákrutaou) a aj s nadjazdom (nemá žiadny herný význam, ale je pekný 🙂 ). Na druhej strane je trať v Mexiku iba so šikanami (dvojitými zákrutami).
    • 2 karty tratí (pre losovanie trate napr pri šampionáte)
  • Ďalším prídavkom je 7my hráč – tentokrát oranžovej farby. Set obsahuje samozrejme všetky prídavky (12 základných kariet a 3 štartovné vylepšenia (0,5,Heat) v oranžovej farbe, hernú podložku, riadiacu páku a závodné autíčko. Super, oranžová farba je moja obľúbená!
  • 5 kariet napätia a 15 kariet Heat – ako doplnok pre 7 hráča, prípadne, ak vám pri závodoch so šiestimi hráčmi chýbali
  • 7 sponzorských kariet so superchladením, toto dokáže dostať Heat karty z odhadzovacieho balíčka priamo do stredného balíčku – motora.
  • 4 karty udalostí do sezóny v roku 1964 – pre šampionát
  • 12 kariet pokročilých vylepšení (6 vylepšení – každé 2x a každé má superchladenie)
  • hárok s bodovacou tabuľkou

týmto je celý obsah vymenovaný.

Niektoré z kariet udalostí pre šampionát 1964

Do pôvodnej krabice od HEAT sa to všetko zmestí až na nový herný plán, ten vám nadvihne veko krabice o zhruba 1.5cm. Nemyslím si, že je to problém, nakoľko všetky karty a komponenty sa vám do jednotlivých prelisov zmestia úplne v pohode.

Čo sa týka pravidiel, hlavné zmeny sú pochopiteľne len na nových mapách (šikany a voda na trati) inak sa tam nachádza prakticky už len superchladenie (spomenuté vyššie) a agresívne legendy (automatický hráči) – tam sa len pridala ikona na trati, kde vedia legendy prebehnúť o zákrutu naviac. Musím upozorniť, že táto ikona sa nachádza len na týchto nových mapách, v pravidlách ju doporučujú dokresliť aj na mapu Veľkej Británie na konkrétne zákruty.
Šikany – sú dvojité zákruty ktoré majú rovnaké obmedzenie rýchlosti (to isté číslo na oboch zákrutách), označené sú pruhovanými obrubníkmi modrobielej farby. Šikany zdieľajú jeden žetón stavu dráhy (aplikovaný na obe zákruty), tento je tiež označený modrobielym pruhovaním.
Voda na trati – sa nachádza len na mape trati v Japonsku. Obmedzuje nadraďovanie a podraďovanie a to tak, že musíte zaplatiť +1 kartu Heat pri ktorejkoľvek z týchto akcií. Čiže podradenie z 2 na 1 vás stojí 1 kartu Heat, prípadne nadradenie z 2 na 4 vás bude stáť 2 karty Heat.

Toto je vymenovanie celého obsahu a všetkých zmien, čo vás čakajú.

Za cenu polovice celej hry. Oplatí sa to, či nie?
Z môjho pohľadu – ak sa jedná o vašu obľúbenú hru, predĺži to jej životnosť a pridanie nových tratí sa cení. Mne sa Heat naozaj páči natoľko, že by som si rozšírenie kúpil.

Ukážky nových kariet pokročilých vylepšení, všetky obsahujú superchladenie + extra bonusy.
Sponzorská karta so superchladením


Ale naozaj ma škrie to, že som si predstavoval aj aplikovanie zmien na staršie trate, veď jeden ďalší kartón s dielikmi šikany, alebo vody na trati – ako prekrytie na staršie trate nemohol byť taký veľký problém s nákladmi. Hre a rozmanitosti by to určite prospelo. Škoda. Viem si predstaviť, že niekto naozaj zváži, či si za túto cenovku nekúpi nejakú komplet novú hru namiesto rozšírenia.

Čo sa týka hrania, nové mapy sú jednoznačne ťažšie a prinútia vás využiť Heat karty do maxima. Minišikany len s obtiažou prejdete bez zaplatenia Heatu a voda na trati vás zase prinúti kalkulovať s kartami na ruke a vašou pozíciou ešte viac ako doteraz. Spestrenie šampionátu týmito mapami môže priniesť naozaj nečakané zvraty. Mapy sú teda naozaj skvelé a výborne sa s nimi hrá, prinášajú dostatočnú zmenu stratégie, ktorú musíte uplatniť, alebo sa zmierite so zadnými pozíciami.

Braňo má asi rovnaký názor na HEAT ako my (teda že je skvelá 🙂 ), lebo jeho videá k tejto hre len pribúdajú a pribúdajú :), na našu prosbu, oboznámiť vás s jeho stratégiami vyhovel kladne, takže pripájame bonus vo forme videa, ktorému sa naozaj venoval veľmi podrobne (video má bezmála hodinu):


Takže vážení, po druhýkrát – natiahnite si kožené rukavice, vhupsnite do kokpitu a pritlačte plyn až k podlahe! Veľa šťastia!

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Blackfire, ďakujeme!

Obaly/sleeves na Heat
počet kariet: 60
veľkosť: 5,6×8,7cm
typ: Diamond Purple – american standard (1 balenie)

Komponenty v krabici od rozšírenia (rozbalené a poukladané)
Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *