Najlepšie stolové hry za posledných päť rokov (1. časť)

Mnohí si myslia, že momentálne žijeme v zlatom veku stolových hier. A nemožno sa im čudovať. Nie len, že každý rok vyjdú tisíce nových hier, veľké množstvo z nich sú mimoriadne kvalitné a originálne kúsky. Ak si niekto myslí, že stolové hry sú predovšetkým Človeče, či Dostihy a sázky, pravdepodobne zaspal dobu. V špecializovaných obchodoch dnes nájdete stovky hier na rôznu tému, plné rozmanitých herných mechanizmov. My sme si pre vás pripravili prehľad toho najlepšieho, čo vo svete vyšlo za posledných päť rokov.

7 Wonders Duel (2015)

7 Wonders Duel je menšia verzia veľmi populárnej draftovacej hry 7 Wonders. Zatiaľ čo pôvodnú hru môžete hrať naraz až v siedmich hráčoch bez toho, aby ste čo i len trochu natiahli hraciu dobu, ak si ju chcete zahrať v dvojici, máte smolu. Presne pre tento problém vznikla verzia pre dvoch a čuduj sa svete, je to ešte väčšia zábava než originál.

Vy a váš súper sa postupne striedate a po jednom draftujete karty, ktoré využívate na rôzne akcie, získavate za ne body a snažíte sa ukončiť hru jedným z troch možných spôsobov. Vyhrať môžete na vojenskú a technologickú prevahu a ukončiť tak hru predčasne, alebo mať jednoducho na konci hry najviac bodov.

Suverénne najlepšie sú na Dueli draftovacie stratégie. Niektoré karty sú podľa prednastavených vzorov zakryté a hráči ich odkryjú len tak, že si postupne vezmú všetky karty, ktoré ich zakrývajú. Musíte teda dobre premýšlať, ktoré karty kedy vziať a kedy je dôležitejšie prekaziť súperovú stratégiu, než sa zubami-nechtami držať tej vašej.

Hru u nás lokalizoval Blackfire pod názvom 7 divů světa: Duel a nedávno k nemu dokonca vydal aj výborné rozšírenie Panteon.

The 7th Continent (2017)

The 7th Continent je hra, ktorá je úplne iná ako všetko čo ste mali doteraz možnosť hrať. Ide v podstate o otvorený svet, ktorý máte za úlohu preskúmať. Ľudstvo totiž objavilo záhadný “Siedmy kontinent”, ktorý každého, kto ho navštívil preklial. Vašou úlohou je sa v úlohe dobrodruha na neho vrátiť a zbaviť sa nepríjemnej kliatby. Postupne tak odkrývate mapu (niektorí hovoria, že karty v podobe mapy by zaplnili väčšiu telocvičnu!), nachádzate stopy a popritom sa snažíte neumrieť. Sám, alebo až s ďalšími troma spoluhráčmi tak cestujete naprieč ostrovmi, džungľou, horami či púšťou. Kam sa vydať ? To je skutočne len na vás.

Vždy keď sa rozhodnete ísť niektorým zo 4 svetových smerov, otočíte novú časť terénu a preskúmavate tak kontinent. Každá nová časť sveta vám umožňuje zbierať stopy, bojovať s nepriateľmi, či vyrábať predmety, ktoré vám pomôžu na vašej expedícii. Nebude to ale tak ľahké. Zraniť sa, zomrieť od únavy, či dokonca zošalieť sa nie je v novom svete nič nezvyčajné. Pri hre tak musíte neustále myslieť aj na odpočinok, jedlo a pokiaľ je to možné, príliš neriskovať a nepreceňovať svoje sily. Inak bude mať vaša výprava rýchly koniec.

Hra je distribuovaná iba na základe už skončenej kickstarter kampane a žial nebude nikdy v obchodoch. Ak vás ale zaujala, môžete skúsiť šťastie v niektorom z bazárov.

A Feast for Odin (2016)

A Feast for Odin je najnovšia hra od legendárneho dizajnéra Uwe Rosenberga (Agricola, Caverna, Patchwork). Ako väčšina jeho hier, aj táto využíva ako hlavný mechanizmus tzv. worker placement, čiže umiestňovanie pracovníkov na miesta na hernom pláne, kde následne vykonávajú určité akcie. V čom ale rozhodne na prvý pohľad vyniká je fakt, že týchto miest je od začiatku hry viac ako 60! Aj to naznačuje, že hru si užijú predovšetkým skúsení hráči.

Ako tému si Uwe tentokrát vybral svet vikingov. V hre tak budete pestovať plodiny, loviť, obchodovať, stavať nové budovy a lode a predovšetkým (ako sa na pravých vikingov patrí) rabovať a dobývať nové územia.

Hra u nás nebola lokalizovaná. To ale vôbec nevadí, keďže je plne jazykovo nezávislá.

Alchemists (2014)

Alchemists je dôkazom, že úspešné stolové hry tvoria aj naši krajania. A ešte k tomu aké originálne! Matúš Kotry zo Slovenska vytvoril hru, kde spojil starú poctivú “analógovú” stolovku s digitálnym svetom. Dôležitou súčasťou hry je totiž smartfón, respektíve tablet. Zaujíma vás ako to celé funguje?

V hre sa ocitnete v úlohe alchymistov, ktorí sa snažia zistiť zloženie jednotlivých prísad, takzvaných “alchemikálií”. Na základe nich spolu prísady reagujú a vznikajú tak rôzne elixíry s určitými vlastnosťami. V princípe to vyzerá tak, že smartfónom naskenujete dvojicu kariet reprezentujúcich prísady a aplikácia vám vzápätí prezradí aký elixír vznikol. Ten môžete testovať na svojich učňoch alebo aj priamo na sebe (ak nemáte peniaze). Riskujete tým však ich rôzne negatívne účinky, či stratu reputácie.

To ale nie je všetko. Tieto elixíry môžete predávať, publikovať teórie o alchemikáliách na akademickej pôde, či naopak vyvracať teórie súperov. Týmto všetkým rastie vaša reputácia a získavate tak víťazné body. Aplikácia jednotlivé alchemikálie pri každej hre náhodne premieša a tak je každá partia úplne iná.

Hru u nás lokalizoval MINDOK pod názvom Alchymisté.

Anachrony (2017)

Anachrony je komplexná strategická hra, zasadená do sveta postapokalyptickej budúcnosti na konci 26. storočia. Ľudia už dávno ovládli cestovanie v čase, dôsledkom čoho vznikla časová trhlina. Malo to však aj svoje pozitíva. Vedci z budúcnosti prišli ľudstvo varovať pred blížiacim sa kataklyzmickým meteorom, ktorý o niekoľko rokov vyhladí takmer celú populáciu. Tá je ideologicky rozdelená do 4 rôznych frakcií. Vašou úlohou je zhostiť sa jednej z nich a pripraviť svojich ľudí na blížiaci sa armageddon. V tom vám pomôže požičiavanie si nástrojov, ľudí a vzácnych minerálov (dokonca zo samotného meteoru!) od svojho budúceho ja.

Hra funguje na princípe worker placementu, čiže umiestňovaní pracovníkov na limitované miesta na hernom pláne. Tu ale vašich pracovníkov obliekate do exoskeletov a posielate ich do nehostinnej krajiny zbierať minerály a vodu, stavať odolné budovy, vyvíjať nové technológie, či cestovať v čase.

Cestovanie v čase je asi najzaujímavejší prvok Anachrony. Na začiatku každého kola si totiž môžete požičať suroviny od svojho budúceho ja. Tým ale spôsobujete časové paradoxy. Na to, aby ste zavreli časovú slučku, potrebujete do konca hry vynájsť technológiu cestovania v čase a suroviny vrátiť späť. Inak prídete o drahocenné body.

Hru u nás lokalizovala spoločnosť Albi.

 Arcadia Quest (2014)

Arcadia Quest prináša dobrodružnú fantasy kampaň, v ktorej každý hráč ovláda trojicu hrdinov, ktorí sa snažia oslobodiť mesto Arcadia a zosadiť z trónu upírskeho lorda Fanga. Keďže na trón môže usadnúť iba jeden,  nebudete bojovať len proti príšerám ovládaných hrou, ale aj proti ostatným hráčom.

Hráči prechádzajú kampaň cez jednotlivé scenáre, pričom každý z nich má istý počet úloh, ktoré musia splniť. Ten komu sa všetky úlohy podarí splniť ako prvému, vyhráva. Počas hry získavate nové zbrane, vybavenie a schopnosti, aby ste dokázali splniť ďalšie a ďalšie úlohy. Každý scenár ste tak o niečo mocnejší.

Hra u nás žiaľ nebola lokalizovaná.

Arkham Horror: The Card Game (2016)

Arkham Horror: The Card Game je LCG (living card game) verzia známej stolovej hry Arkham Horror zasadenej do fiktívneho hororového sveta H.P. Lovecrafta. Hra je plne kooperatívna, čiže jeden až dvaja hráči spolupracujú a snažia sa ju spoločnými silami poraziť. Ako ste už zvyknutí zo stolovej verzie, opäť sa ocitnete v mestečku Arkham, kde sa prebúdza prastaré zlo a jediní kto ho dokáže zastaviť ste vy. Na svojej ceste navštívite strašidelné lokácie a stretnete desivé príšery z inej dimenzie. Objavíte uctievačov zla a ich tajomné rituály. A ak budete mať šťastie, nájdete aj stopy o tom ako sa Prastarí pokúšajú prelomiť brány do nášho sveta.

Arkham Horror geniálne spája overený LCG model s RPG hrami. Stále platí, že hráči si kupujú rozšírenia plné kariet a z nich následne stavajú svoje balíčky. Tie ale na rozdiel od podobných hier netvoria hrdinov a bojové jednotky. Váš balíček predstavuje postavu za ktorú hrajete, respektíve všetky jej predmety, kúzla a vlastnosti (vrátane tých zlých, ktoré do hry vstupujú vo chvíli, kedy to najmenej potrebujete). Hráči postupujú hrou cez kampaň tvorenú niekoľkými na seba nadväzujúcimi scenármi, počas ktorej získavajú skúsenosti a vylepšujú si tak svoj balíček a teda aj postavu. Zároveň platí, že jedno zlé rozhodnutie môže mať dramatický dopad na budúce scenáre.

Hra u nás žiaľ nebola lokalizovaná.

Azul (2017)

Víťaz Spiel des Jahres 2018 (niečo ako oscar pre stolové hry), veľký hit festivalu Essen Spiel 2017 a momentálne asi najhranejšia hra na svete – Azul. V tejto svižnej rodinnej hre je vašou úlohou čo najlepšie a najefektívnejšie obložiť steny paláca v Evore za využitia piatich druhov farebných dlaždíc. No dobre, téma nie je až taká dôležitá a Azul sa ani netvári, že mu na nej nejak extra záleží. Ide totiž o čisto abstraktnú hru, ktorej sila tkvie v čistých a elegantných herných mechanizmoch.

V hre sa striedate v ťahoch, vyberáte si farebné dieliky zo spoločnej zásoby a následne ich ukladáte na svoju hernú dosku. Neskôr získavate body podľa toho ako ste umiestnili jednotlivé dieliky do paláca. Extra body môžete získať za konkrétne vzory a celé sady. Ale pozor! Pokiaľ si naberiete viac dielikov, než ste schopní skladovať, ste nútení ich rozbiť a vyhodiť, za čo dostávate mínusové body. Na konci hry potom vyhráva hráč s najvyšším počtom bodov.

Hru u nás lokalizovala spoločnosť MINDOK.

Blood Rage (2015)

V hre Blood Rage sa ujmete velenia jedného zo štyroch vikinských klanov. Prichádza Ragnarok a vikingovia tak dostávajú poslednú možnosť umrieť hrdinskou smrťou a vyslúžiť si svoje miesto vo Valhalle po Odinovom boku.

Na povrchu Blood Rage silne pripomína klasickú area control hru Small World. V obidvoch hrách sa totiž ujmete velenia krvilačnej frakcie a vediete vojnu na relatívne malej hernej ploche. Namiesto dobývania územia však súťažíte o víťazné body. Akákoľvek podobnosť tu však končí, pretože Blood Rage pridáva do hry ďalšie zaujímavé mechaniky.

Na začiatku má každý klan rovnaké schopnosti. Každé kolo ale hráči draftujú karty reprezentujúce dary bohov a s ich pomocou svoj klan vylepšujú a plnia rôzne úlohy. Rôzni bohovia si vyžadujú rôznu stratégiu a narozdiel od iných podobných hier, v Blood Rage môže súper prehrať každý jeden súboj a pritom vyhrať hru. Nič totiž nepridá tak veľa víťazných bodov, ako keď vaši bojovníci umrú hrdinskou smrťou a odídu do Valhally.

Hru u nás lokalizovala spoločnosť REXhry pod názvom Blood Rage: Soumrak Bohů.

Captain Sonar (2016)

V hre Captain Sonar vy a ďalší siedmi hráči ovládate v reálnom čase dve znepriatelené ponorky v boji na život a na smrť. Hráči sú rozdelení do dvoch tímov po štyroch a sú od seba oddelení nepriehľadnou kartónovou stenou. Každý z nich má na starosti jednu zo štyroch funkcií. Kapitáni oboch tímov horúčkovito kričia rozkazy v snahe vyhnúť sa torpédam a mínam vhodným pohybom po mriežke veľkosti 15×15 naprieč husto posiatymi ostrovmi. Technici sa snažia opravovať poškodené zbrane a sonar. Rádioví technici sa zas snažia počúvať rozkazy kapitána súperov a určiť tak polohu nepriateľskej ponorky. A nakoniec, prví dôstojníci obsluhujú zbrane a strieľajú torpéda.

Hra končí v momente, kedy jedna ponorka úspešne zasiahne nepriateľskú ponorku po tom, ako (na odporúčanie prvého dôstojníka) dá kapitán rozkaz na vystrelenie. Ak ste ôsmi a máte chuť na večer plný zábavy a smiechu, neexistuje lepšia voľba!

Hra u nás žiaľ nebola lokalizovaná.

Castles of Mad King Ludwig (2014)

Hra Castles of Mad King Ludwig vás a až ďalších troch spoluhráčov zavedie do role staviteľov zámkov šialeného kráľa Ľudovíta II. Zvláštna téma, poviete si. Hra je to ale výborná. Hráči sa snažia získať materiál za čo najnižšiu cenu a následne spájať jednotlivé miestnosti k sebe tak, aby boli dodržané všetky pravidlá a splnené podmienky kráľa. Každý hráč pritom buduje svoj vlastný zámok a snaží sa získať čo najviac víťazných bodov.

Hru u nás lokalizoval MINDOK pod názvom Zámky šíleného krále Ludvíka.

 

 

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

2 thoughts on “Najlepšie stolové hry za posledných päť rokov (1. časť)

    1. Ten Azul by malo dieťa od zhruba 7 rokov zvládnuť. Dajú sa houserulovať (zjednodušiť) niektoré pravidlá, takže by to nemal byť problém.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *