Recenzia: Splašené Obvody

Alebo ako mačka programuje vysávač

Aj vy máte doma robotický vysávač? A čo sa podľa vás stane, keď na neho skočí mačka a začne na ňom mačkať gombíky? Kopec zábavy pre celú rodinu.

Hra je určená pre dvoch až štyroch hráčov od 8 rokov, zabavia sa možno aj trochu menšie deti, no musia poznať rozdiel medzi vpravo a vľavo. Vedieť čítať nie je potrebné, na kartičkách totiž nie je text.

Ikonky sú jednoducho pochopiteľné a grafika akurát pre deťúrence

Cieľom tejto oddychovej rodinnej kooperačky je zabezpečiť naprogramovanie automatického vysávača tak, aby povysával všetku špinu, vyhol sa nábytku a stihol sa zaparkovať do nabíjacej stanice skôr, ako sa mu vybije batéria. Druhá možnosť je programovanie robota menom Vločka, ktorý zbiera vlajočky na zasneženom svahu.

No description available.
Ňuňu miniatúrky

Programujete spolu ako tím, má to však háčik. Nevidíte si navzájom karty, nesmiete videť ani spoluhráčmi zahrané karty a nesmiete sa rozprávať. Jediné povolené slovo je píííp. Viete sa trochu orientovať podľa rozličných zadných strán kariet – sú rôzne pre karty rovného smeru a rôzne pre zabočenie. Navyše hra obsahuje žlté divoké karty, ktoré sa musia zahrať ako prvé a ešte viac skomplikujú situáciu.

Každý z robotov má svoju špeciálnu vlastnosť. Vysávač Čiko sa otočí doľava vždy, keď narazí na stenu, Vločka sa zasa vie zošmyknúť dolu po svahu. Vlastnosti viete šikovne využiť, ale vedia aj poriadne pomotať hru a hráčom hlavy.

Rozohratý scenár

Táto rýchla detská párty hra je jednoduchá na pochopenie pravidiel a po prvých dvoch troch cvičných hrách ide všetko ako po masle. Nikto nečaká, všetci hrajú naraz a tak sa nemáte šancu nudiť. Pre pokročilejších a dospelých hráčov však je časom hra stále o tom istom, presne už vedia, aká je najefektívnejšia cesta a aké karty spoluhráči dávajú. Dlhodobá znovuhrateľnosť je preto dosť nereálna.

Gamebook s hernými plánmi a pružinovým viazaním je dosť nepraktický, lepšie by svoj účel splnila skôr jedna herná plocha s variabilne umiestniteľnými prekážkami a stenami. Rovnako príliš veľká škatuľa zbytočne zaberá miesto v polici i batožine.

Pozitíva:

  • pravidlá sa vysvetlia a naštudujú do 20 minút
  • hra je dynamická, na ťah sa nečaká
  • obtiažnosť scenárov sa postupne zväčšuje a pridávajú sa nové pravidlá

Negatíva:

  • zbytočne veľká škatuľa
  • prevedenie plánikov v „gamebooku“ – zle sa s ním manipuluje, konečný počet scenárov
  • nie úplne jasne pochopiteľné pravidlá pre Vločku
  • pri rozdávaní a miešaní kariet je jasne vidieť, kedy ide divoká karta
  • po prejdení scenárov niekoľkokrát s tou istou partiou už nehrateľné, všetci vedia aká je najefektívnejšia cesta a snažia sa ísť tou

Obsah hry:

Kniha scenárov
Dve figúrky robotov
Dve prehľadové karty robotov
38 kariet príkazov
Ukazovateľ batérie
16 scenárových žetónov
Pravidlá

Recenzovala: Kika
Ďakujeme Blackfire za poskytnutie hry na recenziu

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *