Recenzia: Na Vlnách Neznáma

Mindok Na vlnách neznáma

“Šialený” Marley pevne drží kormidlo a nespokojne sa pozerá vpred, záhadný opar pred loďou sa mu vôbec nepáči. Ktovie aké nepríjemnosti tam na nich čakajú… Bedna Ed síce spomínal, že niekde pred nimi je ostrov Pokladov, len aby to bola pravda! Pri tom jeho nezvládnutom počítaní zásob to môže byť aj kľudne ostrov Lebiek… Marley sa pozrel dozadu na zvyšných členov posádky a pomyslel si “Čert aby to vzal, ak niektorý z nich otrčí kopytá, ostane mi aj jeho podiel…” a odpľul si kus hnedastej močky na palubu.

Hra s nádhernou pirátskou tematikou s názvom Na vlnách neznáma , ktorú nám na Česko-Slovenský trh prináša MindOK je výtvor štúdia Plaid Hat Games . Sú známi svojimi tematickými a kooperačnými hrami, z mojich najobľúbenejšich spomeniem “Mice and mystics” a “Dead of Winter”. Podobne ako v Dead of Winter, všetci hráči hrajú spolu – kde reprezentujú pirátsku posádku – a sú nútení spolupracovať, inak sa ich koráb ocitne na morskom dne. Ale celkové hodnotenie sa počíta pre každého člena posádky zvlášť – každý má svoj vlastný cieľ. Do hry to prináša kus atmosféry, lebo ako pirát určite nechcete aby ste sa potopili s loďou, ale stále platí: bližšia košeľa ako kabát…
“Susädovo zlato sa krajšie ligocä” (poznamenáva Krvavý Louis)

Hra je určená pre 3-7 hráčov, čo je riadne divoké pridelenie, odporúčam 3,4 alebo maximálne 5 hráčov. Pri viacerých už vznikajú nie celkom príjemné momenty čakania. Hráči by mali mať viac ako 14 rokov (podľa mňa je to nadsadené, kľudne vyskúšajte hru aj s 12+) Hracia doba je kolísavá a informácia 2-4 hodiny sa zdá byť akurátna.

Po otvorení krabice neuvidíte síce veľa komponentov, ale kvalita je výborná, možno by som dodal, že k takejto tematickej hre by to chcelo nejaký upgrade. Napríklad zlaté pirátske mince. V krabici nájdete 2 druhy kariet, hracie plány, dosku, papierovú figúrku a kocku pre každého člena posádky, hexové žetóny navigácie, za hrsť rozličných žetónov, a trošku netradičnejšie: záznamový (lodný) denník (list lodního pisaře) – do ktorého si zapisujete priebeh vašej púte. Okrem toho každý člen posádky bude mať vlastný “Osobnostní list” – tých je v hre vyše 20 a každý je iný. Toto je podla mňa to, čo prídáva hre to poriadne pravé pirátske korenie.
A na záver spomeniem “Knihu lokácií” v krúžkovanej väzbe a s nádhernými ilustráciami. Je to veľmi dôležitý komponent v hre ktorý udáva kde sa nachádzate, prípadne s čím ste sa stretli a aké sú vaše možnosti (ktorých je neúrekom).
Čo však v krabici nenájdete je aplikácia. Áno k tejto hre je potrebná aplikácia. Je univerzálna a spustíte ju prakticky na akomkoľvek zariadení, ktoré má prehliadač. Trošku zamrzí ľudí, ktorí majú k dispozícii mrňavé displaye. K dispozícii je aj tzv Offline verzia. V aplikácii bolo na začiatku 5 scenárov a už vyšiel aj prvý DLC pack s prídavnými scenármi. Každý scenár je dostatočne dlhý (a pri hre viacerých hráčov až pridlhý 😉 ) Extrémne potešujúce je, že scenáre sú profesionálne nadabované do češtiny. Takže čítaniu, pokiaľ chcete, sa dá vo veľkej miere vyhnúť. Veľká chvála, a dovolím si do MindOK zabrdnúť, že už by mohla byť aj hotová čeština do appky na This War of Mine 🙂
Všetky materiály, do ktorých zapisujete, škrtáte alebo ich inak znehodnocujete počas hry sú dostupné na stiahnutie na stránkach MindOK alebo priamo cez aplikáciu.

Rozhranie aplikácie s prípravou hry. Je jednoduché a prehľadné.

Nechcem veľmi prezrádzať, ale apsoň stručne: Osobnostný list vlastne určuje vašu postavu, úroveň vašich schopností (ktoré budete pripočítavať k hodu kockou), vaše ciele a v prvom rade príbeh. Príbeh je pre každého iný a zaujímavo spracovaný – dokonca sa môže priazať s príbehmi iných. Ako postavu ma v hre zaujímali aj životné osudy ostatných spoluhráčov, nakoľko boli zaujímavo (a musím povedať aj vtipne) spracované. Okrem toho – každý hráč má jednu z troch možností ako hru ukončí – Zle, dobre alebo legendárne.
“Tak vám sa zachcelo byť legendou? Hehehe” uchechtol sa z podpalubia Slintoš Carl

Scenár a príbeh

Ako som spomínal, v základnej hre je 5 scenárov, z čoho je jeden “výukový” ale plnohodnotný scenár – ktorý je odporúčaný ako prvý, v aplikácii pribudli teraz nedávno ďalšie, ale nemal som ešte čas ich skúsiť (ani netuším ako je to s ich prekladom). Scenáre nie sú previazané (čiže to nie je kampaň) a prakticky si môžete zvoliť aký scenár si chcete zahrať. Každý scenár má hlavnú – príbehovu linku ktorú sa snažíte dokončiť a niekoľko vedlajších. Samozrejme okrem toho sa snažíte si svoju postavu zveľadiť vhodnými voľbami – kto by predsa netúžil skončiť ako Legenda všetkých morí?
Počas hry sa stretnete so situáciami, kde sem tam s veľkým škodoradostným úsmevom niekomu rozhodíte jeho plány. Veď ste nejaký pirát a nie ste žiadna charita! Na rozdiel od ponurého “Dead of winter” “Na vlnách neznáma” doslova srší vtipom a srandou. O smiech naozaj nebude žiadna núdza! Niektoré narážky sú proste skvelé.
 “Co to sakra meleš, ty vořechu?… “

Knižka lokácií s akciami. Niekto bude zakopávať poklad!

Posádka lode

Pri hraní sa hráči zhostia dopredu určených rolí, ktorých je 7. Pri hraní s menej ako siedmymi hráčmi si musíte všetky role rozdeliť. Každá rola je iná a má na starosti nejakú časť hry, stručne si ich rozpíšme:

Lodný písař – ako inak, má na starosti lodný denník. Okrem toho zapisuje stav hrozieb, stav kapitánovej kajuty (podozrivé rozhovory v kapitánovej kajute?) a kapitánovo poslání (žeby mal samotný kapitán niečo nekalého za lubom?) a okrem toho vie uložiť hru ak sa rozhodnete scenár dokončiť inkokedy.
Kormidelník – určuje poradie hráčov a ovláda (prípadne číta) aplikáciu. V neposlednom rade štartuje stopky.
Prvý dôstojník – obsluhuje stupnicu nespokojnosti a posádky. Áno, počas hry sa môže stať, že sa vaša posádka vzbúri! Napríklad ak ju necháte vyhladovať. Viete čo znamená ak sa posádka vzbúri…
Bocman – má na starosti ukazateľ stavu lode. Snáď sa vám teda nerozpadne pod nohami.
Delostrelec – moja najobľúbenejšia rola – samozrejme ovláda delá a rôzne ciferníky, ktorých význam sa medzi scenármi mení. Diel môžete časom získať viac, a potom to už býva riadny rachot 🙂
Bednář (skladník) – má na starosti stupnicu zásob pričom zásoby sú univerzálne (jeden ukazateľ na všetko od jedla až po pušný prach)
Pozorovateľ – Kontroluje stav hrozieb a súčasnú úlohu (quest)
Ako vidno, role sú viac menej doplnkové tak aby hráči okrem svojho hrania ešte dbali na súčasti hry.

Ukážka jednotlivých hráčskych dosiek pre role



Samotné hranie

Samotné hranie pochádza z troch fáz, prvá fáza je v reálnom čase, na ostatné už máte času koľko len potrebujete.
Fáza plánovania – podľa poradia hráčov si každý hráč zvolí na aktuálnej lokácii jednu akciu, ktorú vo fáze akcií vykoná.
Na plánovanie je obmedzený čas určený aplikáciou. Pokiaľ čas vyprší posádka bude nespokojná vašou nerozhodnosťou. Takže šup šup!
Fáza akcií – tu postupne vykonáte jednotlivé akcie odhora dole ako boli naplánované v prípade testov prídu na rad kocky (+ vaše bonusy) nezriedka sa stane, že máte na výber z viacerých možností.
Fáza konca kola – každá lokácia má ukončenie – jednoducho prečítate záznam s číslom ktorý určí konkrétna lokácia.
To je celé, znie to jednoducho a aj to je jednoduché, aplikácia vás povedie doslova za ručičky.

Praktický insert z kartónu. Zlaté mince nie sú súčasťou hry. Ale sa ligocú!!!

Súboje

Doteraz som sa nezmienil o súbojoch, sú tu vôbec nejaké?
Aká by to bola hra o pirátoch bez súbojov, samozrejme, že sú! Na čo by vám inak boli delá? Súboje sú riešené jednoducho – prakticky testami. A veľkú rolu pri nich budú hrať ciferníky, ktoré ovláda delostrelec. Ich význam sa mení od situácii k situácii napr. určujú silu vetra až po …. Nechajte sa prekvapiť 🙂 Stretnete sa s rôznymi protivníkmi, na hladine aj pod hladinou mora, tvormi živými aj tými menej živými, dokonca aj bájneho … žblnk…

Koniec hry

Koniec hry – ako som vyššie spomínal – nastane ak úspešne dokončíte hlavnú príbehovú linku. Vyhrali ste? No to ešte nie je isté! Vyhráte len vtedy ak na Osobnostnom liste splníte podmienky dobrého alebo legendárneho konca. Ak ste ani jeden z nich nesplnili – tak sa z výhry radovať nemôžete. (ostal vám len Zlý koniec)
Prehrať hru môžete ak sa vám posádka vzbúrila, loď potopila, prípadne ste zaplnili celý ukazateľ hrozieb.

Na vlnách neznáma


Zhodnotenie a záver

Na vlnách neznáma som si doslova vydrankal od MindOK hneď ako som sa o nej dozvedel. Jednak mám rád príbehové hry – Dead of Winter, či This war of Mine mi počarili a po druhé nemám žiadnu hru s pirátskou tematikou. Takže na túto hru som bol veľmi zvedavý. Musím sa priznať, že po rozbalení krabice ma prepadlo mierne sklamanie – rozumejte – pár listov papiera niekoľko hrstí žetónov a pár kariet. Napriek tomu, mi táto hra ukázala, že má čo ponúknuť. Je zábavná (pozor na počet hráčov) humorná a vtipná! Hra naozaj humorom doslova preteká! Aplikácia je perfektne nadabovaná, takže sme si príbehy radi nechali predčítať. Hra je aj veľmi pekne tematicky spracovaná – tým myslím ilustrácie, osobnostné listy, príbehy a v neposlednom rade možnosť vytrieť iným hráčom kocúra. To k pirátom presne sedí – spolupracujú len pokiaľ majú z toho prospech, v opačnom prípade sa sem tam ukáže aj nejaká tá rana pod pás. Spájajú sa tu viaceré mechaniky, napríklad worker placement pri fáze plánovania, RPG pri rozvoji postavy, odkrývanie lokácií a podobne. Nijakú mechaniku si však neosvojuje do úplnej hĺbky – a predsa celý tento guláš parádne funguje. Jediné mínus čo by som našiel je snáď vyššia cena, inak by som povedal, že aj pomenej scenárov (5) ale zdá sa, že ich počet bude pravidelne rásť.

Plusy

  • pirátska (neotrelá) tematika
  • príbehy so spústou humoru
  • jednoduché a pritom dobre hrateľné
  • DABING!
  • grafické spracovanie

Mínusy

  • snáď len cena
  • počet hráčov je mierne naddimenzovaný. Hra síce podporuje 7 hráčov, ale to už je čakacia doba neprimeraná a nezábavná, maximálne odporúčam 5 hráčov, ideálne 3-4
  • to už len šprtám – divný generátor mien, chýbali mi tam niektoré skutočne “pirátske mená”


    recenziu spískal Pirát “Wlk” Šedá brada pri poloprázdnej fľaške rumu.

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *