Dojmy z Nightmare – Horrorové dobrodružství

Vonku ako keby sa všetci čerti ženili. Nepríjemne bodavé studené kvapky dažďa ako keby pripomínali, že sa v túto noc stane niečo zlé… Niečo, čo prebudí naše dávno zabudnuté spomienky…
Päť bytostí, súrodencov z rodiny Craftonovcov, pomaly kráča k sídlu ich rodičov. Do sŕdc sa im vkráda neblahá predtucha, a do špiku kostí im začínajú prenikať ľadové prsty strachu…

Majestátne sídlo rodiny Craftonovcov… Áno, sem sa v tej pľušti navraciate.

Hra Nightmare – Horrorové dobrodružství (ďalej len NHD) je detektívna hra, kde sa hráči snažia vyriešiť záhadu z minulosti. Snažím sa vystríhať akýchkoľvek spoilerov, takže budem písať len veľmi všeobecne. Hráči reprezentujú deti (už dospelé) rodiny Craftonovcov, ktorí sa vracajú do svojho rodného sídla, aby raz a navždy vyriešili záhadu ktorá ich život obrátila naruby.

Strach a hrôza…

Príbeh sa odvíja hlavne prostredníctvom hľadania stôp a dedukcie. Budete potrebovať naozaj veľkú porciu dedukčných schopností, aby ste sa v ňom vedeli zorientovať. Aby ste zistili, čo presne sa udialo alebo deje – musíte zistíť a odhaliť veľa skutočností a faktov z dôb minulých. Čas vás však tlačí a nie je reálne podrobne prekutať každý kút v tomto sídle. Musíte sa dobre rozhodovať ako ďalej a pozorne sledovať kam vás stopy vedú. Počas hry sa sem tam stretnete so zaujímavými momentami: k hre sú totiž priložené klapky na oči (nie, nie sú to rúška 🙂 ), ktoré si všetci v istých momentoch nasadíte… A to sú okamihy, keď tŕpnete čo sa bude diať. Ako hovorí jedná hláška z filmu: “Málem jsem se pochcal.” a to nemyslím smiechom.

“Načo nás sem ten prekliaty chlap volal?“, nahlas sa opýtala Brigita, “Nemohol to jednoducho vyriešiť po telefóne?”. “Daj už s tými otázkami pokoj.”, odvrkol Roy a zamyslene odhŕňal nohou kamienky na štrkovej cestičke. “Poradíme si aj bez neho.”, ukončil Roy konverzáciu a zdvihol zrak na pyšné rodinné sídlo.

Spomenul som, že sa sami môžete stať obeťou udalostí ktoré sa udejú? Majte oči na stopkách.

Sám vojak v poli…

Hra NHD obsahuje takmer všetko potrebné čo potrebujete k hraniu. Chýbajú už len ceruzky (alebo perá), nejaký ten papier na zápisky, a počítač, prípadne tablet s internetovým pripojením. Treba na to myslieť dopredu, aby sa vám nestalo, že si hru kúpite, idete na chatu a smola. Okrem toho vrelo odporúčam (a aj autori hry) nejaké vhodné osvetlenie, ideálne tlmené (petrolejku, sviečky, alebo tlmené nočné svetlo) prípadne baterky. Pri hre by vás nemal nikto rušiť, aby sa vám atmosféra nerozsypala. V miestnosti sa zavrite, zabezpečte si dostatok tekutín v napr. v podobe červeného vínka (pokiaľ máte na to vek, že áno 😉 ), nahrejte mozgové závity, a napínavá naháňačka s časom sa začína…

Roy bol v obývačke so svojou sestrou, keď tu zrazu zhasli svetlá. “Asi prepätie z búrky”, pomyslel si. Odrazu sa mu naježili všetky chĺpky na šiji, zdalo sa mu, že mu za chrbtom niekto prerývane dýcha. “Sestra, si to ty?”, zvolal… Odpovede sa mu však nedostalo…

Ešte spomeniem niekoľko rád a tipov z nášho hrania. Nižšie si tiež môžete prečítať aj dojmy všetkých zúčastnených hráčov.

NHD vyžaduje 4 alebo 5 hráčov, skutočne dôrazne a opakujem naozaj dôrazne odporúčam hru hrať v 5 hráčoch. Tak sa stane, že všetky postavy v hre budú obsadené, a má to aj dosah na riešenie záhady. Nie je nutné, aby boli hráči nejako skúsení v hraní. Mali sme medzi sebou nováčika, a zvládal to “ľavou zadnou”. Stačí, že má rád (alebo aspoň videl :D) kriminálky, či detektívne filmy. Skúsenosti v hraní proste nie sú veľmi dôležité.

Niečo mi ušlo?

Hra je určená pre 16 a viacročných s čím plne súhlasím. Odhadovaný čas na krabici sú 2 hodiny, kľudne si to zdvojnásobte. Počas hrania totiž budete diskutovať a baviť sa. To ako rýchlo plynie čas si ani nevšimnete. Je lepšie sa pripraviť na trošku dlhšiu hru, a nenahánať sa, lebo niekto musí “čosi vybaviť”. V našom prípade sme mali k dispozícii aj veľkoplošnú telku s Ambilight, pridalo to na atmosfére niekoľko dobrých bodov a to nehovorím o ozvučení. S kvalitnými repdroduktormi je to zážitok tiež oveľa oveľa lepši. Búrka ako ozajstná, a tie ostatné “veci” tiež. Susedia ma iste pozdravujú 😀

Mimochodom, iste vás trápi otázka znovuhrateľnosti. Musím povedať, že hrať v tej istej skupine to už nedáva zmysel. Za určitých podmienok si ale viete hru zahrať znova. Materiál k hre, ktorý použijete (znehodnotíte), je dostupný na webových stránkach. Stiahnete si PDF a vytlačíte (2x list A4) a hra je po uložení a usporiadaní komponentov pripravená na ďaľšie hranie.

Neverím vlastným očiam!

Dojmy jednotlivých hráčov

Wlk: Hra s vynikajúcou atmosférou, ktorú si ale musíte pripraviť aj sami, dedukovanie a rozmýšlanie nad udalosťami stopami a podobne bolo nesmierne zábavné, a napínavé. “Medzihry” vynikajúce. Dbajte na prípravu atmosféry, čítajte všetky karty a uvažujte nad tým čo vidíte a čo viete. Rozprávajte sa, dedukujte, teoretizujte, spájajte spolu udalosti. Ak ste v byte a môžete – vyhnite sa laptopovej obrazovke a použite veľkoplošnú TV s ozajstnými reproduktormi. Nie je to síce nutné, ale výrazne to pridá k atmosfére. Ak ste na chate, tam to netreba riešiť, tam sa atmosféra urobí sama. NHD jednoznačne odporúčam milovníkom príbehových hier, za tých pár bubákov táto hra určite stojí. Máte totiž spústu zábavy pre celú partiu (4 – ideálne 5 ľudí), a ak by ste išli spolu do kina, zaplatíte minimálne dvojnásobok. A verte mi, že tie zážitky z NHD sú oveľa oveľa lepšie. Sám sa teším, ako si ju ešte minimálne raz zahrám…
Moje hodnotenie: 5 hviezdičková hra.

Škodovka: Hra ponúka výborný atmosférický zážitok, ktorý je taký silný, ako si ho sami urobíte. Tri dôležité faktory pre správny pocit sú: pripraviť si hernú miestnosť (stlmiť svetlá, vypeckovať hudbu ku hre) , roleplaying (je doležité, aby sa ľudia snažili vcítiť do postavy ktorú zosobňujú, pretože hra sa odohráva naozaj z pohľadu postáv) a vyhradiť si čas na odohranie celej partie na jedno nerušené posedenie. Hra je podobne ako iné detektívne/deduktívne/príbehové hry postavená na komunikácii a brainstormovaní. V porovnaní s inými hrami (Detektív, Sherlock, Chronicles of Crime), táto bola viac orientovaná na abstraktné riešenie prípadu a vyžaduje viac domýšľania. Suma sumárum, veľmi dobrý zážitok vďaka výbornej partii a atmosfére, ktorú sme si pripravili. Príbeh veľmi dobre prepracovaný. Rovnako aj mechaniky so škraboškami osviežili hru a robili ju viac napínavou. Mínusom pre mňa bola samotná abstraktnosť niektorých častí hry a nejasne definovaná dĺžka hry (človek nevie koľko ma vlastne ešte času a čo si môže ešte dovoliť).

Borko: Ako začiatočník v RP hrách, som mal obavy pred tým ako sme začali hrať. Aj keď sa to možno nezdá ťažké skúsenému hráčovi – v hre je potrebné spracovávať síce málo ale doležitých informacií za krátku dobu. Rovnako mi aj chvíľku trvalo vžiť sa do role postavy. Práve to nemusí byť pre každého prirodzené, obzvlášť keď hráte už so skúsenými a netrpezlivými hráčmi, ktorí to dávajú akoby krájali nožom maslo. Začiatok hry bol pre mňa dosť komplikovaný a chvíľku som tápal kým som sa vžil do samotného scenára. Jednoducho to chcelo prispôsobiť sa. Akonáhle sa hra začala rozvíjať, pochopil som systém, a čím ďalej, tým som sa viac zabával. Zábava začala gradovať až do úplného záveru, kde už prichádzali hypotézy a teórie o udalostiach. Začali sme prichádzať na to, čo s čím súvisí. Stále nové a nové dedukcie a konšpirácie na vyplnenie hluchých miest. Úplný záver bol špičkový.
Viac vám k tomu nepoviem, aby som vám nepokazil skvelý zážitok. Odporúčal by som hru aj menej skúseným hráčom s tým, že by ho skúsenejší ťahali do diskusií, a pýtali sa ho na jeho názor. Rovnako aj spoločne rozpriadali nitky príbehu, ako tím detektívov.
Pre tých čo sa rozhodnú si hru zaobstarať a zahrať, prajem veľa šťastia, a príjemný zážitok. Čakajú vás 3-4 hodiny výbornej zábavy.

Jogo: Hra má vynikajúcu atmosféru, ktorú ešte umocní tlmené osvetlenie, čo najväčšie ticho v miestnosti a adekvátne audio-vizuálne vybavenie. Obzvlášť mysteriózne sú chvíle, keď sa na obrazovke objaví výzva aby ste si oči prekryli maskou (je súčasťou hry). Čím viac času venujete príprave, tým pohodlnešie a tajomnejšie bude vaše stretnutie a tým lepšie sa budete môcť sústrediť. A na rozptyľovanie skutočne priestor nie je – vyriešiť celú záhadu je ťažké. Akokoľvek dôsledne budete odkrývať minulosť panstva Craftonovcov, budete si musieť dávať pozor, aby vám neunikli detaily, ktoré vás vo vyšetrovaní dostanú na správnu stopu.
Ak by vás nezaujal samotný príbeh alebo spracovanie hry, určite sa oplatí byť súčasťou hernej skupiny, pretože už len samotná atmosféra, ktorú hra prináša, za to stojí.
Moje hodnotenie: 5 lebiek z piatich 🙂

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *