Kooperatívne hry – ako vyzrieť na Alfa hráča (alebo ako ním nebyť)

Vlk, Vlci, Les, Zimné, Osamelosť, Osamelý, Snow Wolf

Milujem kooperatívne hry, hrám ich častejšie ako kompetitívne. V niektorých sa cítim ako vo vode, lebo ich poznám ako vlastné ponožky, a mám tendenciu presviedčať ľudí, že to čo navrhujem ja je jediné najlepšie riešenie. Teda mával som, ale pravdu povediac sem tam ešte mám 😀 Ak ste sa už pri hraní kooperatívnych hier už s niekým podobným stretli, alebo to sám robíte, vedzte, že sa jedná o fenomén s menom “ALFA hráč“.

V tomto špeciáli si navrhneme nejaké riešenia na to ako hrať hru s Alfou, prípadne ak ste sám Alfa, tak ako svoje správanie skorigovať a spraviť hru pre ostatných príjemnejšou tým, aby len nechodili podľa pokynov ako bábky.

Začneme priamo s Alfou.

  • Ako Alfa si musíte uvedomiť, že skutočne ste Alfa, to je základný a prvý bod pri riešení takejto situácie. Zamyslite sa nad tým, či skutočne len nevydávate rozkazy ostatným (prevažne nováčikom) a oni neboriatka len počúvajú a v skutočnosti nehrajú, len hýbu figúrkami. Toto sa veľmi často stáva napr v Pandemicu a podobne, hlavne ak je jeden hráč veľmi skúsený. Bez toho, aby ste si tento bod (že ste Alfa) uvedomili sa vám bude len ťažko pokračovať v ostatných bodoch. Mám ale dobrú správu – ak čítate tento článok, je veľmi pravdepodobné, že si to uvedomujete 😉
  • Zdržanlivosť, toto je veľmi dôležitý bod. Majte to na pamäti. Ak ste Alfa, vždy chvíľku počkajte, kým predostriete návrh. Možno iní hráči, dokonca aj tí najneskúsenejší majú plán, ktorý vás môže prekvapiť. Iste viete, že nie len jedna jediná cesta môže viesť k úspechu, ale spravidla je ich viac. Niektoré dlhšie, niektoré tŕnistejšie. Vždy je to hra, a v nej sa chcete baviť – všetci. Ak už niekto navrhuje kardinálnu blbosť, skúste sa len nadýchnuť a nadštrknúť, časť vašeho skvelého plánu, napr “možno tadiaľto by to išlo ľahšie“.
  • Posledný bod je už prakticky spomenutý v predošlom – Nezabúdajte, že hru hráte spoločne – je to kooperatívna hra, a všetci sa chcete baviť. Nezabudnite – ak sa hráči budú pri hre s vami baviť, budú sa chcieť hrať aj nabudúce – a to je iste to, čo chcete. Ak budete komandovať, a budú slepo poslúchať, spomente si na to ako ste sa tvárili keď vám mama nakázala upratať si izbu… Nie, iba poslúchať nie je zábavné. Užívajte si hru, a dovoľte to aj iným. Oplatí sa vám to, verte.

Ak máte Alfu v tíme, a neuvedomuje si to, čo môžete urobiť? Dať mu link na tento článok :D. A/alebo si prečítať nasledovných pár bodov:

  • zvoľte si hru v ktorej nie je vôbec doma 🙂 (ideálne nejakú novú a peknú) toto zaberá na vačšinu z nich, bude musieť študovať pravidlá a podobne, a zisťovať mechaniku hry. Týmto ho spoľahlivo odpíšete, samozrejme za predpokladu, že skupina si túto hru chce zahrať
  • staňte sa koordinátorom, – pozor – nie alfou, a snažte se ostatných pobádať k tomu aby dávali návrhy, skúšali stratégie a diskutovali o stratégii. Jemne korigujte Alfu, a dávajte viac času ostatným. Pripomínajte, že je to kooperatívna hra a hráte všetci spolu.
  • tento bod mám konkrétne z Pandemicu, ale dá sa uplatniť aj na ostatné hry. – Hrajte so zakrytými kartami. Prečo? Lebo znemožníte Alfovi zhodnotiť celú situáciu, a naplánovať ostatným hráčom pohyby a ťahy. Takto je každý hráč nútený viac menej hrať za seba a riešiť a diskutovať svoje karty s ostatnými. Diskusia sa medzi hráčmi rozvinie, a tým ma Alfa hráč menej času na to aby si uzurpoval hru pre seba.

To sú také moje základné postrehy. Ak máte ešte nejaké tipy a rady, rád ich privítam aj od Vás v diskusii a článok doplním.

Prajem príjemné hranie, WLK

Obrázok: pixabay.com

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *