Najlepšie spoločenské hry – Essen Spiel Digital 2020

Máme za sebou najnetradičnejší festival spoločenkých hier Essen Spiel des jahres aký mohol byť po skoro štyridsiatich rokoch. Online prostredie zabezpečilo, že sa mohli vôbec konať predvádzania hier, oznamovanie noviniek a rozhovory. Ako pri GenCone alebo UK Expo to ale pre toto hobby – ktoré v celku potrebuje fyzický kontakt – teda ponúklo iba časť možností, čo sú priamo na výstavisku. Náročnosť festivalu a celkové vzdialenie s pre niektorých iným časovým pásmom ale nahradili výborné hry.

Pandemic Legacy: Season 0

Studená vojna pokračuje v ďaľšej skvelej kooperatívnej hre Pandemic, kde teraz bojujete proti sovietskej biologickej zbrani nazvanej Project Medusa.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 45 až 60 min
Vek: 14+

Renature

Prírodná domino hra Renature vam dovolí z vašich rôznich stromov vyskladať krásnu dolinu.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 45 až 60 min
Vek: 8+

Tawantinsuyu: The Inca Empire

Je potrebné rozšíriť ríšu Inkov a velebiť boha slnka Inti! Pomocov svojich dedinčanov, ktorí majú špecialne schopnosťi dosiahnite na najvyšší stupeň chrámu.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 60 až 120 min
Vek: 14+

New York ZOO

Od ocenoveného Uwe Rosenberga prišla hra teraz o zvieratách a ich chovaní v stýle puzzle. Ako v správnej zoo, vytvárate priestor pre zvieratá aby sa mali dobre a vy získali veľa potomkov.

Počet hráčov: 1-5
Herná doba: 30 až 60 min
Vek: 10+

Anno 1800

Na základe populárnej počítačovej hry vznikla aj stolová verzia tejto strátégie, kde si vytvárate priemysel na svojom ostrove.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 120 min
Vek: 12+

Cloud City

V tomto meste v oblakoch súperíte ako architekti aby ste naplánovali najlepší projekt mesta, ktoré potom vyberie mestská rada.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 30 až 60 min
Vek: 10+

Detective: A Modern Crime Board Game – Season One

Plne kooperatívna detektívna hra pre 1 až 5 hráčov vás zavedie do ocenovaného sveta, kde sa stanete vyšetrovateľom zločinov.

Počet hráčov: 1-5
Herná doba: 90 až 120 min
Vek: 12+

Praga Caput Regni

Karol IV bol menovaný kráľom bohémie a vládcom svätej rímskej ríše. Budujete v tejto hre pre neho hrad v starej Prahe, univerzity alebo mosty aby ste z tohto mesta urobili jedno z najväčších v európe.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 30 až 120 min
Vek: 12+

Monasterium

Začiatkom stredoveku iba nepatrné množstvo kláštorov existovalo aby šírilo slovo božie. Ako dekan kresťanskej školy sa snažíťe vyučiť čo najlepšie vašich žiakov.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 90 až 120 min
Vek: 12+

Mysterium Park

Záhadne veci sa stávajú po zmiznutí riaditeľa parku, a ako medium sa snažite spoločnou cestou odhaliť možno hrôzostrašnú pravdu tohoto parku posadeného v Amerických 50-tich rokoch.

Počet hráčov: 2-6
Herná doba: 30 až 45 min
Vek: 10+

Tobago: Volcano

Rozšírenie pre obľúbenú hru Tobago, kde teraz vďaka sopke ktorá vám znepríjení alebo možno uľahčí cestku k objaveniu rôznych pokladov.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 60 min
Vek: 10+

Troyes Dice

Kockové pokračovanie známej hry Troyes v ktoro objavujete toto historické mesto pomocov roll and write mechaniky ako jedna z bohatých rodín.

Počet hráčov: 1-10
Herná doba: 20 – 30 min
Vek: 12+

Beyond the Sun

Vesmírna civilizačná hra kde sa hráči navzájom dohodnú na technologickom progrese smerom k objavovaniu vesmíru. Na druhej strane ale bojujú medzi sebou o ekonomickú silu či vednú dominanciu.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 60 – 120 min
Vek: 14+

Lost Ruins of Arnak

Na neobývanom ostrove v nezmapovaných moriach, ste našli stopy po bájnej civilizácii. Veďte svojich prieskumníkov, hľadajte artefakty alebo bojujte s ochrancami aby ste odhalili tajomstvá ostrova.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 30 – 120 min
Vek: 12+

Calico

Milá hra kde hráci proti sebe súperia o to kto ušije krajšiu dečku a zaplátaju ju najviac farbami a vzormi. V jednoduchých kolách si vyberáte záplatu a prišívate ju postupne do dečky.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 30 – 45 min
Vek: 13+

Polynesia

Časté otrasy, obklopujúce oblaky okolo krátera a rozsiahly zápach dávajú indície, že je čas rýchlo zmiznúť. Presunťe svojich obyvaťeľov kneňa na iný ostrov ďaľeko od nebezpečenstva no za najviac bodov.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 60 – 75 min
Vek: 12+

Viscounts of the West Kingdom

Hra je posledná zo série v ktorej už kráľova vláda začína upadať, keď si vyberá mier pred prosperitou a dáva svojim nepriateľom zem či zlato. Hráči teda musia možno otočiť moc na svoju stranu aby sa poddaní mali dobre.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 60 – 90 min
Vek: 12+

CloudAge

Od Alexandra Pfistera k nám prichádza strategická hra o enviromentálnej katastrove ktorá nastala na zemi. Hrači musia získavať suroviny z oblakov pomocou svojich lietadiel a popritom ich zlepšovať či získavať lepšiu posádku.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 60 – 100 min
Vek: 10+

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *