GOD OF WAR – kartová hra

Niekedy v roku 2005 sa na hernej konzole Playstation 2 objavila akčná dobrodružná rúbačka a okamžite si získala srdcia davov. Vžívate sa v nej do roly Kratosa, rešpektovaného spartského bojovníka, ktorého podviedol samotný boh vojny Ares a prikázal mu povraždiť vlastnú rodinu, čo oklamaný Kratos aj vykonal. Síce veľmi nepríjemné, ale silné naštartovanie zápletky. Kratos sa vydal na svoju cestu odplaty a vzal so sebou nespočetné množstvo hráčov po celom svete. Tí mu boli za to vďační a séria GOD OF WAR sa stala kultom.

Kratos – protagonista videohernej série God of War

Píše sa rok 2020 a je zaužívaným trendom, že populárne tituly z digitálneho sveta sa dostávajú na stoly v podobe spoločenských hier. Neunikol tomu ani spomínaný spartský generál a v obchodoch nájdete českú verziu kartovky od vydavateľstva Blackfire. Ako však táto jeho transformácia dopadla?

Kratos zostarol a zo sveta gréckeho sa presunul na sever, do mytológie ríše Midgard, kde sa odohráva dej poslednej videohry. S novou manželkou splodil syna Atrea a práve s ním sa vydáva splniť jej posledné želanie. Na ich ceste sa však udejú veci smerujúce k tomu, že Ragnaroku sa dočkáme skôr, ako sa predpokladalo.

No a práve tu sa nachádzame my!

God of War – kartová hra je kooperatívnou záležitosťou pre 1 až 4 hráčov, kde sa ako družina či sólo hráč snažíte predísť koncu sveta. A nebude to veru ľahké, popasujete sa pri tom s viacerými prekážkami a nepriateľmi.

V krabici ma všetko svoje miesto

Fanúšikovia videohier ocenia grafické spracovanie, ktoré je kompletne prevzaté z poslednej časti série. Všetko pôsobí dôverne, textu je na kartách minimum a sú prehľadné. Hra využíva najmä čísla a symboly, čo umožňuje vyniknúť veľkým ilustráciám.

Rozhodne však neočakávajte hru, kde budete sekať končatiny a drviť lebky. Bojuje sa kartami a zapojiť treba skôr hlavu. Kockou sa tu hádže len pri obrane nepriateľov, aby súboje získali čo to na nepredvídateľnosti. Ojedinelým javom nie je ani strata člena vašej družiny počas misie.

Pravidlá sú jednoduché a hra nenáročná na čas. Podľa pravidiel si totiž vytvoríte náhodnú kampaň zloženú z 10 misií. Potom je už len na vás, ako sa rozhodnete hrať – či to bude jedna, tri alebo všetky misie od začiatku do konca v jednom sedení. Najkrajší zážitok ponúka úplne prvé hranie, kedy ešte neviete, čo vás čaká. Neskôr, keď všetky misie postupne spoznáte a získate na sebavedomí, už to nikdy nebude ako “tenkrát poprvé”.

Rozložená misia

Samotné misie sa navzájom líšia veľkosťou i detailami. Z balíčkov veľkých kariet si zakaždým vytvoríte na stole hraciu plochu, na ktorej vás budú čakať bojovníci a hlavolamy. Niektoré z kariet sa aktivujú po splnení určitých podmienok (napr. zahlušením nepriateľa) a otáčajú sa na druhú stranu, čím menia hraciu plochu. Tento mechanizmus robí každú misiu rozmanitou a zaujímavou, čo autori aj naplno využili.

Tvorcovia si nachystali množstvo misií

Každý hráč má kartu svojej postavy a k nej základný balíček, ktorým sa bráni aj útočí. Karty v balíčku si postupne vylepšuje novými a silnejšími, ktoré zároveň slúžia na aktiváciu samotnej hry. Ak dokážete prežiť, stanete sa silnejšími. V krabici nájdete aj žetóny rôznych funkcií.

Samotný súboj prebieha veľmi jednoducho. Modrými kartami sa bránite, červené potrebujete na útok nablízko a žltými budete útočiť na dialku. Doplnené sú kartami s číselnými hodnotami, ktoré navýšia váš útok, prípadne obranu. Útokov môžte dať viac slabších, alebo jeden silnejší. Ako si to nakombinujete je na vás. Vy sa bránite kartami, nepriatelia kockou ako som už spomenul, ktorá mu navyšuje obranu. Takže nie vždy všetko prebehne ako by ste si želali. Kedže počet kariet na ruke je obmedzený treba trocha plánovať.

Napriek tomu, že hlavnou postavou je Kratos, hráči majú na výber až z piatich postáv. Každá z nich dodáva hre iný zážitok – má svoj vlastný štýl a spôsob ako pomôcť družine, čo odbúrava monotónnosť.

ZHRNUTIE
God of War je kooperatívna hra s jednoduchšími pravidlami, ktorá vám nič nedaruje a počas putovania isto padne nejeden z vašej družiny. Obsahuje veľa misií, vďaka ktorým je každá kampaň trochu iná. Titul ponúka aj možnosť sólo hrania s pekne vyváženou náročnosťou. Podľa mňa ide naozaj o vydarený kúsok z dielne CMON, ktorý zaujme mladších ako aj starších hráčov.

Chceli by sme vás upozorniť, že sa po doručení hry z výroby zistilo, že v originálnych podkladoch od dodavateľa našli 2 chyby, ktoré nebolo možné pri lokalizácií objaviť. Opravené karty vo formáte PDF si môžete stiahnúť tu: http://hraj.cz/…/…/gow/GoW_Scene_Cards_04_BACK_CZ_errata.zip

Share:

Author: Lipo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *