4. Paranormal Detectives

Nerád vám to hovorím, ale v tejto hre sa môže stať, že umriete. Svetlá stránka veci je, že posmrtný život existuje a vy ako duch dokážete komunikovať so svetom živých. Pátračom viete poslať rôzne signály a tak ich naviesť k rozlúšteniu hádanky vášho zániku: ako ste zomreli, kde sa to stalo, kto vám k tomu dopomohol a prečo.

Hra sa témou podobá na svojich predchodcov – hru Tajemnicze Domowstwo (2013), či jej novšiu verziu Mysterium (2015). Paranormálni Detektívi sú však na rozdiel od nich plne kompetitívnou hrou – ten, kto rébus rozlúskne ako prvý, zvíťazí.

Ochutnávka ilustrácií – tarotové karty, karty interakcií a hore príbehové karty ducha

Veľkým osviežením sú predovšetkým samotné interakcie medzi duchom a detektívmi . V predchádzajúcich hrách tohto žánru ste boli obmedzení na jednoduché otázky: kde, kto a čím. Duch potom vybral nejakú kartu s ilustráciou a položil ju na stôl. To bolo v podstate všetko a vy ste spoločne ako skupina postupne vylučovali miesto, osobu a zbraň.

V Paranomálnych Detektívoch dostane každý pátrač 9 asymetrických kariet interakcií – čoby pokusov o spojenie média s duchom. Jednu si zvolí a k nej sa opýta ľubovoľnú otvorenú otázku. Karta interakcie zasa naznačuje, ako mu bude duch odpovedať – napr. 3-sekundovou pantomímou, vyložením 3 svojich tarotových kariet, prípadne povedie vašu ruku a niečo nakreslí či vezme z krabičky lano a niečo z neho vytvaruje.

Každý sa počas hry môže pokúsiť uhádnuť ako presne k vražde došlo. Duch vtedy tajne zakrúžkuje správne odpovede. Ak ich detektív uhádol všetky, vyhráva. Ak iba niektoré, hra pokračuje až kým sa neminú karty interakcií a vtedy vyhrá detektív, ktorý toho zistil najviac.

Hra vychádza premiérovo práve na veľtrhu ESSEN 2019.

Dizajnéri: Szymon Maliński, Adrian Orzechowski, Marcin Łączyński
Ilustrácie: JocArt, Mateusz Komada, Katarzyna Kosobucka
Vydavateľstvo: Lucky Duck Games
Rok vydania: 2019
Typ: dedukcia, lúštenie záhad, party zábava
Počet hráčov: 12+
Hracia doba: 30-50 min

BGG link

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *