3. Black Angel

Podľa mnohých je tento titul kandidátom na Hru roka 2019. Vychádza z úspešnej, takmer dekádu starej hry Troyes, v srdci ktorej stál dice drafting a dice placement (súťaženie o kocky v zásobe a ich umiestňovanie na hraciu dosku). Hráči sa v nej pokúšali oživiť dávnu históriu francúzskeho mestečka – bojovali, stavali katedrály a všeobecne sa starali o jeho chod.

Troyes a jeho centrálne námestie

Na hre BLACK ANGEL pracovali dizajnéri niekoľko rokov a Troyes mechanicky rozvinuli do nových polôh – pribudol tzv. action programming (rôzne činnosti si najprv pripravujete podľa určitých kritérií s tým, že reťaz týchto činností sa potom naraz spustí), či modular-flowing board (mechanika použitá v hre Solenia, kde sa pod vašou loďou letiacou vesmírom posúva hracia doska zložená z modulov, ako keď bežíte na bežiacom páse – keď sa posuniete vpred, posledný dielik za vami odíde do zabudnutia, otočí sa a položí sa opačnou stranou úplne dopredu).

Programovanie vašich budúcich akcií
Loď si to šinie vesmírom k novému vytúženému domovu – planéte Spes

O grafické prevedenie sa svojim typickým okázalým rukopisom postaral Ian O’Toole – známy napríklad ilustrovaním hier Vitala Lacerdu (CO2 Second Chance, On Mars).

Naozaj odvážne a žiarivé farby

Témou je zaujímavé a osviežujúce sci-fi: ľudia si zhumpľovali matičku Zem natoľko, že sa náš druh ocitol na pokraji vyhynutia. Poslednou nádejou je obrovský vesmírny koráb Black Angel, riadený niekoľkými umelými inteligenciami (hráči), ktorý má za úlohu dostať DNA materiál na novú spásonosnú planétu Spes a začať tam od nuly.

Samotnú loď predstavuje veľmi pekná čierna miniatúra a jej útroby sú zasa podrobne rozpitvané a rozpriesterajú sa pred vami v podobe nádherne ilustrovanej a veľkej hráčskej dosky. “Mozog” vášho AI sú menšie hráčske dosky, kde sa odohráva “myslenie” a rozhodovanie o tom, čo Black Angel vykoná.

Projekt Black Angel spustený

Cestou sa totiž môže prihodiť všeličo nemilé – pokazia sa motory, vypukne požiar, napadnú vás vesmírni piráti. Hrači v úlohe AI si s tým musia samozrejme poradiť a vyhráva ten, ktorý to zvládne najlepšie.

Hra je výlučne kompetitívna, určená pre 1 až 4 hráčov, starších ako 12 rokov a jedna partia by mala trvať v rozmedzí 1 až 2 hodín.

Autormi sú Sébastien Dujardin, Xavier Georges a Alain Orban. Prvý menovaný mal prsty v spomínanom predchodcovi Troyes, či v nedávnej obľúbenej novinke Solenia. Hru vydáva Pearl Games.

Zdroj: BGG

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *