5. It’s a wonderful world

Aký krásny svet!
V prvom rade vás ohúria veľmi pekné ilustrácie na kartách. Tématicky sa jedná o budovanie vášho impéria v blízkej budúcnosti čo samozrejme musíte zvládnuť rýchlejšie a efektívnejšie ako váš súper.

Základ tvoria nádherné karty, použiteľné viacerými spôsobmi

Po mechanickej stránke je to kartová hra, kde si karty najprv draftujete na spôsob 7 Divov Sveta, či Sushi Go. Ide o elegantný systém výberu, ktorý spočíva v tom, že si z daného počtu rozdaných kariet ponecháte jednu a všetky zvyšné posuniete buď v smere, či proti smeru hodinových ručičiek. To isté robí váš protivník a takto si to striedate až kým každý z vás nemá v ruke svoj plný počet navyberaných kariet. On uvidí vaše karty, vy jeho a tak dookola.

It’s a wonderful world k tomu pridáva ešte malý “zlepšovák” – vami už vybratú kartu musíte položiť pred seba lícom nahor (štandardne toto prebieha skryte) a to ešte zvyšuje napätie aj interakciu. Neustále počas draftu vidíte, čo sa snaží váš súper budovať a preto musíte ešte o to viac balancovať, či si chcete ponechať kartu prospešnú pre vás, alebo odstaviť protihráčovi takú, ktorá mu sedí ako ušitá.

Budovanie vášho motora (engine building)

Po ukončení draftu máte na výber – buď kartu-projekt naplánujete na realizáciu, alebo ju odhodíte (recyklujete) a získate za ňu vyznačené zdroje.

Karty ktoré plne zrealizujete (museli ste zaplatiť zdroje) pridávate do vášho impéria, čím neustále vylepšujete svoj motor a chrlíte stále viac a viac rozličných zdrojov, potrebných na budovanie iných kariet, či dokonca priamo víťazné body.

Opäť malá zvláštnosť – zdroje (je ich 5 druhov) nemôžete hromadiť. Čo nepoužijete, musíte odložiť bokom a premeniť na červené kryštály, ktoré fungujú ako žolíky (môžete nimi nahradiť ľubovoľný zdroj), ale na konci hry sú bezcenné. Podobne môžete vybudovať pôsobiví impérium kariet, no ak medzi nimi nebudú tie, ktoré produkujú body – je vám nanič!

Hra rozložená pre 2 hráčov

Poslednou fázou hry je produkcia a – tipli ste si správne – s miernou odchýlkou. Produkcia zdrojov prebieha v sekvenciách – najprv jeden druh, pričom sa pozriete, ktorý hráč ho produkuje najviac a ten dostane ešte dodatočný bonus. Tento zdroj si každý položí na svoje karty a ak sa mu tým podarilo dokončiť ďalší projekt-kartu, táto môže začať ihneď produkovať. Spúštajú sa tak pekné kombá, ale aby ste ich dokázali reťaziť, musíte byť pekelný plánovač.

Aby toho nebolo málo, hra by mala poskytnúť priamo v základe modul Vojna a Mier, čo vám umožní zažiť ju ako mini príbeh/kampaň, bez nutnosti ničenia komponentov.

Dizajnér: Frédéric Guérard
Ilustrácie: Anthony Wolff
Vydavateľstvo: Origames a La boite de jeu
Rok vydania: 2019
Typ: Draftovanie kariet, budovanie “motora”
Počet hráčov : 1-5
Hracia doba: 40 min

BGG link

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *