GRÉCKO V TÉME STOLOVÝCH HIER / 7. diel: Klasické Grécko vo vojne

“Postoj pútnik a zvestuj Lakedaimoncom, že my tu mŕtvi ležíme ako zákony kázali nám.” Jeden z najslávnejších epitafov v dejinách ľudstva sa nachádza v priesmyku Thermopyly medzi krajmi Thesáliou a Lokridou v strednom Grécku. Pamiatka spartskému kráľovi Leonidasovi a jeho 300 ťažkoodencom – hoplitom, ktorí sa obetovali pre spásu celého Grécka. Písal sa rok 480 pred Kristom a Gréci združení v stovkách nezávislých mestských štátov (poleis) boli pred zdanlivo neriešiteľnou úlohou: zastaviť veľkého perzského kráľa Xerxa a bojovať za svoju nezávislosť proti obrovskej presile. Grékom sa to podarilo a my sa dnes môžeme kochať napríklad aténskou Akropolou, ktorú postavili v “zlatom veku” po víťazstve nad Peržanmi.

nápis Molón Lave (Príď a vezmi si)

Celé toto obdobie bolo však neustále sprevádzané najhoršou stránkou ľudskej spoločnosti – bojom o nadvládu, či už nad zdrojmi alebo nad inými ľuďmi. Táto temná tradícia, známa už z Homérovej Iliady, inšpirovala aj množstvo autorov stolových hier. Svoje predstavy o vojnách Helénov preniesli na naše stoly, aby sme si ich vedeli pripomenúť v luxusných podmienkach mieru. Poďme teda, Gréci sú vo vojne!

Hoplite

Začíname komplexnou vojnovou hrou HOPLITE so žetónkami. V nej si môžu dvaja hráči vyskúšať vznik západného modelu vojenskej vedy v podobe simulácie najznámejších bitiek staroveku, ktorých sa zúčastnili hopliti – kvalitne vycvičení a vyzbrojení profesionálni vojaci. Pravidlovo veľmi náročná hra.

Commands & Colors: Ancients

Rozsahom azda ešte väčšia, ale pravidlovo už oveľa prístupnejšia hra je COMMANDS & COLORS: ANCIENTS. Opäť je to titul pre dvoch hráčov a znovu si pri nej vieme nasimulovať rôzne bitky staroveku. Na rozdiel od Hoplite tu však vystupujú v úlohe jednotiek drevené bloky a hra je riadená z veľkej časti kartami, ktoré aktivujú dané bojové krídlo a určitý typ jednotiek. Táto hra sa tiež dočkala množstva rozšírení, ktoré pokrývajú obdobie staroveku v úctyhodnom rozsahu od roku 3000 pred Kristom až po rok 400 nášho letopočtu.

Zaujímavú sériu malých žetónkových hier rozbehlo vydavateľstvo Turning Point Simulations. Ako prvú z 21 slávnych bitiek si vybrali stret Aténčanov a Peržanov pri Maratóne v roku 490 pred Kristom. Odporúčam pre hráčov, ktorí vstupujú do sveta vojnových hier – hra má relatívne stručné pravidlá a poskytuje plnohodnotný zážitok.

Antike

ANTIKE je z môjho pohľadu veľmi vydarená hra znázorňujúca vzostup a interakcie civilizácií v oblasti Stredozemného mora (prípadne jej vylepšená verzia ANTIKE II. Až šiesti hráči si v nej môžu vyskúšať úlohy vodcov starovekých národov a za pomoci originálneho rondelu akcií rozvíjať svoju ekonomiku, architektúru, vedu, ale najmä vojenstvo. Za úspechy v týchto oblastiach potom získavajú karty osobností, ktoré plnia úlohu počítadla víťazných bodov. Hra má aj skvelú verziu pre dvoch hráčov: ANTIKE DUELLUM. Veľmi hodnotným prvkom hry je Almanach – stručný prehľad historických udalostí, miest a osobností staroveku.

Hellas

Drobnou, ale veľmi príjemnou hrou z prostredia Egejského mora je HELLAS. Dvaja hráči sa pri nej snažia ovládnuť čo najväčší počet roztrúsených ostrovov. Variabilná mapa tu vzniká postupným prikladaním dielikov. Hráči si môžu vylepšiť svoje pozície aj vďaka priazni troch mýtických božstiev – Dia, Poseidóna a Arésa. No a kde je Arés, tam je boj nevyhnutný.

Sparta

Dokonale abstraktnou hrou je SPARTA, kde majú dvaja hráči po 8 kameňov a bojujú o 8 miest v strede herného plánu (šachovnica 10×10). Jednoduché pravidlá pohybu a boja môžu podobne ako v šachu spôsobiť obrovské zaťaženie mozgu pri riešení taktických problémov každej partie.

Pergamemnon

Kartová hra PERGAMEMNON umožňuje 2 až 5 hráčom vytvoriť si dostatočne silný balíček kariet, aby so svojím národom dokázali poraziť ostatných súperov a vystúpiť na piedestál. Okrem Helénov sú tu zastúpení aj Egypťania, Rimania, Peržania a Kartáginci.

Persian Wars: Come and get us

Grécky autor Leutheris Iroglidis (už sme ho spomenuli pri hrách Argonauts či Deus Ex Machina) nám priblížil dejiny grécko-perzských vojen v hre PERSIAN WARS: COME AND GET US. Dvaja až štyria hráči si najprv prečítajú historické súvislosti jedného zo 14 scenárov a potom sa pustia do plnenia tajných cieľov v štýle podobnom hre Risk. Bonusom je veľmi pekná herná mapa, no slabinou titulu sú všetky jeho ostatné herné komponenty.

Persian Wars

Ten istý autor sa pokúša rehabilitovať vyššie spomenutú hru v novinke PERSIAN WARS. Už z popisu sa dá očakávať, že Leutheris uplatnil všetky doterajšie skúsenosti s tvorbou spoločenských hier a výsledkom bude omnoho hodnotnejší zážitok. Hra zatiaľ oficiálne nevyšla.

Hellenica: Story of Greece

Článok ukončujem dvomi zatiaľ nie veľmi známymi hrami: HELLENICA: Story of Greece a ANCIENT CIVILIZATIONS OF THE INNER SEA. Hellenica je obrovské očakávanie roku 2019 – veľmi úspešný kickstarter z minulého roku. Ambíciou hry je sprostredkovať civilizačnú expanziu jedného z najvýznamnejších národov v histórii ľudstva – Helénov. Zákonite preto nemôže ísť o čisto vojnovú hru, i keď vojenský aspekt samozrejme nebude môcť chýbať. Ancient Civilizations nám zas načrtne, ako spolu nažívali najstaršie helénske civilizácie – Mykénčania, Trójania, Minojci a iní. Scenáre tejto hry však umožňujú zahrať si aj bitku pri Maratóne, alebo sa dokonca pozrieť na dobyvateľské dobrodružstvá Alexandra Veľkého.

Ancient Civilizations of the Inner Sea

Gréci museli vo svojich dejinách zviesť množstvo zápasov s vonkajšími nepriateľmi, ktorí im mnohé závideli. Čo však bolo pre nich oveľa horšie, závideli si tiež medzi sebou a neustále cítili potrebu riadiť osud ostatných mestských štátov. Najvýraznejšie sa tento neduh prejavil v štátoch Atén a Sparty, vyústením čoho bol bratovražedný boj, ktorý poznáme ako Peloponézsku vojnu. O týchto smutných udalostiach si povieme v najbližšom pokračovaní.


Foto:
www.boardgamegeek.com + www.americanflags.com

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *