GRÉCKO V TÉME STOLOVÝCH HIER / 6. diel: Klasické Grécko v mieri

Prečo sa stali práve Gréci najobdivuhodnejším národom staroveku? Z čoho pramenil grécky zmysel pre obchod, politiku, vojenstvo, šport či humor? Bezpochyby tomu napomohla zvedavosť, láska k poznaniu, objavovaniu a zdokonaľovaniu. Napokon, tento ich postoj k životu najlepšie vystihuje grécka kalokaghatia.

Najvýznamnejším míľnikom ľudských dejín je pre mňa rok 776 pred Kristom, kedy sa v Olympii uskutočnila dovtedy v našom kúte vesmíru nepoznaná aktivita: zhromaždení diváci sa zabávali na vybraných atlétoch, ktorí súťažili v jedinej disciplíne – behu na dĺžku Stadia. Slobodne a z čistej radosti zo života. Od tohto okamihu človek hľadal a rozvíjal spôsoby, ako si svoj život a trávenie voľného času zmysluplne spestriť. A niekde na tejto ceste objavil aj nádheru strategických stolových hier.

V predchádzajúcich dieloch nášho predstavovania hier s gréckou tematikou sme si hovorili o mytológii, bohoch a hrdinoch. Týmto článkom sa presúvame k hrám, ktoré opisujú grécku spoločnosť, historické udalosti a javy, ktorými starí Heléni obohatili svet. Grécky starovek možno jednoducho označiť v štýle Tolstoja ako “vojna a mier”. Poďme sa najskôr pozrieť, čím sa Gréci zaoberali v čase mieru.

Agora

Začneme hrou AGORA, v ktorej 2 až 4 hráči hľadajú cestu, ako najvýhodnejšie vymeniť tovary, vylepšujú svoje rečnícke schopnosti a stavajú monumenty, aby dosiahli úspech na ľudovom zhromaždení. Hra má síce jednoduché pravidlá a veľmi pekný herný plán, no bohužiaľ neposkytuje príliš hodnotný zážitok.

Attika

Uspokojujúci herný zážitok však prinesie ATTIKA, v ktorej sa 2 až 4 hráči snažia vybudovať prosperujúce polis alebo získať kontrolu nad dvoma svätyňami. Majú na to obmedzené množstvo prírodných zdrojov a tak je každé rozhodnutie o stavbe závažné. Karta hráča je tu krásnym príkladom toho, ako bola vtedajšia spoločnosť rozdelená. Herný zážitok je veľmi príjemný a hru je možné dohrať aj do hodiny.

Emporion

Španielska kartovka EMPORION Vás prenesie do doby, keď Gréci kolonizovali Iberský polostrov. Hráči rozvíjajú svoje novozaložené osady v oblasti obchodu, kultúry a vojenstva, aby boli schopní obchodovať s najvzácnejším tovarom z Atén. Kvalitná drobná hra pre 2 až 4 hráčov dohrateľná tiež do jednej hodinky.

Offerings

Francúzska hra OFFERINGS hráčov oboznámi s tvrdým chlebíkom kňazov, ktorí mali za úlohu prinášať obety olympským bohom za účelom vyplnenia nesplniteľných ľudských túžob a predstáv. Mechanizmy hry sú síce nevýrazné, rozhodne však môže zaujať spracovaním a kvalitnými drevenými komponentmi, s ktorými sa deti vedia zahrať ešte dlho po dohratí partie.

Athens

V roku 2018 prišiel pokus od juhokórejských herných dizajnérov pod názvom ATHENS … a nevyšlo to. Hra je neuveriteľne ťažkopádna, človek v nej nestíha za 14 kôl urobiť skoro nič – autori totiž dali dokopy mechanizmy, ktoré nespolupracujú. Čo sa týka hier s gréckou témou, Athens sú najhoršou stolovou hrou, akú som si kedy zahral.

Parthenon

Naopak, staručká hra PARTHENON: RISE OF THE AEGEANS spĺňa prísne kritériá pre modernú spoločenskú hru celkom dobre. Traja až šiesti hráči sa v nej ocitajú v pozícii budovateľov gréckych mestských štátov, ktorí musia za pomoci obchodných vzťahov zabezpečiť dostatok surovín pre dielne a vytvoriť tak zázemia pre stavbu dvoch starovekých divov sveta. V hre je dostatok interakcie, rozhodovania kam vyviezť či predať tovar a čo skôr postaviť, aby hráč naplnil svoj cieľ.

Peloponnes
Peloponnes Card Game

Hra PELOPONNES a jej kartová verzia PELOPONNES CARD GAME od nemeckého autora Bernda Eisensteina vás prenesú do obdobia formovania mestských štátov na území Peloponézu. Ak chcete spoznať Grécko, tento polostrov by ste rozhodne nemali vynechať – odohrali sa tam najvýznamnejšie udalosti v dejinách Grékov a na každom kroku tam narazíte na pamiatku UNESCO, vrátane starovekej Olympie alebo bájnych Mykén. Obe hry vás preveria v umení dražby a využívaní získaných dielikov krajiny a mestských budov. Musíte čo najšikovnejšie balansovať rastúci počet obyvateľov, zdrojov, peňazí a luxusných tovarov (v tvare amfor), aby ste zvládli prekonať prekážky akými boli mor, zemetrasenia, neúrody. Základnú hru môže hrať 1 až 5 hráčov, ale spolu s rozšíreniami sa počet môže navýšiť až na osem, pričom herná doba sa príliš nezvyšuje – zvyčajne 90 minút. Vrelo odporúčam!

Architekton

ARCHITEKTON je hra pre dvoch hráčov o prikladaní dielikov krajiny v štýle klasiky Carcassonne. Pre hráčov moderných spoločenských hier nemá veľký praktický význam.

Akrotiri

V hre AKROTIRI stoja proti sebe dvaja starovekí objavitelia hľadajúci stratené chrámy z Minojského obdobia v okolí ostrova Théra (Santorini). Hráči majú tajné ciele, budujú sieť námorných ciest okolo sopečného ostrova a snažia sa získavať body za objavy. Najznámejším mýtom, ktorý spája predgrécke minojské obdobie s gréckymi dejinami je mýtus o Minotaurovi. Aténsky hrdina Théseus v ňom ruší povinnosť platiť tribút Kréťanom a v bájnom Labyrinte zabíja monštrum – napoly človeka napoly býka – pričom sa dostáva z bludiska von za pomoci Ariadninej nite. Na spiatočnej plavbe však zabudne vyvesiť biele plachty na znak úspechu. Jeho otec, kráľ Aegeus, sa vrhá v žiali za domnele strateným synom do morských vĺn, aby mu dal meno Egejské, pretrvávajúce až do dnešných čias.

Hexemonia

Hrou HEXEMONIA už trochu načrtneme obsah nasledujúceho článku, pretože okrem stavania, budovania kultúry, pohybu obyvateľstva, sa v tejto zaujímavej francúzskej hre autor zameriava aj na vojenstvo – 2 až 4 hráči si musia strážiť svoje hraničné políčka (hexy) pred útokom rozvíjajúcich sa susedov.

Pôvodne som chcel článok pomenovať Archaické Grécko, ako prológ k tomu, aký rozkvet zažili Gréci po víťazstve nad Peržanmi v roku 479 pred Kristom. Autori väčšiny vyššie uvedených hier naozaj zasadzujú svoje výtvory do obdobia 8. – 6. storočia pred Kristom, kedy nastal naozajstný prelom v ľudských dejinách. Gréci priniesli alebo dokázali udržať javy ako vláda ľudu, filozofia, umenie, šport či zábava. Krutou daňou za takýto luxus však boli neustále vojny, plienenia a otroctvo. Viac sa o tom dočítate v nasledujúcom článku pod názvom Klasické Grécko vo vojne.


Poseidon

Ako Post Scriptum tohto článku budú na tomto mieste pribúdať tituly, ktoré sa do mojej zbierky dostali neskôr, ako bol článok publikovaný. Príkladom je hra Poseidon. Táto hra pre 2-5 hráčov je síce o osídľovaní Iónskej oblasti ešte pred klasickým obdobím, ale zaradil som ju sem z dôvodu, že hráči už reprezentujú etablované klasické mestské štáty. Zvláštnosťou tejto hry je fakt, že autori použili tému osídľovania helénskeho sveta spolu s mechanizmami vláčikových hier typu 18xx. Máme tu klasický nákup firiem (národov) a akcií (obchodníkov), rozširovanie tratí (budovanie obchodných staníc), vyplácanie dividend (vlastníkom obchodníkov podľa hodnoty obchodných staníc), a pod. Hráči musia striktne odlišovať medzi súkromnými financiami a imaním svojich firiem (pokladnicami národov). Všetko to dokopy ponúka veľmi príjemný herný zážitok z budovania, obchodovania, ovplyvňovania trhu…

Foto:
boardgamegeek.com, www.entitymag.com

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *