Dojmy: Děsnej krvák

Mirec: Děsnej krvák je plnokrvná párty hra, v ktorej sa stretnete s rôznymi úsmevnými situáciami (súper na môjho upírieho synčeka vytiahol cesnak), náhodou pri hádzaní kociek a neobvykle podfarbenou témou (využitie známych klišé z hororov 80. rokov).

V roli monštier sa snažíte povraždiť skupinku študentov v lesnej chate. Pôdorys a múry domu sa majestátne vynímajú pred vami, k dispozícii máte svoju trojčlennú rodinku múmií, vlkolakov, votrelcov či zombíkov so špeciálnymi vlastnosťami.

Synček je hyperaktívny, no slabý, mamina je niekde v strede a otec toho vykoná pomenej, no zato má silu. Môžete napríklad vyvaliť dvere a vrútiť sa dnu, alebo len nakuknete cez okno. Môžete vaše obete vystrašiť zvonku jačaním či škrabaním na steny, preskúmať miestnosť, v ktorej sa nachádzate a samozrejme útočiť a zabíjať. Prevedenie týchto akcií sa realizuje hádzaním určitého počtu kociek (sila).

A keďže zabíjanie je pre monštrá zábavou i športom, stavia sa medzi sebou, ktorá obeť podľa nich umrie ako prvá (bonusové body), či ktorého študentíka znesú zo sveta práve oni. Toto si príšery v priebehu hry navzájom kazia tým, že niektorú obeť môžu aj chrániť – dajú jej striebro, cesnak, nožnice (t.j. kocky, ktorými sa bráni). Jednu hru odohráte zhruba za 45 minút a môžete si tak za večer dopriať aj viac partií po sebe.

Párty sa môže začať!

PLUSY:
💀 Umelecké vyhotovenie – ilustrácie, miniatúry ako aj trojrozmerná chata s kôlňou pekne dotvárajú atmosféru hry.
💀 Odľahčená zábava, čo vám nevypáli dieru do mozgu a môžete ju hrať aj v pokročilom čase, prípadne unavení (iným hraním samozrejme).
💀 Všetko čo robíte “ladí” a ľahšie si preto zapamätáte pravidlá (napr. keď vyvalíte dvere, ľudia v miestnosti sa zľaknú a vy tak nezabudnete zamiešať príslušný balík kariet danej miestnosti).

MÍNUSY:
💀 Produkcia – párty hra by mala byť rýchlo rozložiteľná a zložiteľná, skladná, čo Děsnej krvák nespĺňa. Je to jedna z najväčších krabíc, aké som držal v ruke a príprava celej hry trvá pridlho. A cenu okolo 70 eur za ňu veru nie som ochotný zaplatiť.
💀 Téma a hĺbka hry – keďže tu vraždíte študentov, hra sa vyšplhala až na vekové odporúčanie 14+, pričom samotnú jej náročnosť by zvládli aj omnoho mladší hráči. Zostáva tak v akomsi vákuu – strategickejší hráči ju budú považovať za príliš plytkú a s deťmi si ju zas nezahráte kvôli téme. Možno sa tu však ponúka šanca ako sa zahrať s vašim tínedžerom.

Pekne vyhotovené farebné miniatúrky

Wlk: Děsnej krvák ma hneď oslovil svojim prevedením – veľká krabica, hororová téma, pútavé miniatúrky a ilustrácie. Keďže je prezentovaná ako párty hra, s očakávaním som ju na nejaké tie párty aj priniesol. Hral som dokopy asi päť hier a prekvapili ma výrazné pocitové rozdiely z hrania. Od pomalej a nudnej hry až po skvelú zábavu. Skutočne tu záleží na tom, s kým Děsnej krvák hráte. Vhodnou partiou sú tzv. zabávači, inak hrozí, že sa pri hre budete viac menej nudiť.

Mäso, mozgy a terče na chrbát

PLUSY: 
💀 Hra sa vám dokáže odvďačiť, ale potrebuje doplniť atmosféru. Či už prostredím (sviečky, ledková petrolejka) alebo rozprávaním príbehov.
💀 Grafické spracovanie je naozaj pekné a vtipné. Celá chata pripomína kulisy filmu Evil Dead (Lesný duch), ktorý svojho času koloval medzi nami na VHS kazetách. Fanúšikov žánru tiež určite pobaví, keď rozpoznajú karikatúry ikonických postáv ako sú Ash Williams, Jason, či krotitelia duchov.

MÍNUSY:
💀 Potrebujete pri stole ukecanú partiu. Skutočne. Inak môže hra ľahko skĺznuť do nudného hádzania kociek a vykladania kariet.
💀 Otravné odkladanie figúrok po dohraní. Je to ako puzzle. Odporúčam vopred si odfotiť, ktorá miniatúrka kam patrí, lebo sa natrápite.

Tato vlk, vĺčik na skateboarde a mamka vlčica v červenej róbe

ZÁVEREČNÝ TIP: Děsnej krvák si zoberte na chatu, kde budete s veselou partiou kamošov, čo majú radi stolové hry. Pri pohári vínka a praskajúcom ohni sa určite nasmejete a poriadne si zakrvákujete!

💀💀💀💀💀

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *