Stručná história akcie Pezinok AT WAR Gaming (PAWG)


Písal sa rok 2013 a na serveri deskožrout.cz prebiehala klasicky závistlivá diskusia o tom, ako vynikajúco sa majú naši českí kamaráti – hráči stolových hier. Takmer každý mesiac tam majú niekoľkodňovú akciu, kde sa môžu stretnúť a zahrať si svoje obľúbené hry. Doberaniam nebolo konca kraja, nuž som sa teda ponúkol, že zorganizujem niečo podobné aj u nás na Slovensku.

Ako prirodzene lenivý človek som si dal podmienku, že podujatie sa uskutoční v mieste môjho bydliska – v Pezinku. Organizovanie takejto udalosti nie je ľahké: potreboval som nájsť podnik s ubytovacími a stravovacími službami, ale najmä vhodné priestory typu konferenčnej miestnosti. A to všetko za čo najlepší peniaz. V tom čase tieto špecifiká spĺňal iba penzión Rozálka. Bolo veľmi zaujímavé sledovať reakcie vtedajšieho manažmentu penziónu, keď som im vysvetľoval charakter nášho podujatia, že potrebujeme rovné stoly a dobré osvetlenie. Na ukážku som použil Studenú válku 1945-1989. Našťastie sa im zapáčila možnosť obsadenia kapacity mimo sezóny a dostali sme zelenú.

Termín bol stanovený tak, aby nekolidoval s podobnými akciami v Čechách a hlavne s jarnými prázdninami na Slovensku. Odvtedy sa naše podujatie koná zakaždým okolo Valentína. Na prvom ročníku PAWG (P ako Pezinok, A ako Ameritrash, W ako Wargames a G ako Gaming, takže spolu Pezinok At War Gaming) sa zúčastnilo približne 27 ľudí. Mnohí sme sa tam stretli prvýkrát, zbratali sa pri hraní a tieto väzby udržiavame dodnes.

1. ročník

Hrali sme vtedy v malej prechodovej miestnosti, sedeli sme (a poniektorí aj spali) na tvrdých drevených laviciach bez opierky. A neskutočne sme sa bavili! Ťažko slovami vyjadriť ten opojný pocit brutálnej, neviazanej zábavy pri stole, kde ti všetci zámerne kazia hru, doslova ťa zarezávajú, vysmievajú sa ti do tváre, a napriek tomu sa smeješ aj ty sám na plné hrdlo a máš ich za to neskutočne rád. Dokonca by si považoval za urážku, keby činili opak a blahosklonne ti darovali čo len bod navyše. Vedeli sme, že toto stretnutie nebude posledné.

Pôvodným zámerom bolo zahrať si najmä hry, pre ktoré bolo ťažké zohnať spoluhráčov, trvali dlho, boli to príbehové alebo ťažké vojnové či civilizačné hry. Takmer okamžite sme ale zistili, že si veľmi radi zahráme akékoľvek moderné hry, vrátane ekonomických, párty, postrehových a podobne. PAWG sa stal miestom, kde si dnes zahrá každý dosýta.

Nasledovali ďalšie štyri ročníky, každý s nejakým zlepšením navyše – stoličky s operadlom, čapované pivo zdarma, konferenčná miestnosť s audio-video technikou, raňajky, tričká či neodmysliteľná tombola a dražba v sobotný večer. Na akcii sa uskutočnil organizovaný turnaj v hre Santorini a umožnili sme tiež ľuďom odprezentovať niekoľko herných prototypov. Niektoré z nich sa už podarilo aj úspešne vydať!

PAWG v plnej poľnej

Počet účastníkov narastá priamou úmerou. Začiatkom februára 2019 očakávame zatiaľ najvyššiu účasť – len ubytovaných hostí bude 60! Odvážim sa povedať, že PAWG sa stal v česko – slovenskej komunite fenoménom. Podporujú ho vydavateľstvá aj predajne, súkromné spoločnosti, ale najmä samotní hráči. Organizáciu podujatia zastrešuje naša Akadémia Spoločenských Hier.

Tento rok sme presunuli celú akciu do Modry-Harmónie, čo je školiace a kongresové centrum Univerzity Komenského. PAWG sa uskutoční v termíne od 6. do 10. februára 2019. Máme obrovské očakávania a plány na ďalšie ročníky. Veríme, že sa podujatie opäť zas vydarí a všetci si prídu na svoje. Pravdou však zostáva, že dosiahnuť niečo také s úžasnou komunitou hráčov stolových hier nie je až taká veľká výzva. A za to vám všetkým patrí vrelá vďaka!

👑 👑 👑

Share:

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *