Vianočné tipy Akadémie Spoločenských Hier

 

ROOT – zimná strana hernej dosky 

Ale nám to letí! Čoskoro do našich príbytkov zavíta čas vianočný – sviatky plné rodiny a priateľských stretnutí. K vnútornému pokoju každého nepochybne prispeje, keď sa rozpasený konzum a zbytočný luxus nahradí skromnosťou, kde kvalita darčekov bude dôležitejšia ako ich množstvo. Vybrali sme preto niekoľko titulov, ktoré by mohli potešiť a stoja za zváženie. Dobrá spoločenská hra ako aj kniha by totiž vždy mali mať pod stromčekom svoje miesto (až po sprchovom géle a ponožkách samozrejme).

Nože, skúste si to predstaviť: je už večer, vonku mrzne až to praští, a vy sa zohrievate okolo stola nad novou hrou, ktorá vás medziľudsky spája a zábavou spestruje vaše sviatky. Či už budete na Vianoce doma len dvaja, v spoločnosti detí alebo sa ocitnete v širšom kruhu príbuzných, chvíle strávené spoločným hraním nikdy nie sú premárnené. Naše tipy sme rozdelili do kategórií – nájdete tu rodinné a detské hry, zopár kúskov pre náročnejších hráčov a na záver veselý balíček rýchlych a lacnejších párty hier. Príjemné čítanie!


RODINNÉ A DETSKÉ HRY

ETHNOS
české vydanie: REXhry počet hráčov:  2-6 herná doba:45 min. / odporúčaný vek: 14+ / náročnosť hry: nízka

V nekonečnej diaľave leží známa-neznáma ríša, ktorá sa práve ocitá na počiatku nového veku. Ríša nesie názov Ethnos a zviecha sa z následkov strašnej katastrofy. Kráľovstvá zhoreli v plameňoch utrpenia, čo zanechalo celú oblasť v rozklade. Pyšné národy boli rozohnané do všetkých kútov zeme a teraz je iba na vás, či sa vám podarí pozdvihnúť ríšu z prachu popola a zjednotiť roztrúsené kmene do jednej mocnej aliancie. Počas tejto náročnej cesty môžete využívať unikátne schopnosti každého z národov k obsadeniu a udržaniu jednotlivých krajov ríše. Ak v sebe objavíte dostatok odvahy, múdrosti a slušnú dávku šikovnosti, máte šancu stať sa na konci novým vládcom celého Ethnosu.

Hráči medzi sebou súperia pomocou kariet a vytvárajú si kolekcie, ktoré zahrávajú za účelom získavania vplyvu v jednom zo šiestich regiónov. Tu by sme radi zdôraznili úsmevnú kuriozitu: autori si zvolili šablónu mapy SLOVENSKA ako svoju hernú dosku! Pravidlá nie sú náročné, no samotná hra vyžaduje taktizovanie. Je vhodná aj pre vyšší počet hráčov, pretože vo svojom ťahu každý vykoná len jednoduchú akciu a hráči sa vďaka tomu dokážu striedať svižným tempom. Ťahanie kariet z balíčka je síce náhodné, no v hre je dôležité následné súperenie o najväčší vplyv v regiónoch. Budete hrať na 3 veky, pričom na konci každého z nich získavate body za najväčší vplyv v regióne a za vyložené skupiny kariet národov.

Ethnos je nenáročným kúskom, no dokáže ponúknuť aj vyššiu mieru stratégie. Skúsenejší hráči nemusia relatívnu jednoduchosť a celkovú svižnosť oceniť, ale to ani nie je účelom. Ako rodinná hra je  vynikajúcou voľbou, keďže klame tak trošku telom: fantasy téma síce vytvára pútavú atmosféru, no zároveň tu nie je na príťaž pre ľudí, ktorých trpaslíci, trolovia a čarodeji vôbec neoslovujú. Komponenty vyzerajú nádherne – ilustrácie namaľoval John Howe známy najmä obrazmi Tolkienovho sveta a plastové žetóny v cukríkových farbách do seba pri ukladaní pekne zapadajú. To všetko na mape v tvare našej vlasti, za cenu okolo 37€.

 

AZUL
české vydanie: MINDOK / počet hráčov: 2-4 / herná doba: 45 min. / odporúčaný vek: 8+ / náročnosť hry: nízka

Portugalský kráľ Manuel I. bol pri svojej návšteve španielskej Alhambry natoľko očarený interiérom vyzdobeným keramickými dlaždicami „azulejos“, že okamžite nariadil, aby sa aj v jeho vlastnom paláci použil rovnaký obklad. Tento príbeh dodáva abstraktnej hre Azul síce len tenučkú vrstvu témy, no práve vďaka nej dokáže hráčom ponúknuť neokukaný, esteticky príťažlivý zážitok. Vrecúško je plné lesknúcich sa vzorovaných dielikov, okrúhle “podpivníky” predstavujú výklady keramických dielní, všetko hýri veselými farbami. Každý z hráčov má za úlohu obložiť pridelenú stenu kráľovského paláca v portugalskej Evore. Hra je vo svojej podstate veľmi jednoduchá – postupne v nej budujete obloženie kachličiek podľa preddefinovaného vzoru, pričom jednotlivé kombinácie sú rôzne bodované a v samotnom obkladaní platia špecifické pravidlá. Zaujímavosťou je, že hráči si vždy vyberajú z náhodnej ponuky kachličiek, ktorá je pre všetkých spoločná. V neskorších fázach dokáže hra pekne zovrieť svoje objatie: okolnosti a súperi vás totiž nútia brať si z čoraz menšej ponuky nepotrebné kachličky, tie vám padajú na podlahu a črepinatý odpad uberá body proti vašej vôli. Je to nápaditá hra, ktorá však kvôli svojmu abstraktnému charakteru nemusí sadnúť každému. Azul dovoľuje hráčom do sýtosti taktizovať a kombinovať, navyše je na pohľad neodškriepiteľnou krásavicou. Jej cena sa pohybuje pod hranicou 40 €.

 

CENTURY II: ZÁZRAKY VÝCHODU 
české vydanie: Piatnik počet hráčov:  2-5 / herná doba: 50 min. / odporúčaný vek: 8+ / náročnosť hry: stredná

Druhé pokračovanie trilógie hier zameraných na obchod s korením pod názvom Century II. –  Zázraky Východu s napätím očakávalo mnoho fanúšikov, ktorým učaroval prvý diel Century – Cesta korenia, ktorý vyšiel v roku 2017. Kým prvý diel bol skôr kartovou hrou, druhý sa viac ponáša na stolovú hru, či už herným plánom, alebo pridanými hernými komponentmi, ktorých je mnoho viac, ako v jednotke.

Hracie pole sa zapĺňa doštičkami obchodu v tvare šesťuholníkov, každá doštička predstavuje samostatný ostrov alebo prístav. Hráči sa po jednotlivých doštičkách pohybujú prostredníctvom lodí. Na každom ostrove si môžu zriadiť obchodnú stanicu a následne využiť možnosť obchodu s korením, ktorú doštička ponúka. Podobne ako v Century I. ide v Century II. najmä o získavanie čo najväčšieho počtu víťazných bodov. Tie možno získať v prístave výmenou za príslušný počet korení, ale tiež rôznymi spôsobmi v priebehu hry. V momente, keď niektorý hráč získa štvrtú dosku (žetón) s víťaznými bodmi, hra končí. Nastáva spočítavanie bodov na víťazných kartách, bodov za uvoľnené miesta na hracej karte hráča, bodov z bonusových kartičiek a bodov za korenia, ktoré má hráč v zásobe (za každý kus 1 bod, okrem žltých kociek, za tie body nie sú). Hru vyhráva hráč s najvyšším počtom bodov.

Hra je vhodná pre všetkých, ktorým učarovalo Century I. a majú chuť na nové misie.  Za zmienku stojí ešte možnosť skombinovať oba diely a hrať ich ako jednu veľkú stolovú hru, ku ktorej v roku 2019 vyjde posledný, tretí diel.

 

ŘÍŠE PŘÍŠER
české vydanie: REXhry / počet hráčov: 1-4 / herná doba: 60-120 min. / odporúčaný vek: 12+ / náročnosť hry: stredná

Ako napovedá názov hry, obyvatelia celej ríše sú neustále decimovaní zdanlivo nezastaviteľnými monštrami. Sama kráľovná bola napokon donútená uchýliť sa do poslednej nedobytej pevnosti a vyhlásila, že ten, kto dokáže poraziť monštrá a opäť získať pod kontrolu stratené oblasti, sa stane novým kráľom a vládcom ríše. Od začiatku hry ste vodcom malej skupiny, ktorá sa bude snažiť získavať na svoju stranu nových bojovníkov, obchodovať s rôznym sortimentom (pasce, lektvary, jedy) a ťažiť zlato. Každé kolo je rozdelené na dve samostatné časti. V prvej hráči vykonávajú akcie, ktoré ponúka pevnosť. V druhej časti kola sa pripravujú na boj s monštrami (nastavenie pascí a rozdelenie bojovníkov na plnenie úloh, na príšery a na oblasti, ktoré je možné obsadiť). Potom nasleduje vyhodnocovanie úloh a boj. Osviežujúcou črtou súbojov je, že získané poškodenie sa u príšer kumuluje, čím môže nastať situácia, keď niekto z hráčov monštrum zraní, iný ho dorazí a získa tým odmenu. V tomto bode je potrebné dobre taktizovať, no ani to nemusí vždy stačiť. Osud hráčov totiž do veľkej miery závisí od kociek, ktoré ako vieme, občas pomôžu a občas nie. Zároveň je tu možnosť zvoliť si obtiažnosť hry, prípadne si niektoré moduly pridať počas hrania, čím Říše příšer naberá na variabilite a zaujímavosti. Hra ponúka taktiež sólo variant pre jedného hráča. Za vaše peniaze dostanete spojenie klasického mechanizmu rozmiestňovania „pracovníkov“ s hádzaním kociek počas súbojov ako aj pri obsadzovaní jednotlivých oblastí. Grafické spracovanie je veľmi príjemné, prostredie hry pôsobí intuitívne a šikovne. Jej cena sa pohybuje mierne nad úrovňou 50 €.

 

DETEKTIV: Po stopách zločinu
české vydanie: REXhry / počet hráčov: 1-5 / herná doba: 180 min. / odporúčaný vek: 16+ / náročnosť hry: stredná

Dobrá kooperatívna hra sa nikdy nestratí a svojich fanúšikov si vždy nájde. Detektiv: Po stopách zločinu nie je síce hra vhodná pre deti, no dospelým ponúkne silný herný zážitok. Ocitnete sa v rolách detektívov novovzniknutej spoločnosti Antares, ktorí sa spoločne snažia vyriešiť zločin v určitom časovom intervale. Hra ponúka 5 samostatných prípadov, ktoré ale na seba prekvapivo nadväzujú a preto je dobré si ju zahrať postupne od prvého po posledný prípad.  Po dohraní vám zostane skvelý pocit z prežitého a všetko bude zrazu dávať zmysel.

Ako detektív zažijete pátranie v archívoch, obhliadku miesta činu, čítanie pitevných správ, výsluch svedkov a hľadanie stôp či spájanie súvislostí v policajnej databáze. Budete rozpletať prípad za prípadom až nakoniec určíte kto, koho, ako a preč. Na konci každého prípadu, ktorý by štandardne mal trvať okolo 3 hodín, zadáte odpovede na otázky nadriadených do systému a pokiaľ odpoviete správne, prípad sa uzavrie. Páchateľ dostane, čo si zaslúži a všetci zúčastnení vyšetrovatelia obdržia zaslúženú pochvalu. Policajná databáza v hre funguje online, takže k plnohodnotnému hraniu budete potrebovať počítač alebo aspoň tablet s pripojením na internet. Detektiv: Po stopách zločinu čerpá z veľkých príbehových hier, ktoré fungujú na podobnom princípe a sú neustále na vzostupe. Cena sa pohybuje pod hranicou 50 € a okrem dobrého príbehu získate aj skvelé komponenty. Nevýhodou tohto jedinečného zážitku však je, že hra Detektiv nie je znovuhrateľná. Vďaka lokalizácii do češtiny si však tento zaujímavý kúsok môžu vyskúšať aj tí, ktorých by inak anglická verzia odradila.

 

Příběhy pirátů
české vydanie: MINDOK / počet hráčov: 2-4 / herná doba: 30 min. / odporúčaný vek: 8+ /  náročnosť hry: nízka

Veľmi pekná kooperatívna hra vhodná aj pre menšie deti. Spolupracuje sa v nej síce s aplikáciou, no zvládne ju obsluhovať hocikto a slúži len na drobné informácie k aktuálnemu príbehu a k stopovaniu času. Hráči tvoria posádku pirátskej lode, na ktorú čaká 10 samostatných príbehov a kopa neľahkých úloh. Loď si treba najprv postaviť a potom už môžete smelo vyplávať za dobrodružstvom! Hlavným stavebným kameňom sú tajuplné príbehy plné vzrušujúcich a bláznivých zážitkov. Hra sa odohráva v reálnom čase a funguje na základe jedinečného mechanizmu, ktorý pracuje s presýpacími hodinami reprezentujúcimi posádku.

Piráti sa budú počas hry premiestňovať po lodi a plniť svoje povinnosti, ako je vytiahnutie plachiet, pohyb kormidlom, nabíjanie a strieľanie z kanónov či oprava lode. Zaujímavosťou je, že akonáhle si zvolíte činnosť, položíte presýpacie hodiny a než čokoľvek urobíte, musíte najprv počkať na presypanie piesku (asi 30 sekúnd). Hra pôsobí nenáhlivo, no opak je pravdou a kto nezažije, ten neuverí. Občas budete čeliť búrke, inokedy zas žralokovi a určite budete aj bojovať proti nepriateľským lodiam. Ale taký je už život piráta. Příběhy pirátů vás prevedie celou kampaňou niekoľkých príbehov, no zároveň má obrovskú znovuhrateľnosť. Ak by sa vám totiž časom podarilo prekonať všetkých 10 príbehov (čo nie je vôbec ľahké), môžete sa k hre kedykoľvek vrátiť. Nestráca nič zo svojej zábavnosti a atraktivity ani pri opakovanom hraní. Celý nápad ako aj komponenty sú výborne zvládnuté, takže sa máte na čo tešiť. Cena sa pohybuje pod hranicou 50 €.

 

RIVALOVÉ 
české vydanie: MINDOK
 počet hráčov:  2-6 / herná doba: 30 min. / odporúčaný vek: 8+ / náročnosť hry: voliteľná (nízka-stredná)

Zaujímavá novinka s názvom Rivali zaujme predovšetkým mužské publikum. Hra má viacero variant, ktorými ju môžeme sťažiť či práve naopak uľahčiť, podľa toho, s akou vekovou skupinou hráčov hráme. Začína sa aukciou vozidiel, v ktorej sa hráči pokúšajú získať najvýkonnejšie vozidlo a najschopnejšieho pilota. Vo verzii pre pokročilých sa do hry pridáva mimoriadne zaujímavý prvok vo forme stávok na víťaza. To sa vykonáva vždy, keď prvý z vozov prekročí na hracom pláne žltú čiaru (celkovo sú tri). Hráči si do pripraveného bloku tipujú, ktorý z vozov preteky vyhrá. Správne tipy sú na konci pretekov finančne ohodnotené. Na záver hry hráči spočítajú financie získané za umiestnenie v závode, prémie za správne tipy na víťaza a odpočítajú prostriedky minuté v počiatočnej aukcii. Hráč s najvyššou zarobenou sumou sa stáva víťazom hry.

 

BŘINK! Velká podzemní loupež
české vydanie: REXhry / počet hráčov: 2-4 / herná doba: 90 min. / odporúčaný vek: 12+ / náročnosť hry: stredná

CVENG! A je to tu, česká verzia tejto dobrodružnej rabovačky s príjemnou dávkou adrenalínu sa dostala na pulty ešte pred Vianocami. Hrad Drakštejn so svojou sieťou podzemných chodieb a katakomb je lákavým sústom pre nejedného zlodeja. Ach, tie kôpky zlata a všakovakých pokladov! No každý zlodej tiež veľmi dobre vie, že priestory pod hradom stráži monštrum, ktoré je na svoje cennosti citlivé a drieme len veľmi plytko. Hrôzostrašná dračica chrlí oheň bez varovania a nezvaných hostí žerie ako dezert.

Hra vás zavedie do podzemia, kde sa pohybujete, bojujete a hľadáte poklady vďaka osvedčenému mechanizmu zvanému deckbuilding (viac v našej recenzii). Hráči si postupne tvoria vlastné balíčky kariet, ktoré im pomáhajú preskúmavať podzemie za jediným účelom – ukradnúť dračici čo najcennejší poklad a úspešne sa s ním vrátiť na povrch zemský. Okrem zaujímavého prepojenia pohybu a skladania balíčkov ponúka Břink! jedinečný systém tvorby a šírenia hluku spôsobeného plížiacimi sa zlodejmi. Každý hráč má na začiatku desať životov a zásobu drevených kociek. Tieto kocky postupne ukladáte do „zásobárne hluku“ až kým sa v hre nezjaví karta označená symbolom draka. V tej chvíli sa všetky kocky presunú do čierneho vrecúška, kde sa premiešajú a podľa úrovne hnevu draka sa určitý počet vytiahne. Takto sa určí, komu dračica oškvarila zadok. V hre sa neodporúča pridlho váhať a často je potrebné v pravý čas sa rozhodnúť, či utiecť s tým čo už ste ulúpili alebo sa ešte zdržať kvôli nejakej cennosti, no riskovať dolapenie a následné zožratie dračicou.

Břink! je graficky na dobrej úrovni a hranie odsýpa výborne. Aj keď nejde o náročný titul, je tu dostatok taktizovania a ešte viac zábavy! Vzájomné škodenie je tu zastúpené minimálne, všetkým totiž škodí dračica. Velká podzemní loupež sa predáva za niečo pod 45 €, za ktoré dostanete kopu rodinnej zábavy zabalenú v netradičnej kombinácii fungujúcich mechanizmov.

Poznámka: Ak máte menšie deti alebo hlbšie do peňaženky, odporúčame pozrieť sa na veľmi vydarenú hru KARAK od Albi. Je síce oveľa jednoduchšia, no dobrodružstvo v podzemí, boj s príšerkami, špeciálne schopnosti hrdinov, zbieranie predmetov a prítomnosť draka zaručujú, že nudiť sa pri stole nikto nebude. Vhodná už od 7 rokov, cena do 25 €.

 

FARAO
české vydanie: Dino Toys počet hráčov:  2-6 / herná doba: 45 min. / odporúčaný vek: 6+ / náročnosť hry: voliteľná (nízka-stredná)

Farao je dobrodružná rodinná hra s lákavým námetom i grafickým spracovaním.

Hrateľná je v dvoch variantoch náročnosti – malá a veľká pyramída. Hráči v úlohe archeológov vstupujú do neprebádanej hrobky faraóna a vydávajú sa temnými chodbami pyramídy až k pohrebnej komnate. Cestou musia zbierať zvitky so starovekými nápismi  a samozrejme vyhýbať sa nástrahám, ktorých nie je práve málo. Po tom, ako hráč zozbiera päť starovekých nápisov, môže sa vydať do pohrebnej komnaty. Ak sa do nej dostane ako prvý, stáva sa víťazom hry.

V konkurencii s inými rodinnými hrami Farao rozhodne nezaostáva, ponúka veľa zábavy a napätia za prijateľnú cenu.

 

MEDVEĎ WRR
české vydanie: Gamerock / počet hráčov:  2-4 / herná doba: 20 min. / odporúčaný vek: 7+ / náročnosť hry: nízka

Záchrana sveta kníh, to je ťažká úloha, na ktorú sa podujme Medveď WRR, ktorý je ústrednou postavou rovnomennej kartovej hry určenej pre detských hráčov. Hráči v nej putujú svetom kníh a pátrajú po dieloch knihárskeho stroja. Bojujú s pirátmi i sebou navzájom, pretože len jeden y nich môže byť víťazom. Komu sa ako prvému podarí uniknúť pirátovi Crabsonovi a nájsť všetky štyri časti knihárskeho stroja potrebné na jeho skompletizovanie? To je silná motivácia na siahnutie po hre, pri ktorej sa nebudú nudiť ani rodičia (tých zaujme najmä možnosť škodiť protihráčom) a ako bonus navyše, hru si môžete vďaka jej rozmerom pribaliť napríklad na zimnú dovolenku a spríjemniť si ňou večerný rodinný relax.

 

 

POKLADY KARIBIKU
české vydanie: Blackfire / počet hráčov:  2-4 / herná doba: 45min. / odporúčaný vek: 7+ / náročnosť hry: nízka

Herný plán zložený z dielikov v tvare väčších puzzle je to, čo je pre hru Poklady Karibiku špecifické. Umožňuje zakaždým zostaviť chodby podzemnej jaskyne v inom, jedinečnom tvare. Hra začína vyskočením hráča z člna do vody. Následne hráč vstupuje prostredníctvom svojej figúrky s obrázkom potápača do spleti podzemných chodieb. Úlohou potápačov je zbierať stratené poklady a zároveň sa vyhýbať žralokovi, ktorý sa plaví chodbami, potápačom v pätách. Pohyb hráčov i žraloka určuje Koleso šťastia. Hra končí v momente, keď sú všetky žetóny s pokladmi vyzbierané a naložené na lodiach potápačov. Nasleduje spočítanie hodnôt nájdeného pokladu. Hráč s najväčšou hodnotou pokladov sa stáva víťazom.

Jednoduchá svižná hra zaujme i deti predškolského veku, pravidlá nie sú rozsiahle a ich vysvetľovanie nezaberie veľa času. Po odohratí prvej partie už spravidla pre deti nie je problém hru hrať samostatne.


PRE NÁROČNEJŠÍCH HRÁČOV

PODMOŘSKÁ MĚSTA
české vydanie: MINDOK / počet hráčov: 1-4 / herná doba: 150 min. / odporúčaný vek: 12+ / náročnosť hry: vysoká

Zem je preľudnená a kolonizácia Marsu skončila neúspechom. Poslednou šancou na záchranu ľudského druhu je vybudovanie podmorských miest, ktoré budú schopné udržať ďalšiu životaschopnosť populácie. Okrem napĺňania základných potrieb bude vašou úlohou zabezpečovať výskum a rozvoj podmorského sveta. Hra Podmořská města je dielom českého autora Vladimíra Suchého. Hra je rozdelená na tri po sebe nadväzujúce éry, pričom na konci každej z nich je možné získať body za rôzne časti vybudovanej infraštruktúry. Každý hráč si buduje svoje vlastné podmorské sídlo, no všetky zdroje a karty sa čerpajú z centrálneho hracieho plánu.

Podmořská města vás môžu zaskočiť zvláštnymi názvami zdrojov s krkolomnou výslovnosťou, ktoré však vynikajúco dotvárajú tematické zasadenie celej hry. Vizuálne tému podporujú štýlové kopule a tunely, ktoré hráči používajú pri budovaní.  Hra kombinuje množstvo zaužívaných mechanizmov a prítomná je tiež slušná dávka nepriameho škodenia formou preberania si dôležitých kariet či akcií. Výbornou správou je, že hra ponúka viacero variant – jednoducho pridáte karty vládnych kontraktov alebo si otočíte počiatočnú plochu na opačnú stranu a zrazu sa vám otvoria nové možnosti budovania. Podmořská města majú i možnosť sólo hrania. Na záver dodajme, že pravidiel sa tu netreba báť a je dobré poctivo si ich naštudovať. Zo začiatku môže hra pôsobiť ako tvrdý oriešok na dne morskom, ktorý možno rozlúsknuť len dôkladnou prípravou a za pomoci odhodlanej partie spoluhráčov. Ale veď ide predsa o budúcnosť celého ľudstva! Ak vás zaujala, kúpiť si ju môžete za cenu pohybujúcu sa mierne nad 40 €.

 

CIVILIZÁCIA: NOVÝ ÚSVIT
české vydanie: Blackfire / počet hráčov: 2-4 / herná doba: 120 min. / odporúčaný vek: 14+ / náročnosť hry: stredná

Opäť nastal čas vybrať si jeden z národov a pustiť sa do budovania vlastnej civilizácie. Aj tentokrát je treba začať vynájdením kolesa a dopracovať sa až k zdarnému pristátiu na Mesiaci. Najnovší civilizačný počin nás na prvý pohľad láka všetkým, na čo sme pri tejto sérii hier zvyknutí – rozširovanie svojho národa, vývoj technológií, boj proti iným národom, obchodovanie a stavanie divov, boje o mestá. Pravdou ale je, že kto čaká podobnú Civilizáciu akú si pamätá z predošlých rokov, tak ten sa nedočká. Táto verzia je odlišná, čo však vôbec neznamená, že je menej dobrá. Nový úsvit spracúva už známu tému prístupnejším spôsobom.

Najnovšia verzia Civilizácie je svižná, drží sa na uzde a je zameraná viac na funkčnosť ako na tematickosť či civilizačnú hĺbku. Hra využíva zjednodušené, no vybrúsené mechaniky, ktoré do seba pekne zapadajú. Jednu partiu si dokážete zahrať do dvoch hodín. Príjemnou črtou je modulárna mapa, ktorú si môžete vždy zložiť inak. Vďaka nej sa zvyšuje znovuhrateľnosť a pestrosť hry, ktorú zvýrazňuje nádherné grafické spracovanie a komponenty. Skrátená herná doba a nižšia náročnosť so zjednodušeným možnosťami sprístupňujú Civilizáciu všetkým, ktorí nemajú dostatok času alebo dávajú prednosť nenáročným hrám tohto charakteru. Jediným mínusom tak zostáva fakt, že hra vyšla pod hlavičkou populárnej a zabehnutej série, kde skúsení hráči-fanúšikovia pravdepodobne očakávali úplne odlišný typ zážitku, aký tento počin v skutočnosti ponúka. Ak sa však dokážete oslobodiť od tohto očakávania, môžete získať skvelú, mechanicky vyladenú hru s nádychom veľkej „civilizačky“ za príjemnú cenu pod hranicou 50€.

 

ANACHRONY
české vydanie: Albi / počet hráčov: 1-4 / herná doba: 120 min. / odporúčaný vek: 15+ / náročnosť hry: vysoká

Hra vás zavedie do 26. storočia, ocitnete sa v dobe, kedy sa konečne začal usádzať prach po veľkej explózii, čo vyhubila takmer všetok život na Zemi. Skupiny preživších sa zdržiavajú v úkrytoch a nasledujú štyri rôzne ideologické „Cesty“ – cestu harmónie, nadvlády, pokroku a vykúpenia. Každá z ciest je špecifická a ponúka odlišný herný zážitok. Všetky frakcie sa stretávajú v meste zvanom Kapitol. Preživší objavili, že následkom apokalypsy vznikol nový druh neznámeho materiálu, ktorý nazvali “neutrónium”. Vďaka nemu svitla nádej na lepšiu budúcnosť a ľudia z nového stavebného materiálu vybudovali pamätníky ako memento. Stalo sa však čosi zvláštne a nečakané – tieto stavby sa zaktivovali a vytvorili trhliny, ktoré umožňujú cestovať v čase.

Základom je používanie tzv. „exoskeletov“ – robotických oblekov, vďaka ktorým sa môžu rôzni pracovníci pohybovať mimo bezpečnej zóny a využívať možnosť cestovania v čase. Hra ponúka silný post-apokalyptický zážitok umocnený nehostinnosťou sveta, v ktorom sa odohráva. V hre sa ujímate role jednej zo štyroch frakcií a snažíte sa vybudovať funkčné spoločenstvo. Verbujete nových členov, ktorí sa snažia prežiť a zužitkovať čo sa len dá. Cestovaním v čase získavate rôzne výhody, ktoré ale musia byť ešte pred koncom hry vrátené. Inak vznikne časový paradox, ktorý hráčom dokáže veci nepekne skomplikovať. Práve tento aspekt cestovania v čase ako aj silná téma s výbornou atmosférou spoluvytvárajú neobyčajný druh euro hry. Jedinečným mechanizmom je taktiež obnovovanie prácou vyčerpaných postáv. Hojnosť komponentov v krabici posúva Anachrony na cenovú úroveň okolo 55 €.

 

TWILIGHT IMPERIUM (4. edícia)
české vydanie: Blackfire / počet hráčov: 3-6 / herná doba: 240 – 480 min. / odporúčaný vek: 14+ / náročnosť hry: vysoká

Štvrté vydanie hry Twilight Imperium sa odohráva v nekonečnom vesmíre, kde každý hráč preberá úlohu jednej zo 17 frakcií bojujúcich o galaktickú nadvládu prostredníctvom vojenskej moci, politického manévrovania alebo ekonomického vyjednávania. Každá frakcia ponúka úplne iný herný zážitok – niektoré rasy ženie viera vo vyššie sily či politické vplyvy, iné sa špecializujú na obchod a ekonomickú prevahu. Rozmanitosť rás ponúka mnohé cesty k víťazstvu, ale novým vládcom vesmíru, ktorý zasadne na trón v Mecatol Rex, sa môže stať iba jeden z vás.

Nová edícia priniesla zmeny, ktoré zabezpečujú kratšiu hernú dobu.  Jedinečnosť každej partie zabezpečuje okrem množstva rás aj modulárna hracia doska s 51 galaxiami. V každom kole si môže hráč zvoliť jednu z 8 kariet, ktorá určí jeho poradie a zároveň akcie, ktoré bude môcť hrať.  Nasleduje presun vojenských flotíl zo systému do systému a obsadzovanie nových planét, vedenie vojen a uzatváranie obchodných dohôd. Záver kola je vždy venovaný veľkej rade, kde sa schvaľujú nové zákony a agendy. Úlohou hráčov je plnenie cieľov a tiež tajných zámerov, ktoré sa postupne v hre odhaľujú. Ciele sú zamerané na rôzne aspekty (výskum, obchod, politika, flotila, územie), vďaka čomu Twilight Imperium ponúka nevšedný herný zážitok.

Grafická stránka ako aj komponenty s miniatúrami dosahujú vysokú kvalitu a tomuto kúsku právom patrí titul Top hra žánru 4X. Vyššia prístupnosť hry je tu pozitívnou zmenou a vďaka českej lokalizácii si môže hru vyskúšať širší okruh hráčov. Hra je však stále vysoko náročná, odporúča sa hrať v štyroch či viac hráčoch a na jednu partiu budete potrebovať 5 až 6 hodín. No zážitok, ktorý Twilight Imperium ponúka, je len ťažko nahraditeľný. Jej cena sa síce pohybuje okolo 125 €, ale obsah určite stojí za to.


PÁRTY HRY (za 10-15 káčeroviek)

SKULL
české vydanie: Granna počet hráčov:  3-6 / herná doba: 15-30 min. / odporúčaný vek: 10+ / náročnosť hry: nízka

Skull (Lebka) nerieši tému ani príbeh, zameriava sa na zábavu a darí sa jej to! Hlavnou náplňou je tu blafovanie a odhadovanie súperov – vydestilovaná esencia pokru v malej krabičke s pútavým dizajnom. Nestratí sa doma, v práci ani krčme. Základom je, že každý hráč má k dispozícii 4 okrúhle žetóny v tvare malých podpivníkov. Na troch je kvet, na jednej lebka. Začínajúci hráč otvorí kolo položením jedného zo svojich žetónov lícom nadol pred seba. Potom tak urobia ostatní hráči. Keď príde opäť rad na prvého hráča, ten môže na stôl položiť ďalší žetón alebo vyhlási, koľko z už vyložených žetónov si trúfa otočiť bez toho, aby odhalil lebku. Ktokoľvek ďalší môže v tej chvíli posunúť latku vyššie tým, že zahlási svoj úmysel otočiť ešte viac žetónov. Ak sa nenájde nikto, kto by si trúfol na viac ako je posledná vyslovená „stávka“, pokúsi sa hráč otočiť toľko žetónov s kvetom, koľko povedal. Začať však musí u seba a odhaľovať tak svoju kôpku ako prvú. Ak počas odkrývania odhalí niekde žetón so symbolom lebky, prehral kolo a stráca jeden žetón z ruky. Ak bol však jeho tip správny a podarilo sa mu otočiť vyhlásený počet kvetov, priblížil sa k víťazstvu v hre. Vyhráva ten, komu sa husársky kúsok s kvetmi podarí dvakrát. Veľmi šikovná hra nabitá tichými pohľadmi, lišiackymi úsmevmi popod fúz a elektrizujúcou atmosférou s občasnými výbuchmi smiechu.

 

TIMELINE SLOVENSKO
slovenské vydanie: Ihrysko / počet hráčov:  2-8 / herná doba: 15-30 min. / odporúčaný vek: 8+ / náročnosť hry: nízka

Séria Timeline (časová os) je už dlhší čas známa aj v našich končinách. Je to jednoduchý, no veľmi zábavný typ hier so vzdelávacím rozmerom. V tejto verzii máte možnosť preveriť svoje vedomosti a dozvedieť sa nenásilnou formou dosiaľ nepoznané o dejinách našej krajiny. Názorná ukážka: “Zdá sa mi, že Herliansky gejzír vyvŕtali niekedy na konci 19. storočia. Hmmmm…iste to bolo neskôr ako vznikol text hymny, ale skôr ako vzniklo Československo. Stalo sa to však pred objavením Dobšinskej ľadovej jaskyne alebo až potom?” Počas hrania si takéto otázky budete klásť takmer vždy pred položením jednej zo svojich kariet na časovú os histórie pred vami. Cieľ je jasný – byť prvý, kto sa správnym umiestňovaním zbaví všetkých svojich kariet. Hra obsahuje 110 kariet približujúcich dejiny Slovenska, od vynálezov cez hudbu, objavy, či literatúru až po historické udalosti.

Hru môžete hrať samostatne, ale aj v kombinácii s ostatnými verziami série Timeline. Zmiešaním kariet viacerých hier totiž znásobíte možnosti aj náročnosť hry. Je dôležité pripomenúť, že zároveň so slovenskou verziou je v predaji aj Timeline Česko od vydavateľstva REXhry, ktorý oboznamuje hráčov s históriu našich susedov. Následné skombinovanie práve týchto dvoch hier sa potom javí ako vynikajúci nápad na zahratie si československej partičky! Timeline Slovensko úspešne spája získavanie vedomostí so zábavou a dokáže zaujať deti i dospelých.

 

TROLL
české vydanie: REXhry počet hráčov:  2-5 / herná doba: 30 min. / odporúčaný vek: 10+ / náročnosť hry: nízka

Vaša dedina plná trollov sa pripravuje na príchod zimy, čo znamená v prvom rade hromadenie dostatočných zásob jedla. Medzi trollmi to znamená jediné – lov divokej zveri. Dokážete v úlohe kmeňového vodcu naloviť toľko zvierat, aby ste zabezpečili vašu dedinu na dlhé zimné mesiace? Ak sa vám to podarí, budete odmenení nielen slávou a obdivom, ale pri najväčšom množstve jedla sa stanete aj víťazom celej hry.

Troll je ľahká zábavná kartovka s kockami. Tému hry vynikajúco dotvára originálne grafické spracovanie a humorné poňatie trollov. No to, čo vás ozaj dostane, sú veľmi netradičné divoké šelmy, na ktoré môžete pri love naraziť. Aby bol váš lov úspešný, musíte ako kmeňový vodca správne odhadnúť, koľko lovcov zo svojej skupiny vyšlete na zabitie konkrétneho zvieraťa. Máte pritom možnosť aj spolupracovať s ostatnými kmeňmi, ale je dôležité byť obozretný. Pokiaľ je totiž trollov pri love málo, situácia sa otočí a lovené zviera svojich prenasledovateľov zahubí. Ak je lovcov naopak priveľa, ulovené zviera rozmlátia v skupinovom zápale tak, že z neho prakticky nič použiteľné nezostane. Vaša dedina nesmie hladovať, je čas vziať kyjak do ruky a vyraziť na lov čunčil a slavbýčků… áno, dobre čítate a máte sa na čo tešiť!

 

KDO TO BYL?
české vydanie: Blackfire / počet hráčov:  3-6 / herná doba: 15 min. / odporúčaný vek: 6+ / náročnosť hry: nízka

Ako to už niekedy býva, máme tu zábavku založenú na tom, že sa niekto vykakal tam, kam nemal. V hre vás čaká jednoduché pravidlo, rýchla reakcia a zvalenie viny na iné zvieratko. Názorná ukážka: “Môj papagáj sa v obývačke nevykakal! Určite to bol zajko!” V tej chvíli všetci horúčkovito hľadajú vo svojich kartách na ruke malého huňatého zajačika. Kto ho bachne do stredu ako prvý, môže povedať, že jeho zajko to veru nebol a obviní ďalšie zvieratko. Je to veselá rodinná hra, ktorá vám nedá vydýchnuť – nikto predsa nechce upratovať niečo, čo nespôsobil, ba dokonca ani vinník sám. V hre sú dôležité nielen pohotové reakcie, ale aj zapojenie pamäte. Inak vám hrozí, že obviníte zvieratko, ktoré sa už v hre nenachádza a neporiadok budete musieť odpratať vy. V jednoduchosti je opäť krása a zvieratká nenechajú chladným nikoho, kto sa tejto podarenej zábavy zúčastní.

 

TAJUPLNÉ ŘÍŠE
české vydanie: REXhry počet hráčov:  3-6 / herná doba: 20 min. / odporúčaný vek: 10+ / náročnosť hry: nízka

 

Hra, ktorá na prvý pohľad asi veľa ľudí nezaujme – krabica so zvláštnym názvom a nevýraznou ilustráciou na veku, vo vnútri niečo cez 50 kariet. Neotvoriť ju a nevyskúšať by však bolo v tomto prípade chybou! V skutočnosti ide o veľmi podarený a vtipný počin v duchu žánru fantasy. Na konci hry rozhodujú body za čo najlepšie vytvorenú kombináciu kariet. Na ruke máte od začiatku sedem kariet rôznych bytostí a predmetov, pričom každá karta dáva iný počet bodov a tiež rôzne ovplyvňuje ostatné karty vo vašej ruke. Vo svojom ťahu si vždy jednu kartu potiahnete a jednu odhadzujete. Tajuplné říše majú jednoduché pravidlá a prinášajú kusisko originálnej zábavy vyžadujúcej taktické myslenie až do konca.

JANO  JANKA ROMAN

 

zdroj fotografiií: boardgamegeek.com, REXhry

Author: Icebear

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *