Recenzia: Břink! (Clank!)

Lucy stuhla. Podzemím sa rozliehal ohlušujúci rev draka… vlastne dračice. Isto dolapila akéhosi neboráka a čochvíľa sa možno zúrivo rozbehne po chodbách, aby každého, na koho narazí, skántrila. Lucy si vložila ruku do vrecka a nahmatala vzácny artefakt. “Nebude to asi najcennejšia vzácnosť, ale mám aspoň niečo,” pomyslela si. Zúfalo preberala svoje možnosti – buď sa pokúsi poobzerať hlbšie v podzemí, aby ešte uchmatla nejaké cennosti, alebo sa uspokojí s vrabcom v hrsti a vydá sa na povrch. Voľba je to neľahká – ak ju totiž niekto predbehne, získa titul Majstra zlodejov, na ktorý si ona robí zálusk už niekoľko rokov. Rozhodla sa. Opatrne našľapuje chodbou, až kým ju nepohltí temnota… 

Stolová hra “Břink!” (v originále “Clank!” a po našom “Cveng!”) je dobrodružstvom, v ktorom sa prevtelíte do postavy zlodeja a snažíte sa dračici uchmatnúť čo najväčší podiel z jej pokladov. Aby to nebolo jednoduché, súperíte s ostatnými zlodejmi a zároveň si dávate pozor na to, aby ste nenarobili príliš veľa hluku. Tým totiž na seba upriamite pozornosť dračice, ktorá si podzemný komplex uzurpuje. Břink je kompetitívna deckbuildingová hra, do ktorej je zakomponovaný hrací plán a veľmi zaujímavá mechanika “hluku”. Poďme sa teda pozrieť, ako to celé funguje.
CIEĽ HRY

Cieľom hry je mať čo najviac víťazných bodov. Okrem víťazných bodov sú tu ešte dve podmienky. Tou prvou je, že nesmiete odkväcnúť v podzemí – tam vám už nič nepomôže. Ak by ste odpadli na povrchu zemskom, ešte by vás dedinčania stihli doteperiť k felčiarovi. Druhá podmienka je tá, že musíte vlastniť (uchmatnúť) artefakt. Bez debaty! Pokojne ktorýkoľvek, čo i ten najlacnejší. Tie hodnotnejšie sa nachádzajú hlbšie v podzemí, kde je riziko dolapenia dračicou niekoľkonásobne vyššie. Voľba je na vás.

PRÍPRAVA HRY
Úvodná príprava je rýchlejšia než by sa dalo čakať – treba hlavne dobre pomiešať karty a žetóny. Žetóny sa potom rozložia podľa pravidiel na hernú plochu a pripraví sa balíček kariet. Do batohu dračice vhodíme neutrálne dračie kocky, pripravíme karty na nákup a podľa poradia hráčov aj kocky “břinku” (ďalej len hluku), pričom prvý hráč je ten najhlučnejší. Každý hráč dostane rovnaký základný balíček, z ktorého si do ruky potiahne 5 kariet, ďalej kocky hluku vo svojej farbe a vlastnú postavičku.
ŤAH HRÁČA
Hráči sa striedajú podľa poradia. Každý hráč zahrá všetky svoje karty z ruky a na konci svojho ťahu si doberie ďalších päť. V prípade, že si už nemá aké karty dobrať, zamieša svoj odkladací balíček a vytvorí z neho nový doberací. Počas zahrania kariet využíva hráč možnosti, ktoré mu daná karta poskytuje, vrátane zdrojov.
Zdroje sa delia na 3 druhy:
  • Čižma – umožňuje pohyb po mape.
  • Skúsenosti – vyznačené číslom v modrom. Za skúsenosti hráč nakupuje nové a hlavne lepšie karty.
  • Meč – za meče hráč bojuje s príšerkami, ktoré sa v podzemí nachádzajú, a získava za ne odmenu vo forme zlatiek.
Niektoré karty poskytujú vlastnosť uvedenú textom, ktorú hráč môže využiť. Ak hra udáva, že si máte “břinknúť” (urobiť hluk), toto nie je možnosť, ale povinnosť (che che che). Vtedy položíte na políčko Břink toľko kociek hluku vašej farby, koľko karta vyžaduje.
Hráč počas svojho ťahu zároveň nakupuje za skúsenosti silnejšie karty, ktoré si hneď dáva do odkladacieho balíčka. Striedaním kariet v priebehu hry mu tieto nové karty prídu na ruku, vďaka čomu bude mať oveľa lepšie možnosti ako mal na začiatku hry so základnými kartami (a práve takémuto skladaniu balíčka hovoríme “deckbuilding”).
Keď hráč zahral všetky svoje karty (nemôže si na ruke nechať ani jednu do ďalšieho kola) a počas svojho ťahu nejaké aj nakúpil, doplní ponuku kariet určených na nákup do počtu 6. V tejto chvíli však môže nastať nasledovná situácia:
Útok dračice
Ak sa do “obchodu” dostane karta s ikonou draka, dračica okamžite zaútočí a pravdepodobne si na niekom zgustne. Útok prebieha tak, že všetky kocky z políčka Břink putujú do dračieho batôžka a z neho sa naslepo vytiahne toľko kociek, aká je hodnota aktuálnej zúrivosti draka. Ak sú vylosované kocky čierne, nič sa nedeje. No ak z batôžka vytiahnete kocky vo farbe niektorého z hráčov, tie sa položia na stupnicu zranení daného hráča. V prípade, že dobrodruh utŕži K.O., má smolu 😀 A čo je horšie, majú pravdepodobne smolu aj ostatní pri stole, pretože tým nastáva posledná fáza hry a spúšťa sa odpočet konca. V takýchto situáciách sa na nešťastníka zosype “vďaka” od zvyšku hráčov. Ak totiž chcú prežiť, musia dať nohy na plecia a šmýkať von z podzemia čo najrýchlejšie – dračica začína zúriť naozaj zúrivo a jej besnenie sa každým jedným kolom smerom k záveru celej výpravy stupňuje.
ZÁVER A HODNOTENIE
  • Hrateľnost a ovládnutie hry – hra je veľmi jednoduchá. Povedal by som, že je to skutočný deckbuilder pre začiatočníkov, dokonca i menšie deti (postačí ak už vedia lepšie čítať). Pravidlá sa naučíte veľmi rýchlo, nie sú tu takmer žiadne výnimky, čo samotné hranie zjednodušuje. Dokonca ani kombinácia viacerých mechaník nerobí hru zložitejšou, skôr je vďaka tomu zábavnejšia.
  • Grafika a spracovanie – herný plán je skvelý. Břink! má vlastne herné plány až dva (na každej strane dosky jeden). Karty sú krásne rozmanité a ilustrované s vtipným šarmom.
  • Znovuhrateľnosť – trošku ma desili “iba” dva herné plány, no k hre je už vydaných niekoľko rozšírení (zatiaľ iba v angličtine, a necháme sa prekvapiť či sa preložia aj do češtiny). Ani po zhruba 20 herných sedeniach nás však základná hra stále neomrzela. Znovuhrateľnosť tu dokáže naštartovať aj prítomnosť nového hráča, ktorý môže mať inú stratégiu, na akú ste zvyknutí a tým pádom budete nútení adaptovať sa na jeho štýl hrania.
Celkový dojem
BŘINK! je ideálny deckbuilder pre začiatočníkov – jednoduchou a vtipnou formou vás uvedie do sveta tohto typu hier. Počas hrania zažijete množstvo srandovných momentov a je viac než isté, že sa nasmejete. Zaradil by som ju aj do kategórie rodinných hier, keďže v honbe za pokladmi sa môžete pretekať s celou rodinou. Má primeranú hraciu dobu (cca 60-90 minút), čiže vám pri hraní nezdrevenie zadok 🙂 Hru vrelo odporúčam tiež všetkým, čo chcú pričuchnúť k moderným stolovým hrám a nevadí im, že im frňák trochu priškvarí dračica.
Udeľujem Zlatú pečať ASH a naše odporúčanie!
Plusy
  • Grafická úprava hry a kariet
  • Vtipnosť a zaujímavosť témy
  • Čeština
  • Jednoduchosť
Mínusy
  • iba dva hracie plány
  • počet kariet mohol byť vyšší

PS: Dračica sa volá Nicky. Je to zjednodušená forma druhového mena tohto dračieho plemena, ktoré už nájdete v hre samotnej 🙂

 

— Recenzovaná bola anglická verzia. České vydanie hry by malo byť v predaji koncom roka 2018 a na trh ju prinesie vydavateľstvo www.rexhry.cz
— Zdroje obrázkov: www.rexhry.cz, www.boardgamegeek.com

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *