Twilight Imperium IV v češtine – prvý pohľad na zmeny oproti TI3

Twilight Imperium 4 v plnej kráse

Twilight Impérium 4 je vesmírny epos pre 3 až 6 hráčov. Hráči obsadzujú planéty, bojujú medzi sebou, uzatvárajú spojenectvá a snažia sa zvýšiť svoj vplyv. Hrá sa na počet víťazných bodov – kto prvý dosiahne určitý počet, hru vyhral. 

Dostala sa nám do rúk česká verzia tejto hry, a keďže článok čítate, tak predpokladám, že ste zvedaví, ako sa čeština podarila. Prípadne vás zaujíma, aké sú zmeny oproti minulej verzii (TI3) a či sa vám oplatí investovať do TI4, ak už trojku máte.

Na začiatok by som chcel povedať, že som sa počas celého procesu vynovovania (a prekladania) obával toho, či prerobenie hry do modernejšieho hávu jej skôr neuškodí, respektíve neuberie na kráse a či hra nebude trpieť preložením (nedostatky v preklade, prípadne zle preložené slovíčka). Poďme sa teda na českú verziu pozrieť bližšie.

Po otvorení masívnej krabice ma prekvapil pekný insert. Zdá sa, že je vylisovaný presne pre potreby tejto hry, aby ste si mohli všetko pekne uložiť a komponenty sa nemiešali.

Hore: modely z TI4, dole: modely z TI3
Porovnanie zadnej strany modelov

Lodičky sú už na prvý pohľad krajšie, a hlavne sú samostatne oddelené. Ešte teraz sa pamätám ako som malými klieštikmi pracne vycvakával komponenty z TI3, kde boli všetky spojené podobne ako keď si kúpite plastový model. Ak si ich porovnáte, vidno, že nové lodičky majú oveľa viac detailov a sú kvalitnejšie vylisované (na starých lodiach sú ostré hrany po oddelení od lisovacej formy). War Sun (Bojové Slnko, alebo inak Hviezda Smrti) sa tentokrát skladá z dvoch komponentov, čiže nemá zospodu nevzhľadnú dieru (na obrázku je nezložené, jedna časť je vpravo hore a druhá vľavo hore). Dokonca sú spracované aj spodné časti modelov, ktoré boli v TI3 úplne odfláknuté. Modely dopadli na jednotku!

Karty planét

Mapové dieliky planét a medzihviezdneho priestoru sú nanovo prekreslené, pridané vkusné efekty na červých dierach. Na kartách planét oceňujem, že je aj z neaktívnej strany (z rubu karty) vidno o akú planétu sa jedná a aké zdroje planéta dáva. Robí to hru omnoho prehľadnejšou. Tu sa tiež udiala zmena od predchádzajúcej verzie. Celková mapa galaxie je predefinovaná (v pravidlách), čo má zaručiť lepšie vyváženie hry. Musím uznať, že to chápem, lebo v pár hrách sa už stalo, že niektorí hráči mali vôkol spústu planét, kým iní len živorili. Týmto vlastne odpadla akási “predohra” skladania mapy a hra sa tak značne urýchli. Ak sa však hráči dohodnú, nič im nebráni skladať si galaxiu podľa predošlých pravidiel.

Nové technologické karty (naľavo a v strede), staré – napravo

Najväčšou zmenou asi prešiel výskum technológií. Pri hraní TI3 sme si často museli vytlačiť strom technológií (ktorý sa nachádzal na zadnej strane pravidiel), pretože doň bolo nutné často nazerať. Keďže bol strom pevne daný, spravidla ste každú hru vynaliezali prakticky tie isté technológie za sebou, aby ste sa dostali k tým, ktoré  sa vám hodili do vašej taktiky. Toto sa zmenilo k lepšiemu (i napriek nie celkom priaznivému rozruchu vo fórach, ktorý táto zmena vyvolala). Nový výskum technológií funguje tak, že technológiu môžete vyskúmať len ak spĺňate požiadavky naň. Požiadavky sú vo forme technologických farieb, ktoré už musíte mať predtým vyskúmané. Napríklad (viď obrázok) na Útočné delo potrebujete mať aspoň  už3 červené technológie vyskúmané. Náročnosť vyspelých technológií je zachovaná, takže sa nestane, že niekto bude mať navrch už na začiatku hry. Ďalšie skvelé vylepšenie.

K hre sú pribalené 3 brožúrky. Prvou je nádherne ilustrované Kompendium, ktoré vás uvedie do sveta TI4 príbehom lásky a zrady (no dobre dobre, láska tam nie je :D). Dve zvyšné brožúrky sú štandard FFG – Sprievodca hrou (nastrelené základné pravidlá) a Prehľad pravidiel (detailne popísaná príručka k hre). Všetko je detailne popísané s príkladmi, nemáte sa ako stratiť. Pozdávajú sa mi oveľa viac než pôvodné anglické z TI3, jednak čeština mi je oveľa bližšia, a sú napísané omnoho logickejšie – základné veci v Sprievodcovi, a zvyšok v Prehľade, takže vás to neohuruje desiatkami drobností už pri čítaní sprievodcu. Nie som znalcom jazyka českého, ale nenašiel som zatiaľ žiadne problematické veci, preklad tohto kolosa je zrozumiteľný a napísaný na výbornú.

Insert – “chlievik” ohnutie obalov na karty

Ak je niečo, čo hre vytýkam sú hlavne dve veci – prvá je to, na čo som zvyknutý z TI3 – chýbajú mi žetóny udalostí na planétach – tie sa po rozložení mapy dali na jednotlivé planéty a pri obsadení planéty sa žetón otočil a vyhodnotil. Spravidla sa diali nemilé veci, ale často ste mohli prísť k novej technológii, alebo k lodi a podobne. Pridávalo to na zaujímavosti k hre. Taký ten pocit že objavujete planétu. V TI4 takéto žetóny nie sú, ale skúsim ich použiť z TI3 a uvídíme ako sa to dá skombinovať (popíšem v recenzii). Druhá vec je insert. Je to až na šľaktrafenie ako ich navrhujú. Od FFG by som očakával, že ak sú už spravené chlieviky na karty, tak je jasné, že ich tam chcem napchať aj v obaloch. Samozrejme, že to nejde, dokonca ani vo FFG obaloch (rohy obalov sa ohýbajú). Skvelý insert a na takéto veci nemyslia. Takže minimálne za mňa – insert pôjde do koša na plasty a spravím si vlastný.

Záver a pocity pred hraním

Môj prvý pocit z TI4 je naozaj výborný. Na hre sa zmenili veci len k lepšiemu a naozaj sa zdá, že to bude mať dopad aj na kratší hrací čas. Mnoho vecí je zjednodušených a lepšie nadizajnovaných. Oproti TI3 to nie je síce revolúcia, ale napriek tomu je to výrazný pokrok. Hre veľmi napomáha čeština, ktorá ju sprístupnila mnohým novým hráčom. Už sa naozaj teším, ako nahovorím starých ufrflancov na zahranie si českej verzie a klasické výhovorky typu “je to dlhé, nechce sa mi to študovať” nebudem brať v úvahu. “Sadnúť a hrať” je nové pravidlo 😀 A čo dodať v rámci porovnania medzi TI3 a TI4?

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ!
Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *