5 najočakávanejších hier pre Essen 2018

Dnes vám prinášame 5 najočakávanejších hier nadchádzajúceho veľtrhu stolových hier, ktorý sa uskutoční 25. až 28. októbra v Essene poďla hlasovania užívateľov portálu BoardGameGeek.

1. Teotihuacan: City of Gods (2018)

Daniele Tascini, dizajnér hry Tzolkin: Mayský kalendár prináša najočakavánejší kúsok Essenu 2018. Komplexné euro, v srdci ktorého stojí worker placement (umiestňovanie kociek na mape) a tzv. rondelle (postupujete v kruhu a to niekoľkrát počas hry) sa odohráva v v starovekej Mezoamerike (súčasné Mexiko, Guatemala, Honduras a Belize), kde 1 až 4 hráči stavajú pyramídu, dekorujú ju, vynachádzajú nové technológie, uctievajú bohov a zhromažďujú zdroje. Keď nadíde Úsvit Aztékov, ten, kto má najviac bodov slávy, zvíťazí.

Teotihuacan: City of Gods (2018) na BGG

2. Architects of the West Kingdom (2018)

Ako kráľovskí architekti chcete spraviť dojem na vášho vládcu pri stavbe katedrály. Najímate učňov, dohliadate na prácu, zháňate materiál. Hru poháňa worker placement (umiestňovanie pracantov na rôzne miesta krajiny) aj s absolútnou novinkou v tejto oblasti – ich väznenie. To znamená, že pokiaľ je nejaké miesto atraktívne a zhromaždí sa tam príliš veľa robotníkov, niekto ich môže zajať a potom treba vykonať pár akcií naviac, kým ich dostanete späť.

Architects of the West Kingdom (2018)

3. Gùgōng (Forbidden City) (2018)

Netradičná téma uzatvára prvú trojku – hra sa odohráva v 16. storočí v Číne, kde ako vplyvná rodina budete rôznymi darmi podplácať miestnych úradníkov a tváriť sa, že to podplácanie nie je. Ide o mix rozličných mechaník, kde centrálnu úlohu zohrávaju karty a worker placement (umiestňovanie sluhov na mape). Karty sú rozmiestnené po mape v 7 sektoroch (prístav, Veľký čínsky múr, palác, trh s jadeitom, apod.) a tie vaše z ruky k nim môžete prikladať. Ak je číslo na vašej priloženej karte vyššie, ako tej na mape, môžete vykonať až dve akcie – tú na karte z ruky aj tú na karte daného miesta. Okrem toho si kartu daného miesta vezmete k sebe pre budúce ťahy. Ak je vaša karta nižšia, alebo rovná tej na mape, nasledujú ťažké rozhodnutia – buď obetujete 2 sluhov, alebo kartu z ruky, aby ste mohli akciu daného miesta vôbec vykonať. Cieľom hry je získať oficiálne prijatie u cisára – ak sa to podarí jednému hráčovi, vyhral. Ak bolo štastlivcov viac, vyhráva ten s najvyšším počtom víťazných bodov.

Gùgōng (Forbidden City) (2018)

4. Detective: A Modern Crime Board Game (2018)

Poľskí dizajnéri nám prinášajú dedukčnú hru na detektívov – spoločne komunikujete a riešite záhady vypočúvaním svedkov, navštevovaním lokácií či pristupovaním do reálnej online vyšetrovacej databázy. Hra je založená na kartách a pomocou nich vám rozpráva príbehy a vedie k dedukcii. Pri tom všetkom vás samozrejme tlačí čas.

Detective: A Modern Crime Board Game (2018)

 

5. Everdell (2018)

Everdell je jednoducho rozkošná a roztomilá hra, ktorá na stole zažiari a pritiahne vás bližšie. Netradičná hracia plocha, v strede veľký 3D strom, až dychberúce ilustrácie na kartách, rôzne veľmi kvalitné komponenty a fantasy téma odohrávajúca sa v lese.
Po mechanickej stránke ide o worker placement (umiestňovanie vašich zvieratiek na rôzne miesta na mape) kombinovaný s draftovaním, zbieraním a kombinovaním kariet. Hra umožňuje hráčom byť naraz v rôznych fázach kola (jar, leto, jeseň) – nemusia sa čakať a hrať synchrónne, čo je zaujímavý a osviežujúci koncept. Svojim výzorom tento počin láka najmä deti, no v rozprávkovom šate sa skrýva komplexita pre vek až od 13+.

Everdell (2018)

Zdroj: BoardGameGeek

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *