Najlepšie hry za rok 2023

Rok 2023 bol pre milovníkov stolových hier opäť skutočným sviatkom. Hry, ktoré boli vydané alebo lokalizované na český a slovenský trh, prinesli nevídanú rozmanitosť a inovácie, ktoré obohatili stolové alebo spoločenské hry na úplne novú úroveň. V tomto článku sa pozrieme na tie najlepšie hry dané na trh, ktoré tento rok očarili nás ale aj hráčov v Českej republike a na Slovensku. Rok mal pre každého niečo no vo výbere Akadémie sú skôr stredné a ťažšie kúsky. Preskúmajme, čo robí tieto hry takými výnimočnými a prečo si zaslúžia miesto na vašom hernom stole.

15: Expedice

Expedice je inovatívna stolová hra z roku 2023, ktorá ponúka hráčom pútavú cestu objavovania a dobrodružstva. V tejto hre od vydavateľstva Albi sa hráči stávajú vedúcimi expedícií, ktorí sústredia svoje úsilie na preskúmanie neznámych teritórií, objavovanie nových kultúr, zber vzácnych artefaktov a mapovanie neobjavených oblastí sveta.

Hra je založená na princípe ťahania kariet a pohybu na hracej doske, ktorá predstavuje rôzne geografické oblasti, od hustých džunglí po zamrznuté tundry. Každý hráč začína so základným tímom výskumníkov a postupne si môže najať ďalších členov tímu, ako sú vedci, sprievodcovia a ochranci, každý s vlastnými jedinečnými schopnosťami.

Cieľom hry je získať čo najviac bodov slávy, ktoré sa získavajú objavovaním nových miest, zhromažďovaním artefaktov a splnením rôznych misií a výziev. Hráči musia čeliť rôznym prekážkam, ako sú divoká zver, nepriaznivé počasie a konkurenčné expedície, zatiaľ čo sa snažia dosiahnuť svoje ciele. Expedice ponúka hlbokú a strategickú hru, ktorá vyžaduje plánovanie a prispôsobenie sa rôznym situáciám. Každá hra je jedinečná vďaka rozmanitým scenárom, rôznorodým cieľom a dynamickému svetu, ktorý sa mení s každým novým hraním. Hra je určená pre stredne pokročilých až pokročilých hráčov, ktorí hľadajú pútavé a premyslené dobrodružstvo.

14: Sázky, prosím!

Hra Sázky, prosím! od Tlama Games je dynamická a rýchla párty hra, ktorá simuluje zážitok z dostihového dňa. V tejto hre, hráči sa stávajú stávkujúcimi na dostihy, kde ich cieľom je predpovedať výsledky pretekov a zhromaždiť čo najviac peňazí zo svojich stávok.

Hra sa odohráva v niekoľkých kolách, pričom každé kolo predstavuje jeden dostih. Hráči majú k dispozícii sadu kariet alebo žetónov, ktoré používajú na stávkovanie na rôzne kone. Zvláštnosťou hry je, že koníky sa pohybujú na základe náhodne vyťahovaných kariet alebo kocky, čo dodáva element šťastia a neistoty.

Každý hráč musí rýchlo rozhodnúť, na ktorého koňa staviť, pričom musí zvážiť pravdepodobnosť výhry a potenciálnu výhru. Hráči môžu tiež využívať rôzne stratégie, ako je rozloženie stávok na viaceré kone alebo stávkovanie na outsiderov pre vyššie výplaty.

Sázky, prosím! je navrhnutá pre väčšiu skupinu hráčov, čo z nej robí ideálnu hru na večierky alebo rodinné stretnutia. Hra je plná vzrušenia, napätia a zábavy, a ponúka jedinečnú kombináciu šťastia, intuície a stratégie. S jej jednoduchými pravidlami a rýchlym tempom je ľahko prístupná pre hráčov všetkých vekových kategórií.

13: Zaklínač: Starý svět

Hra Zaklínač: Starý svět je spoločenská hra, ktorú tento rok lokalizoval Blackfire, založená na populárnom fantasy svete série Zaklínač od Andrzeja Sapkowského. Hráči sa ujímajú úlohy Zaklínačov, odvážnych bojovníkov špecializovaných na lov príšer. Každý hráč si vyberie jedného zo Zaklínačov z rôznych škôl, ako sú Vlk, Medveď alebo Levhart, pričom každá škola ponúka jedinečné schopnosti a štýl hrania.

V hre hráči cestujú po rozľahlej mape, plnia úlohy, bojujú s príšerami a súperia s ostatnými Zaklínačmi. Cieľom hry je získať slávu, bohatstvo a stať sa najuznávanejším Zaklínačom. Hra kombinuje prvky dobrodružstva, zbierania zdrojov a stratégie. Hráči používajú karty na boj, kúzlenie a interakciu so svetom hry, pričom musia čeliť nielen príšerám, ale aj politickým intrikám a morálnym dilemám typickým pre svet Zaklínača.

Zaklínač: Starý svět je určený pre viacerých hráčov a ponúka bohatý, ponorujúci zážitok s detailne spracovanými hernými komponentami, vrátane figúrok, kariet a herného plánu.

12: Stationfall

Stationfall je strategická stolová hra z roku 2023 od ION Games, ktorá hráčov zavedie na orbitálnu vesmírnu stanicu plnú záhad a intríg. V tejto hre sa hráči stávajú členmi posádky alebo tajomnými entitami na stanici, pričom každý s vlastným unikátnym cieľom a schopnosťami. Hra kombinuje prvky dedukcie, tajného plánovania a interaktívneho príbehu, kde hráči musia odhaliť pravé motívy ostatných, zatiaľ čo sa snažia splniť svoje vlastné ciele.

Herný mechanizmus Stationfall zahrňuje ťahanie kariet, pohyb po stanici a využívanie rôznych predmetov a zdrojov. Hráči musia strategicky pracovať s tým, čo majú k dispozícii, a snažiť sa ovplyvniť dianie na stanici v ich prospech. Interakcie medzi hráčmi sú kľúčové, keďže spolupráca, podvody a zrada sú bežnou súčasťou hry.

Každá hra Stationfall je dynamická a nepredvídateľná, čo vytvára napínavú atmosféru plnú nečakaných zvratov. Hra je určená pre viacerých hráčov a je ideálna pre tých, ktorí majú radi komplexné hry s bohatým príbehovým pozadím a silným dôrazom na taktiku a spoluprácu. “Stationfall” ponúka unikátnu zmes sci-fi tematiky a psychologického napätia, čo ju robí atraktívnou pre milovníkov stolových hier hľadajúcich nové výzvy.

11: Detektiv: Město andělů

Detektiv: Město andělů je stolová hra z tohto roku, ktorá hráčov zavedie do temných ulíc Los Angeles 40. rokov 20. storočia, kde sa ujímajú úloh detektívov riešiacich zložité prípady. Táto hra od vydavateľstva Fox in the Box vyniká svojím silným naratívom a ponorením do film noirovej atmosféry, kde každý hráč musí použiť svoje deduktívne schopnosti a dôvtip, aby odhalil pravdu skrytú za zločinmi a intrigami.

Hra kombinuje prvky vyšetrovania, rozhovorov s postavami a zbierania dôkazov. Hráči musia analyzovať získané informácie, navštevovať rôzne lokality, vypočúvať svedkov a podozrivých, a snažiť sa poskladať dohromady súvislosti, ktoré ich privedú k odhaleniu záhady. Každý prípad v hre je unikátny a ponúka komplexné a premyslené príbehy s mnohými zvratmi.

“Foxácky” detektiv je navrhnutý pre hráčov, ktorí majú radi hry s hlbokým príbehom a vyšetrovateľnými prvkami. Herný zážitok je obohatený o kvalitné grafické spracovanie, ktoré ešte viac zvyšuje ponoření do doby a prostredia. Táto hra je ideálna pre milovníkov detektívnych príbehov a tých, ktorí hľadajú hru, kde každé rozhodnutie môže ovplyvniť výsledok prípadu.

10: Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy západu

Blackfire nám dodal ďalšiu hru z populárnej série ticket to ride a to: Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu, ktorá rozširuje klasický herný systém o prvky legacy mechaniky. Hráči sa v nej stávajú magnátmi železničných spoločností v období zlatého veku železníc na americkom Západe, kde každý snaží rozšíriť svoju železničnú sieť a získat prevahu nad konkurenciou.

Hra je založená na postupnom budovaní a prispôsobovaní hry, kde rozhodnutia hráčov majú trvalý dopad na herný svet. Každá hraná partia odhaľuje nové príbehy, postavy, výzvy a geografické prvky, čo hráčom umožňuje postupne odhaľovať a formovať históriu a krajinu Západu. Hráči musia strategicky plánovať trasy, investovať do infraštruktúry a využívať unikátne schopnosti svojich postáv.

Jízdenky, prosím! Legacy: Legendy Západu je hra s hlbším strategickým a naratívnym základom, ktorá ponúka nový pohľad na známu hernú sériu no stále v krátkom. Je ideálna pre fanúšikov železničných a strategických hier, ktorí hľadajú nové výzvy a chcú byť súčasťou dynamicky sa vyvíjajúceho herného príbehu, ktorý sa mení s každou hranou partiou.

9: Age of Innovations

V tomto roku uzrela svetlo sveta aj strategická stolová Age of Innovations, zameraná na tému technologického pokroku a inovácií. V tejto hre sa hráči stávajú vodcami národov v období priemyselnej revolúcie, kde ich cieľom je viesť svoje krajiny k prosperite prostredníctvom vedeckých objavov, technologických vynálezov a priemyselného rozvoja.

Hra od Capstone Games kombinuje prvky riadenia zdrojov, ekonomickej stratégie a plánovania. Hráči musia efektívne využívať dostupné zdroje, investovať do výskumu a vývoja, a súťažiť s ostatnými hráčmi v získavaní patentov a budovaní priemyselných gigantov. Každé rozhodnutie v hre má vplyv na hospodársky a vedecký pokrok hráčovej národy, ako aj na ich vzájomné diplomatické vzťahy.

Age of Innovations ponúka komplexnú a premyslenú hru, ktorá osloví milovníkov dlhších a strategicky náročných hier. S jej zaujímavou tematikou a hlbokým herným systémom poskytuje hráčom možnosť ponoriť sa do sveta inovácií a strategického plánovania, pričom každá hra prinesie nové výzvy a možnosti. Hra je ideálna pre skúsených hráčov, ktorí hľadajú nové výzvy v oblasti ekonomických a riadiacich stratégií.

8: Hostina pro Ódina

Tlama Games teraz priniesla už jednu zo starších titulov a to komplexnú Hostina pro Ódina, ktorá hráčov zavedie do sveta Vikingov, kde sa snažia dosiahnuť prosperitu a slávu prostredníctvom rôznych aktivít ako sú poľnohospodárstvo, obchodovanie, lov a objavovanie nových území. Táto hra je známa svojím bohatým a hlbokým herným mechanizmom, ktorý kombinuje prvky pracovných miest (worker placement) a mozaiky (tile laying), čo hráčom umožňuje rôznorodé stratégie na dosiahnutie víťazstva.

V hre Hostina pro Ódina, hráči využívajú svoje figúrky (pracovníci) na vykonávanie širokého spektra činností, od lovu a rybolovu po stavbu lodí a obchodné výpravy. Hráči musia efektívne spravovať svoje zdroje, rozvíjať svoje osady a zabezpečiť dostatok potravy pre svoju posádku. Súčasťou hry je aj unikátny systém položenia dlaždíc, ktorý umožňuje hráčom vytvárať vlastné dediny a prispôsobiť si tak svoj herný plán.

Titul ponúka pútavý herný zážitok plný strategických rozhodnutí a plánovania. S jej bohatým obsahom a množstvom možných herných ciest je ideálna pre skúsených hráčov, ktorí hľadajú hru s hlbokou stratégiou a dlhou hernou dobou. Táto hra je vynikajúcou voľbou pre milovníkov stolových hier, ktorí si užívajú tematické hry s historickým zázemím a komplexnými mechanizmami.

7: Bílý Hrad

Bílý Hrad je ďalší kúsok od Tlama Games zameraný na stavitelskú stratégiu a manažment zdrojov. Hráči sa stávajú pánmi stredovekých panstiev, kde ich hlavným cieľom je vybudovať a rozšíriť svoj hrad a panstvo. Hra kombinuje prvky plánovania, ekonomickej stratégie a konkurencie s ostatnými hráčmi o obmedzené zdroje a strategické pozície.

Hráči musia efektívne využívať pracovnú silu, spravovať zdroje ako sú drevo, kameň a zlato, a rozvíjať svoje panstvo prostredníctvom vybudovania budov, obranných diel a rozšírenia svojho vplyvu. Súčasne musia čeliť výzvam ako sú vojenské konflikty s inými hráčmi, prírodné katastrofy a politické intrigy.

Hra Bílý Hrad je charakteristická svojou hĺbkou a komplexnosťou, ktorá ponúka hráčom bohatý strategický zážitok. S jej detailne navrhnutými pravidlami a esteticky príťažlivým herným materiálom poskytuje pútavý a pohlcujúci herný zážitok. Táto hra je ideálna pre milovníkov stolových hier, ktorí hľadajú výzvy v manažmente zdrojov a stratégii rozvoja v historickom prostredí.

6: Bot Factory

Neštandartná “Lacerdovka”, čiže hra od Vitala Lacerdu, známeho dizajnéra veľmi kompexných hier bola tento rok predstavená ako prístupnejšia verzia jeho titulov. Bot Factory od Eagle-Gryphon Games je dynamická stolová hra založená na téme robotiky a automatizácie. V tejto hre sa hráči stávajú inžiniermi vysoko technologizovanej továrne, kde ich úlohou je navrhovať a zostavovať roboty na splnenie špecifických úloh a výziev. Hra kombinuje prvky logiky, stratégie a rýchleho rozhodovania, čím vytvára zábavné a výzvou nabité prostredie.

Hráči v nej používajú súčiastky, ako sú čipy, motory a senzory, na zostavenie robotov s rôznymi schopnosťami a funkciami. Musia efektívne plánovať a optimalizovať svoje výrobné línie, aby splnili objednávky a získali náskok pred konkurenciou. Hra zahŕňa aj prvky manažmentu zdrojov a časového tlaku, keďže hráči musia rýchlo reagovať na meniace sa trhové podmienky a požiadavky zákazníkov.

Bot Factory ponúka zábavný a edukatívny herný zážitok, ktorý podnecuje kreativitu a strategické myslenie. S jeho atraktívnym dizajnom a interaktívnym herným mechanizmom je ideálny pre hráčov všetkých vekových kategórií, ktorí majú záujem o technológiu a inžinierstvo. Táto hra je perfektnou voľbou pre rodinné herné večery alebo ako vzdelávací nástroj v oblasti STEM.

5: Great Western Trail: New Zealand

Great Western Trail: New Zealand je ďalší titul z obľúbenej série stoloviek, ktorý hráčov zavedie do neobjaveného prostredia Nového Zélandu. Hra prináša nové výzvy a príležitosti, ktoré transformujú pôvodný herný zážitok. Hráči sa stávajú rančermi a obchodníkmi, ktorí sa snažia úspešne spravovať svoje farmy a obchodovať s ovčím a hovädzím dobytkom v rôznorodých a náročných podmienkach Nového Zélandu.

Herný mechanizmus zostáva verný pôvodnej hre, kde hráči budujú svoje farmy, vyvíjajú infraštruktúru a plánujú obchodné cesty. V hre od Eggert Spiele však prichádzajú nové prvky, ako sú rôzne typy terénu, miestna fauna a zvláštne počasie, ktoré prinášajú ďalšiu hĺbku a stratégiu do hry. Hráči musia prispôsobiť svoje taktiky týmto novým podmienkam, aby maximalizovali svoje zisky a výkonnosť svojich fariem.

Toto rozšírenie ponúka nový zážitok pre milovníkov Great Western Trail, ako aj pre nových hráčov, ktorí hľadajú čerstvú a vzrušujúcu výzvu. S novými kartami, pravidlami a hernými komponentmi Great Western Trail: New Zealand rozširuje a obohacuje pôvodnú hru o nové strategické možnosti a herné príležitosti, čím poskytuje nový pohľad na klasickejší herný zážitok.

4: Palírna

A máme tu aj kúsok od REXHry a konkrétne Palírna, ktorá milo prekvapila tento rok kedže ponúka hráčom možnosť stať sa majiteľmi vlastnej palírny v období zákazu výroby a predaja alkoholu. Nie pre ten zákaz alebo alkohol, hra skvele kombinuje prvky ekonomickej stratégie a riskovania, keďže hráči musia efektívne riadiť svoje zdroje, vyrábať a pašovať alkoholné výrobky, zatiaľ čo sa vyhýbajú zraku zákona.

V hre Palírna hráči vyvíjajú a vylepšujú svoje palírny, investujú do lepších technológií a snažia sa rozšíriť svoje distribučné siete. Každé kolo prináša nové výzvy, ako sú zmeny v zákonných predpisoch, konkurencia od ostatných hráčov a nevyhnutné stretnutia s pochybnými postavami. Strategické rozhodovanie a schopnosť predvídať kroky konkurencie sú kľúčové pre úspech.

Táto hra ponúka pútavý a napínavý herný zážitok s historickým podtextom, kde hráči musia balansovať medzi riskom a potenciálnym ziskom. Hra je ideálna pre milovníkov stolových hier, ktorí si užívajú tematické hry s prvkami riskovania a ekonomickej stratégie. Jej unikátna téma a interaktívne prvky poskytujú bohatý a zábavný herný zážitok.

Dostávame sa do našej top trojky s fascinujúcou hrou Neznámá planeta opäť lokalizovanou Fox in the Box, ktorá hráčov zavedie na cestu objavovania a preskúmania tajomného vesmírneho sveta. V tejto hre si hráči zahrajú rolu vedcov a prieskumníkov, ktorí sa snažia mapovať a skúmať rôzne aspekty neznámej planéty, od jej geologických charakteristík po mimozemské formy života.

Hra kombinuje prvky strategie, objavovania a riadenia zdrojov. Hráči musia efektívne využívať svoje lode a vybavenie, spravovať tímy prieskumníkov a rozhodovať o tom, ako najlepšie preskúmať rôzne oblasti planéty. Každé rozhodnutie môže odhaliť nové zázraky alebo nebezpečenstvá, čím sa hra stáva plnou napätia a prekvapení.

Neznámá planeta ponúka hráčom bohatý a pútavý herný zážitok, ktorý je plný taktických rozhodnutí a vzrušujúcich objavov. S jej dynamickým herným prostredím a tematikou preskúmania neznámeho, je táto hra ideálna pre milovníkov vesmírnych dobrodružstiev a strategických hier. Jej kombinácia plánovania, rizika a objavu robí z každej partie unikátny a nezabudnuteľný zážitok.

Na skutočne výstižnej striebornej priečke je za nás Kutná Hora: Město stříbra zo spolupráce CGE a MindOk. Ide o český výtvor, ktorý hráčov zavedie do historického mesta Kutná Hora, známeho svojou ťažbou striebra. V tejto hre sa hráči stávajú vplyvnými obchodníkmi a podnikateľmi v období stredovekého rozmachu, keď Kutná Hora zažívala svoj ekonomický rozkvet vďaka ťažbe striebra. Hra spája prvky ekonomickej stratégie, správy zdrojov a plánovania, čo hráčom umožňuje prežiť autentickú atmosféru obchodovania a hospodárskej súťaže v historickom kontexte.

Počas hry musia hráči efektívne riadiť svoje zdroje, investovať do ťažby striebra, budovať bane, spracovateľské závody a obchodovať s cenným kovom. Je dôležité umne vyvážiť investície do rozvoja a udržiavania dobrých vzťahov s ostatnými hráčmi, ktorí môžu byť ako konkurentmi, tak obchodnými partnermi. Strategické rozhodovanie a schopnosť prispôsobiť sa dynamickému hospodárskemu prostrediu sú kľúčové pre dosiahnutie úspechu.

Hra ponúka pohlcujúci a premyslený herný zážitok, kde každé rozhodnutie má významný dopad na konečný výsledok. Kutná Hora: Město stříbra je ideálna pre milovníkov historických a ekonomických hier, ktorí hľadajú výzvy v strategickom plánovaní a hospodárení. S detailne prepracovanými pravidlami a autentickým historickým kontextom poskytuje hra hráčom jedinečný pohľad do doby, keď Kutná Hora stála v centre európskeho strieborného obchodu.

Tohtoročným víťazom sa právom stáva asymetrická Hegemony: Lead Your Class to Victory ako prvotina od Hegemony Project Games. Ide o náročnejšiu hru, ktorá hráčov zavedie do sveta politickej a sociálnej stratégie, kde každý z nich predstavuje jednu zo sociálnych tried – pracujúcu, strednú triedu alebo elitu a v prípade štvrtého hráča, regulátora v podobe štátu. Hra sa zameriava na koncept triedneho boja a politického vplyvu, kde hráči musia vyvíjať svoje stratégie, aby dosiahli ekonomickú a politickú dominanciu v spoločnosti.

Počas hry hráči spravujú zdroje, vytvárajú aliancie, uskutočňujú politické manévre a snažia sa ovplyvniť verejnú mienku. Musia čeliť rôznym sociálnym a ekonomickým výzvam, ktoré odrážajú realistické situácie v spoločnosti. Hra kombinuje prvky ekonomickej stratégie, diplomacie a konfliktu, čo vyžaduje od hráčov premyslené plánovanie a schopnosť prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam.

Hegemony ponúka hlboký a komplexný herný zážitok, ktorý zahŕňa bohaté interakcie medzi hráčmi a neustále rozhodovanie. S jej zameraním na triednu dynamiku a politickú stratégiu je hra ideálna pre tých, ktorí majú záujem o politiku, spoločenské vedy a komplexné strategické hry. Každá partia poskytuje unikátny zážitok s nepredvídateľnými výsledkami, čím podnecuje hráčov k hlbokému mysleniu a strategickému plánovaniu.

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *