GWT New Zealand – zavŕšenie trilógie ako sa patrí

GWT je úžasná euro hra od Aleksandra Pfistera a jej tretia iterácia prináša viacero zmien – v nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim priblížiť 3 veľké zmeny a 10 zmien menších až kozmetických.

  • Počet hráčov: 1-4
  • Čas hrania: 75-120 min
  • Vek: 12+
  • Komplexita podľa BGG: 4 z 5
  • Vydavateľ: eggertspiele v roku 2023
  • BGG link
Pripravte si väčší stôl (na obrázku hra 2. hráčov na stole 180×90 cm)

1. ZBOHOM KOĽAJNICE, IDE SA NA MORE

Už Argentina priniesla do hry lodnú prepravu, no v abstraktnejšej forme a stále za podpory železníc, ako sme ich poznali zo základného GWT. Nový Zéland nemá vlaky vôbec, zato sa pripravte na plavbu po dodatočnom hracom pláne s rôznymi ostrovmi, troma hlavnými námornými cestami a množstvom rôznych destinácií.

Oblé, veľké prístavy nájdete na mape vpravo dole (lokálne a prístupné od začiatku hry) a dva vpravo hore, ktoré si musíte odomknúť, až potom tam môžete doručiť vašu vlnu.

Nájdete tu malé prístavy, kde môžete vykladať vaše sklady (domčeky) a získať okamžité benefity stredné prístavy kam môžete vykladať okrúhle disky a prípadne si zobrať aj žetón kapitána prístavu (obdĺžnikový modrý žetón s okamžitým bonusom hore a dodatočným bodovaním istého prvku hry dole) – samozrejme, ako sme už zvyknutí, iba ak tam namiesto neho necháte nejakého svojho pracanta. No a nakoniec veľké prístavy, kam si taktiež umiestňujete sklady (domčeky) a odomykáte si nimi nové možnosti pre budúce doručenie oviec (a položenie okrúhlych diskov). Veľké prístavy sú dvoch druhov – špicaté pre ovce doručené na mäso a oblé pre doručenú vlnu.

Malý prístav vľavo dole, dva stredné prístavy v hornom rade a jeden veľký, špicatý vpravo dole.

Mimochodom, lode sa navzájom nepreskakujú (ako tomu bolo pri vláčikoch) a môžu zdieľať jedno a to isté miesto. Platí však, že ak chcete v akomkoľvek prístave niečo urobiť (vždy z miesta kde je nakreslený vír), musíte na to minúť jeden pohyb a zároveň sa tým končí všetok váš pohyb danej akcie. (Napr. máte 4 pohyby, prístav je vzdialený na 2 skoky, jeden pohyb miniete na interakciu s prístavom a ten posledný vám v tom prípade prepadne).

Hore, na konci každej z kľukatých námorných ciest, čakajú štedré odmenyvíťazné body i najvzácnejšia bonusová karta typu kompas. “Malá” nevýhoda je, že vašu loď to vráti zasa na úplný začiatok (symbol žltej šípky v strede lode)

2. OVCE NAMIESTO KRÁV A DORUČOVANIE AJ POČAS CESTY

Cez Wellington budete doručovať ovce, nie kravy – a to na mäso ako v predchádzajúcich hrách do lokálnych obchodných miest (k dispozícii od začiatku hry), alebo po mori do vzdialenjších a lukratívnejších veľkých špicatých prístavov, ktoré si však musíte najskôr pripraviť (odomknúť). Okrem toho však vaše ovce môžete ostrihať a takto získanú vlnu doručiť už počas cesty do Wellingtonu – opäť buď lokálne a bez problémov, alebo do dvoch veľkých oblých prístavov, ktoré predtým odomknete.

Ovce v základnom balíku – ich horná hodnota “na mäso”, tá pod ňou v klbku “na vlnu”. Merino často lepšie ostrihať, ako zjesť.
Lokálne obchodné miesta s mäsom – k dispozícii od začiatku hry, stačí do Wellingtonu doniesť dostatok rôznych oviec
Vlastná budova hráča, pomocou ktorej môže doručiť vlnu z dvoch rôznych druhov oviec a investovať do bonusového dieliku (tiež novinka)
Neutrálna budova – ďalšia možnosť doručiť vlnu už počas cesty do Wellingtonu – a to z toľkých rôznych druhov oviec, koľko má daný hráč strihačov

3. VIAC DECKBUILDINGU

Okrem vášho základného balíka premiešaného neskôr s vzácnejšími ovcami z trhu a s kartami cieľov máte možnosť získať aj ďalšie zaujímavé druhy kariet – bonusové karty.

Štyri typy sú v hre stále a v dostatočnom počte kópií – vtáčik, čo vás posunie na novej stupnici, ovca Romney so zaujímavým pomerom vlna/mäso a 3VB, ovčiarsky pes, ktorý vám pomôže s certifikátmi či mólo prinášajúce 2 mince.

Základné bonusové karty – väčšina s ikonou ruky a zelenou šípkou – ak vám prídu na ruku, umožnia vykonať svoju akciu a namiesto seba potiahnuť ďalšiu kartu z vášho balíka

Zaujímavé je aj to, že tieto karty sa nedajú len tak kúpiť, získate ich len ako bonus – keď obsadíte určitý prístav, odstránite z mapy hazard, lokálne doručíte vlnu, či investujete do bonusových dielikov (o tom ešte neskôr).

V hre sú dva druhy hazardov – voda (horný rad) a skaly (dolný rad). Keď odstránite vodu, získate kartu móla a keď skalu, získate kartu psa.
Lokálne doručená vlna vám na 2 miestach prihrá aj bonusovú ovečku Romney.

A ešte vzrušujúcejšie je to, že v momente, keď máte tieto karty v ruke, môžete vykonať ich akciu a namiesto nich si okamžite dotiahnuť ďalšie. Ak sú tieto nové karty opäť bonusové, zasa môžete vykonať ich akcie a nahradiť ďalšími kartami – toto reťazíte dovtedy kým môžete a to dokonca ešte predtým než sa vo svojom ťahu vôbec niekam pohnete, či predtým, než na budove vykonáte nejaké akcie. To je parádny boost a okrem toho ešte idete rýchlejšie cez svoj balíček.

Ďalšie štyri druhy bonusových kariet sa každú hru menia, vyberiete ich z 10 možných druhov a podľa počtu hráčov pod každý druh (sud, zvon, kompas a kormidlo) nasadíte istý počet kusov (napr. pri hre 2 hráčov má každý druh 3 ks).

Karta pod sudom umožní postaviť sklad do malého prístavu aj keď tam nemáte loď (stačí vzdialenosť 3 pred alebo za), karta pod zvonom umožní zdarma vylepšiť o jeden stupeň budovu, Halfbred je špeciálna ovca a karta pod kompasom umožní karty získané v danom ťahu klásť na vrch doberacieho, nie odkladacieho balíka

Tieto karty sa tiež získavajú špeciálne – najčastejšie za zlato, alebo v niektorých prístavoch na mori. Zlato pre nich udáva aj určitú hierarchiu – sud a kormidlo sú menej vzácne ako zvon a najvzácnejšie karty nájdete pod kompasom. Ešte platí, že ich efekt nesmiete naskladať (napr. karta lode stále umožní postaviť sklad len do vzdialenosti 3 a to niekoľkokrát, nie však do vzdialenosti 6 alebo 9 ak by ste ich mali viac).

Na doske hráča je nová stupnica zlata – vľavo, ktorým sa platí za bonusové karty, či napr. žolíkového pracanta (o ňom neskôr)

Meniace sa neutrálne budovy
Neutrálne budovy už nie sú statické, po uplynutí určitého času sa niektoré z nich prevrátia na druhú stranu, kde sa nachádzajú pozmenené akcie.

Neutrálne budovy do cca polovice hry
Neutrálne budovy v druhej polovici hry

Karty sa z balíka natrvalo odstraňujú ťažšie
Už na to neexistuje žiadna pomocná akcia na vašej doske, musíte najprv získať dva žetóny výmeny kariet, ktoré však na výmenu kariet nepoužijete, ale zahodíte ich.

Zahodíte dva žetóny bez použitia a môžete si z ruky odstrániť jednotkovú ovcu a ešte dostanete jedno zlato

Nová stupnica vtáčika stopára
Vedľa trhu pracovníkov a bonusových dielikov je stupnica vtáka stopára – ako postupujete, dostávate zlato, víťazné body aj bonusový dielik, ktorý si uložíte do svojej dvojvrstvej dosky hráča. Ide o dodatočný pohyb vášho pastiera a neskôr, keď sa dostanete ešte vyššie, sa môžete rozhodnúť, či ho pretočíte na stranu s 2 extra pohybmi, alebo si pretočíte na doske iný dielik, čo spôsobí, že už nebudete platiť za prechod budovami súperov či za prechod cez hazardy (symbol zelených a čiernych ručičiek).

Dieliky C sú preč
V hre sú už len dieliky A a B. V sáčku A nájdete pracovníkov 4 typov (pastierka, remeselník, námorník a strihač oviec) a hazardy. V sáčku B sú potom už len rôzne bonusové dieliky, medzi ktorými nájdete aj žolíkového pracovníka.

Bonusové dieliky so svojim vlastným trhom
Vykladajú sa na špeciálne miesto – trh bonusových dielikov. A ten je oddelený od trhu pracovníkov. Trh pracovníkov už neurčuje koniec hry ako tomu bolo u predchádzajúcich hier GWT – žetón, ktorý sa posúval dole týmto trhom pri každom doručení – sa presunul na trh bonusových dielikov.
Existuje aj nová samostatná akcia – investovanie do bonusových dielikov (takto si ich kupujete).

Trh bonusových dielikov – určuje koniec hry, ovplyvňuje cenu dielikov a v určitých fázach spôsobí doplnenie oviec a prevrátenie niektorých neutrálnych budov na druhú stranu. Vpravo dole je žolíkový pracant, za ktorého okrem peňazí musíte zaplatiť aj jedným zlatom
Trh pracovníkov sa zjednodušil – horný rad je zaplnený od začiatku hry a potom ich pridávate do príslušného stĺpca – čím je daného druhu viac, tým sú lacnejší
Hore vľavo – vymeň 2kovú ovcu (vyraď) za 3kovú a získaj zlato, hore vpravo – posuň sa na stupnici vtáčika o 2, vezmi si kartu vtáčika a získaj zlato a dole vpravo – 8 VB ale musíte zaplatiť 4 ks zlata

Doska hráča
Okrem známej klasiky tu nájdete odomknuteľné trvalé certifikáty na vlnu (klbká vľavo dole), stupnicu zlata a zaujímavé rozhodovanie o tom, v akom poradí odstránite svoje domčeky (sklady) čo určí, v akom poradí získate rôzne bonusy – peniaze, body, žetóny výmeny kariet, zlato a oba druhy certifikátov.

Špeciálne miesta na stavbu budov majú novú podmienku i bonus
Na niektorých miestach môžete stavať budovy len ak spĺňate podmienku, že ste na stupnici vtáka stopára dostatočne vysoko.

Keď chcete stavať tu, musíte byť na stupnici vtáčika stopára aspoň na čísle 4. Dostanete však 2 kusy zlata a získate dodatočnú akciu získavania peňazí.

Konečná stanica Wellington
Ak máte pri doručení oviec na ruke nejaké duplikáty, tie sa vám do hodnoty stáda nezarátajú (rovnako ako v predošlých GWT hrách), no nemôžete ich ani odhodiť na odhadzovací balíček, ako tomu bolo predtým. Ostávajú vám strašiť na ruke.

Karty úloh sú si rovné?
Karty úloh sú všetky za 3 body ak ich vyložíte a splníte a za -3 body ak ich vyložíte a nesplníte. Neexistujú karty úloh za 4 a 5 bodov resp. karty s rôznymi odmenami, ako tomu bolo v predchádzajúcich GWT.

Každá misia za rovnakú odmenu ovce, sklady, hazardy, budovy, postup na stupnici vtáčika, či doručenie nad určitú hodnotu (vlna, alebo mäso)

Malá asymetria hráčov na začiatku
Veľmi pekný rozbeh každého hráča je v tom, že si pred štartom vyberie jeden zo svojich bielych diskov (čím si zlepší/odomkne istú pomocnú akciu alebo certifikát) a položí ho na počiatočnú hodnotu stupnice vtáčika.


Share:

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *