Recenzia: Věc (The Thing) stolová hra

Zúrivý vietor sa niesol na zamrznutých arktických pláňach. Psi brechali, vzduch voňal benzínom a na Stanici č.31 sa začínala odohrávať dráma. Bytosť z vesmíru, bez tvaru a vzhľadu známa ako “Vec” začala svoj útok na skupinku vedcov sídliacich na stanici. Po dôkladom obhliadnutí sa jej Dr. Blair javil ako najnebezpečnejší protivník, ktorého bolo treba zlikvidovať čo najskôr. Jeho skúsenosti v labáku mu dovoľovali testovať prítomnosť Veci oveľa rýchlejšie ako iným osídlencom. Vec zaútočila rýchlo a zákerne. Dr. Blair sa ocitol v jej osídlach a Vec bola spokojná. Priebeh diania len ďalej kontrolovala a pomaly kula spletité a zradné pikle. Po veľkom zmätku na základni, a prehodnotení situácie sa odhodlala ukázať svoje zuby a odhaliť sa. Vytipovala kto môže byť jej spojencom a zvyšným ľuďom hatila plány. Jej veľký útok na záchranný vrtulník s kombináciou požieraním úbohých psov jej pomohol nabrať poriadnu silu a čas. Nehovoriac o zablúdencovi Garrym, ktorý sa samotný prehrabával v zbrojovni hľadajúc zbraň. Zbraň s ktorou by vec ak nie zničil, tak aspoň zahnal. To mu vec nesmela dovoliť! Garry nestihol ani vyheknúť… Ostatné osadenstvo stanice už začínala chytať panika… Netušiac ktorým smerom sa vydať, skúsili naraz vyslať SOS signál a súčasne nasadnúť na opravený záchranný vrtuľník. Podarilo sa im dokonca aj zahnať Vec pri ďaľšom útoku na pristávacej plošine. Naštartovali a vzniesli sa…. Všetci… Vrátane ďaľších Vecou nakazených…Vec znova dosiahla svoje a vyhrala… Ľudstvo bude pre ňu pekné a chutné sústo.

Keď Blackfire oznámilo, že na CZ/SK trh prinesie hru Věc podľa filmu z roku 1982, bol som od radosti celý bez seba. I napriek tomu, že predošlá hra, ktorú som podľa tohto filmu hral bola podľa mňa úplný prepadák (jedná sa o The Thing: Infection at Outpost 31), hra nemastná, neslaná, ťahala sa a celkovo škoda viac rečí o nej. Ale aby som pravdu povedal, ešte predtým som hrával hru “Stanice Paranoia” ktorá atmosféru z filmu The Thing prebrala veľmi dobre. Bola to viac – menej kartová hra (z kartičiek sa skladala mapa), mala niekoľko chýb krásy, ale celkovo – bola výborná. Škoda, že sa nedá už zohnať inak, ako v bazároch.
Ešte by som chcel dodať toľko, že k Carpenterovým filmom (režisér The Thing, okrem iného Halloween, They Live, The Fog) som absolútne neobjektívny (zbožňujem ich všetky) rovnako ako k jeho soundtrackom. Aj to bol dôvod, že som čakal na The Thing ako na žeravom uhlí. Pre neznalých: beztvarý/bezmenný organizmus ktorý sa dokáže pretvarovať ako akýkoľvek iný organizmus (vrátane človeka) sa dostal (havaroval) na Zem, a snaží sa pohltiť všetko živé, čo stretne. Každá jeho časť sa správa ako súčasť jedného organizmu, preto dokáže operovať aj na viacerých miestach naraz. Jeho cieľom je jednoducho prežiť a požierať. Teraz si predstavte, že by sa dostal do husto osídlených oblastí.
Amen-tma.
Věc je – ako zrejme už tušíte – hra so skrytou rolou vraj pre 1-8 hráčov. Jeden hráč už od začiatku hry reprezentuje Vec, a hrá proti všetkým ostatným hráčom. Veľkú zmenu oproti vyššie spomínaným hrám vidím v tom, že možnosti víťazstva pre jednu aj druhú stranu je niekoľko. Nie je to obmedzené len na likvidáciu jednej alebo druhej strany. Na hru to má skutočne výborný dopad, treba si pripraviť aj s plán B a nesústrediť sa len na jednu možnosť výhry. Takto viete protistranu aj zmiasť a nestane sa vám to, že ak plán A zlyhá – už sa vám hrať ani neoplatí. Toto je naozaj veľmi výrazné plus!

Herná doska Věci – Stanica 31, podľa môjho názoru si žiada o 3D model 🙂

Vráťme sa však k Veci

Na začiatku je Vec skrytá celkom slabá a zraniteľná – veľa možností nemá, je nútená sa skrývať a prípadne nakaziť nejakého iného hráča. Dobrou taktikou je aj pomaly a nie celkom očividne zasievať medzi ostatných hráčov paranoju. Ak si je Vec sebaistá, môže sa odhaliť – čo jej prinesie nové a lepšie možnosti zasahovania do hry. Odhalená Vec sa vie posilniť – asimilovať psov, prípadne ostatných hráčov a príliš silná Vec už skutočne nahána hrôzu. Výsledkom je aj to, že hráči budú nútení chodiť pospolu, aby znížili riziko prepadnutia a tým pádom majú aj menej možností ovplyvňovať priebeh hry. Okrem toho odhalená Vec dokáže sabotovať a hrubou silou ničiť stanicu a tak znepríjemňovať situáciu pre preživších obyvateľov.

Niekoľko štádií Veci. Miniatúrky si treba kúpiť osobitne. Maľoval: Maw

Asimilovaní hráči už tvoria kolektívne vedomie a hrajú na strane Veci – spolu sa rozhodujú o stratégii a ďalšom postupe.
Stále sa však treba mať na pozore, nakoľko hráči môžu mať zbrane, ktorou vedia Vec značne oslabiť až zabiť (ak sila Veci klesne na 0 je Vec mŕtva). Hra však automaticky nekončí, lebo v hre môžu byť stále skrytí nakazení hráči, ktorí ešte za Vec môžu vyhrať.
Vec však vyhrá, ak asimiluje všetkých hráčov, prípadne ak hráč alebo hráči na základni zamrznú. A v poslednom rade asi najťažšie, ale ultimátne víťazstvo – ak Vec unikne zo základne či už s ľuďmi alebo nie. V tom prípade Vec dokáže nakaziť celé ľudstvo a rozprávke je koniec.


Neznesiteľná ťažkosť bytia?

Ako človek máte len jednu možnosť – uniknúť z tejto prekliatej stanice. K tomu môžete využiť rolbu (snežné pásové vozidlo), vrtuľník na základni, alebo si privolať záchranný vrtuľník. Treba však mať na zreteli – že do týchto únikových prostriedkov sa vám bude chciet nasáčkovať aj Vec (ak sa jej to podarí – vyhrá).

Sudy s palivom, budete ho používať takmer všade!

Rolba a vrtuľník na základni sú poškodené a bez paliva, čiže ich budete musieť opraviť a natankovať (pri všetkých tých nepríjemnostiach čo sa vám budú diať), nemenej dôležité je aj to, že k nim musíte nájsť kľúče. Ako obvykle – určite sa budú nachádzať naspodku doberacieho balíčka, alebo ich bude vlastniť Vec, ktorá ich samozrejme neprizná. Vrtuľník, ktorý si privoláte signálom SOS príde až za určitú dobu. Verte tomu, že Vec vám nič nedá zadarmo, akonáhle ho privoláte – to sa budú diať veci!

Čas nakŕmiť sa… Bohužiaľ, pridelili nám len konzervy lunchmeatu.

Obávam sa, že to ešte nie je všetko, aby ste prežili, musíte sa starať aj o základňu – prikurovať pravidelne v kotolni (inak sa môže stať, že umrznete – a to je koniec, legendy hovoria, že ak prituhuje, môžete niektorú miestnosť spáliť a na určitý čas si vyhriať skrehnuté koštiale), zásobovať základňu elektrinou (v tme budete mať veľkú nevýhodu pri údržbe) a v poslednom rade budete potrebovať aj niečo na zasýtenie. Je toho vskutku dosť. Ak sa vám predsa máli tak vedzte, že po základni sa rozutekali psiská, a je celkom možné, že niektoré z nich je nakazené. Ak sa dá a je čas, treba ich pochytať a šup s nimi do koterca.

Niektoré z predmetov v hre. Uhádnete, na čo slúži medený drôt?

Svetielkom nádeje môžu byť predmety a zbrane, ktoré sa na základni nachádzajú. Uľahčia vám život, a v prípade núdze aj zaženú Vec, alebo ňou odstrašíte iného osadníka stanice. To v prípade ak sa obávate, že je nakazený. K najlukratívnejším predmetom patria plameňomet – huffffff – ktorý okrem toho ako zbraň rád poslúži aj ako detektor Veci a samozrejme kľúče od vrtuľníka či rolby. Niektoré zbrane sa dajú použiť aj dvojakým spôsobom, napríklad Molotovom môžete zapáliť niektorú miestnosť a zahriať sa v prípade núdze, alebo zaútočiť na Vec a spôsobiť jej zranenie.

V hlavnej úlohe

Karty stavu – Vec / Človek

Pri začiatku hry si hráči zvolia svoje postavy. Všetky sú to hlavné postavy z filmu, takže celkom sa môže strhnúť bitka o to, kto bude MacReady (drsňák Kurt Russel). Každá postava má nejakú výnimočnú schopnosť ktorá ju robí jedinečnou. Postavy nemajú žiadne štatistiky a v hre sa nerieši pohyb ani počet životov – hre to však neprekáža, robí ju naopak prehľadnejšou. Jediný stav, ktorý riešite je ten, či ste človek alebo nakazený (Vec), ten pravdaže skrývate pred ostatnými hráčmi.

Ukážka kariet postáv a opačnej strany v prípade že ste boli asimilovaní a je z vás kolektívne vedomie Veci.

Hráči budú riešiť vzniknuté situácie v miestnostiach – dopĺňať palivo, opravovať, variť alebo hľadať predmety či zbrane a snažiť sa vyhýbať stretom medzi sebou (pokiaľ medzi niektorými nevznikne nejaká dôvera). Pokiaľ nejaký stret nastane, hráči si musia navzájom posunúť dva žetóny. Ak je hráč človek musí posunúť dva žetóny človeka. Ak je hráč skrytá Vec – môže posunúť aj žetón Veci. Protihráč si jeden zo žetónov pozrie a ak tam bola Vec stáva sa aj on nakazeným a teda skrytou Vecou.

Žetóny stretnutia – zľava – žetón človeka, veci a zadná strana žetónu
(žetóny mám uložené v kapsuliach na mince)

Veľmi dôležitou stupnicou v hre je stupnica podozrenia, na tejto stupnici stúpate vždy keď sa s niekým stretnete – čo je pochopiteľné – je totiž väčšia šanca, že ste Vec. Na najnižšie políčko stupnice (zelené) sa dostanete vtedy, ak niekto na vás spraví test (prípadne vy sami) a vyjde negatívne. Sú dva druhy testov: s plameňometom a drôtom a druhý s krvným vakom. Test s plameňometom je možné vykonať na hocikoho, zatiaľ čo test s krvným vakom len na osobu s najväčším stupňom podozrenia. V prípade pozitívneho výsledku sa stávate odhalenou Vecou.

Náplne do plameňometu

Ak sa nachádzate na najvyššej stupnici podozrenia – ste pod drobnohľadom, každú akčnú kartu ktorú zahráte – zahráte odokryto. Nie je tam žiadny problém ak ste človek, ale ak ste škodná, dosť vám to situáciu sťaží.

Akčné karty? A čo to je?

Věc má len 3 druhy akčných kariet – sabotáž, použite a oprava. Karta oprava funguje všade rovnako (opraví miestnosť/vozidlo) a vlastnosti ostatných sa menia na základe toho, v akej miestnosti sa použijú. Napr doplniť palivo/poškodiť prístroj, navariť jedlo/zničiť jedlo a nájsť predmet/zničiť predmet.

Behom akčnej fázy každý hráč skryte podá veliteľovi jednu kartu a veliteľ k nim ešte pridá jednu náhodnú. Následne veliteľ tento balíček pomieša a začne vyhodnocovať. Otočí prvú kartu a priradí niektorému hráčovi v miestnosti kde sa karta použiť dá (aj keby to bola sabotáž). Treba dodať, že veliteľ má veľkú rozhodovaciu moc, a je len na ňom komu ktorú kartu podá. Vcelku nepríjemné ak je aktuálny veliteľ skrytá Vec, však?

V “jednoduchosti” je sila

Samotné hranie je veľmi jednoduché a priamočiare, výborne napísané pravidlá s ukážkami, obrázkami a pripomienkami vám pomôžu pri zorientovaní sa, aj keď som si istý, že spočiatku nimi budete vcelku listovať a hľadať čo a ako, ale prídete na to, že je to prakticky priamočiare. Hra sa hrá na kolá a kolo pozostáva z niekoľkých fáz, popíšem ich len celkom stručne. Ak vás pravidlá zaujímajú, nájdete ich na Zatrolených hrách

  1. Počasie – hodíte kockou počasia a na základe hodu budete potrebovať prikurovať viacej či menej, v prípade pľušte bude treba aj zaťažiť generátor energie. Ak je pekne slnečno, pomôže to zas záchrannému vrtuľníku (pokiaľ ste už vyslali signál SOS)
  2. Údržba základne a záchranný vrtuľník – kotolňa a generátor spaľujú palivo (beda ak nie je pripravené), a posúva sa žetón záchranného vrtuľníka
  3. Fáza Veci – vec potajme pripraví lokácie v ktorých sa bude nachádzať (a určí svoju silu do každej lokácie – do svojho maxima)
  4. Akčná fáza – hráči doberú akčné karty do maxima a skryte podajú veliteľovi akčnú kartu ktorú chcú toto kolo zahrať. V prípade tmy podajú náhodnú akčnú kartu zo svojho balíka. Následne sa tieto akčné karty pomiešajú a veliteľ kola akcie pridelí hráčom
  5. Spoločenská miestnosť a diskusia – tu si hráči môžu vymienať predmety a obviňovať (priamo či nepriamo) ostatných hráčov a tým zdvíhať jeho úroveň podozrivosti, kuť pikle a zachovávať paranoju 🙂
  6. Test na Vec – hráči majú možnosť vykonať testy
  7. Hostina – konzumácia jedla – v prípade že niekto jedlo navaril sa skonzumuje menej jedla, ak nie, preživší vtrhnú do skladu a začnú rabovať čo sa dá. Ak bol sklad prázdny, začne sa hlad. Ten má nepriaznivý účinok na maximálny počet kariet v ruke.
  8. Psiská utekajú a zmena veliteľa – ak ešte pobehujú psiská po areáli práve teraz sa rozbehnú kade ľahšie – do náhodných lokácií. Pozor, može sa stať, že aj psiská z koterca utečú a začnú spôsobovať trampoty. No a následne sa posúva žetón veliteľa ďalšiemu hráčovi.
Pesovia. Zdá sa, že jeden z nich nie je celkom kóšer. Maľoval: Maw

Tieto fázy opakujete dovtedy kým nevyhrá jedna alebo druhá strana.

Zhodnotenie a záverečná reč

Musím znova dodať, že na túto hru som sa veľmi tešil, ale som mal aj mierne obavy. Boli zbytočné. Hra je vskutku výborná a naozaj skvele prenáša atmosféru z filmu do stolovej hry. Samozrejme – sú tu nejaké obmedzenia, ale i napriek tomu všetko funguje výborne. Na rozdiel od predošlých hier, kde bola len jedna podmienka na víťazstvo je ich vo Věc viacej – takže viete rozdeliť riziko a hrať na viac strán ak to situácia umožní. Rovnako skvelo funguje aj narastanie “úrovne” veci. Dosť to pôsobí na morálku preživších ľudí a graduje atmosféru. Herný materiál je parádny – hra síce obsahuje iba miniatúry psov – ostatné sú kartónové standees. Miesto žetónov tu máme plastové miniatúry jedla, kanistrov s benzínom a sudov s palivom, ďalej plátené sáčky na losovanie Veci a psisiek. Veľkú pochvalu si zaslúži insert v nádhernej ľadovej farbe – ktorý ukrýva vesmírnu loď. Ba čo viac, do insertu som popratal aj obalené karty bez žiadneho problému. Obrovské plus! Navyše sa mi tam aj zmestili žetóny stretnuta v plastových obaloch na mince. Takto si predstavujem poriadne urobený insert!
Miniatúrky – ak po nich túžite – sa dajú kúpiť zvlášť – zvlášť postavy a zvlášť Vec. Toto rozhodnutie sa mi tiež páči – jednak cena základnej hry nevyšplhá do závratných výšok a kto chce – miniatúrky si kúpi.

Všimnite si vesmírnu loď pod nánosom ľadu.

K samotnému hraniu by som chcel napísať, že hra Věc si vyžaduje naozaj veľa hráčov. Za zdravé minimum by som považoval 5-6 hráčov a za optimum 7-8. Pravidlá síce obsahujú možnosť hrania pre 1-3 hráčov, ale nad takouto možnosťou radšej ani neuvažujte. Zbytočne si len pokazíte dojmy z inak výbornej hry.
Je prirodzené, že dostatočný počet hráčov na Věc nie je ľahké nájsť a hra pri 7-8 hráčoch aj čosi potrvá – veď koniec koncov, najdlhšie nám trvali debaty a obviňovania v spoločenskej sále (mysleno v hre 🙂 ). Celkovo nám ale čas ubiehal v poriadnej porcii atmosféry a zábavy. O to viac zábavnejšej, že väčšina hráčov film The Thing poznala. Podľa môjho názoru je Věc zatiaľ najdokonalejším prepisom filmu The Thing do stolovej hry.

Plusy

  • skvelý insert (pekný a praktický) – zoberie aj karty v obaloch (DragonShield)
  • kvalita komponentov
  • atmosféra ako z filmu
  • skvelá hra pri vhodnom počte hráčov

Mínusy

  • nutný väčší počet hráčov a tým aj dlhšia hracia doba
  • chýbajú cheatsheety pre hráčov

Miniatúrky (nutné zakúpiť zvlášť) – sú pekne detailné, a ešte krajšie namaľované. Maľoval: Maw
Originálne standees k hre Věc, tiež veľmi pekné

Ďakujeme spoločnosti Blackfire za poskytnutie hry na recenziu a rovnako Mawkovi za namaľovanie figúrok.

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *