Zaostrujeme na zločin!

Nedávno sa mi dostali do ruky dva zaujímavé detektívne prípady. Sú takou jednohubkou pre každého, kto rád dedukuje, zbiera dôkazy a snaží sa čo najlepšie si poskladať celý príbeh od začiatku až po koniec. Ocitnete sa v nich na samom konci príbehu, kedy Váš príchod na miesto činu v roli detektíva spustí pátranie po tom, čo sa stalo, akým spôsobom, kto za to môže a čo je hlavné, aký mal dotyčný motív.

Za oba prípady ďakujeme firme Blackfire, ktorá nám ich ponúkla na recenziu, a vďaka ktorej sú obe šikovné detektívky lokalizované do českého jazyka s príjemnou cenovkou okolo 10€.

Obsah balenia jednej hry.

V podobných detektívnych hrách ide hlavne o jednorazové hranie, pri ktorom, ako som vyššie spomenul, sa snažíte vyriešiť prípad, zvyčajne vraždu (príp. sebevraždu). Táto detektívna činnosť by vám mala zabrať tak 1 hodinu a zdá sa mi ideálne, ak si ju zahráte buď sólo, alebo, ako to obľubujem ja, v dvoch, nanajvýš troch hráčoch. Vo vyššom počte sa stáva hra neprehľadnou. Možno ešte tak rodina z väčšími deťmi by to mohla skúsiť vo väčšom počte. Na krabici síce nájdete ponuku pre 1-6 hráčov, ale aspoň za mňa by to bolo príliš veľa. Samozrejme, nič vám nebráni po dohraní príbehu hru posunúť susedom, kamošom a pod. V tomto prípade nájdete v krabičke od hry balíček kariet, konkrétne 54 kariet. Prvá karta vás prevedie prípravou hry a uvedie do príbehu, zopár ďalších kariet vám predostrie hlavnú scénu vyšetrovania, kde začínate. Pôjde teda o miesto činu aj s obeťou. V hre ďalej existujú dva druhy kariet vo zvyšku balíčka: karty, ktoré vás nasmerujú ďalej v prípade a karty, ktoré tvoria vedľajšiu scénu (napríklad výsluch, prehľadávanie, objavenie zaujímavého dokumentu, vražednej zbrane a pod.) Hra prebieha tak, aspoň u nás to tak bolo, že vždy jeden hráč vybral jednu kartu, otočil ju a prečítal detaily z konkrétnej časti miesta činu. Po prečítaní toho, čo objavil, sa ďalej zobrazili ďalšie možnosti, ktoré nás odkázali na karty v balíčku (číslo karty). Takto nás jedna karta za druhou postupne naviedli k ďalším stopám a ľuďom, ktorí poznali obeť a my sme si mohli začať vytvárať bližšiu predstavu o celom príbehu. Hru môžete hrať na zisk určitého počtu bodov, ak na konci zodpoviete správne na kľúčové otázky a tiež za karty, ktoré vám zostali neodkryté. Priznám sa, že hrať to na body nie je veľmi zaujímavé, držal by som sa toho užiť si príbeh a detektívnu činnosť a skúmať detaily prípadu, až pokiaľ sami uznáte za vhodné. Určite sa popri hľadaniu stôp veľa diskutuje a každý skúša predostrieť, čo komu napadlo, alebo čo môže mať s čím nejaký súvis. Takto nám hra prebiehala až do bodu, keď sme sa rozhodli, že máme dostatok informácii a celkom slušnú predstavu, ako sa to celé stalo, a hlavne,prečo sa to stalo. Potom prišiel čas na záverečné otázky, ktoré sme postupne zodpovedali a dúfali v čo najlepší výsledok (nie bodový ale odhalenie celého pozadia). Teraz prišiel ten čas porovnania výsledkov so skutočnosťou. V oboch prípadoch sme boli celkom úspešní, v jednom sme sa trafili doslova presne, a v druhom sme zopár drobností skrátka neodhalili. Nuž, po tom prvom prípade sme si veru viac verili, a hneď sa nám to kúsok vypomstilo. Na záver sa hra často pýta na príčinu smrti, vražednú zbraň, prípadne ktorá karta odkazuje na kľúčový predmet alebo osobu. Jednoznačne nesmie chýbať motív.

Prípad je pripravený. môžeme obhliadnuť miesto činu.

Základný herný princíp aj postup je pri detektívkach dosť podobný. Hlavným rozdielom sú rôznorodé prostredia a roky, v ktorých sa to odohráva a… dopátranie sa celého príbehu. Je pravdou, že niekedy aj keď si myslíte, že vám je všetko jasné, tak opak môže byť pravdou. Možno ste len čosi prehliadli a obvinili nesprávnu osobu, alebo ste uviedli nesprávny motív. V druhom prípade sa nám to stalo, vždy sa nájdu na konci hlavných otázok aj doplňujúce, a tie sme nevedeli zodpovedať správne všetky. Vždy je lepšie obetovať kúsok času navyše a poodhaliť niekoľko ďalších stôp, ktoré vás utvrdia v tom, čo si myslíte.

Trochu nezvyčajne, na konci, spomeniem názov hry, teda dvoch detektívnych prípadov. Názov je „Zaostřeno na zločin“. V prvom prípade sa príbeh odohráva v New Yorku v roku 1980 a má podtitul „Jeho poslední karta“. Druhý príbeh sa odohráva v blízkej minulosti, v Paríži v roku 2018 a má podtitul „Posel špatných zpráv“. Tak teda nedajte sa odradiť a smelo do toho, ak chcete prísť na to, čo sa skrýva na pozadí týchto prípadov! Nezostáva Vám nič iné, len zaťať zuby a sústrediť sa na každý detail, ktorý vám umožní rozlúsknuť prípad, a hlavne dobre sa zabaviť.

Za poskytnutie hier na recenziu ďakujeme spoločnosti Blackfire

Autor: IceBear

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *