Recenzia: Project L

Krabica – jednoduchý ale krásny dizajn

Česká hra Project L. Vzadu na krabici je jasný nápis „Jednoduché pravidlá, náročná hrateľnosť“. Je to tak? Čo presvedčí hráča kúpiť si ďalšiu hru s tetrisovými dielikmi? Pravda je taká, že hra prešla už 2x úspešne Kickstarterom, takže sa na ňu pozrime bližšie.

Aj keď to na krabici nie je nikde zreteľne napísané, iba drobným písmom vzadu, hra je od brnianskeho štúdia Boardcubatoru a autor hry je Adam Španiél. U nás hru lokalizuje Blackfire. Čo je z krabice jasne vidieť je, že ide o hru pre 1-4 hráčov, od 8 rokov, na zhruba 30 minút. Je to abstraktná hra, ktorej spracovanie je úplne úžasné, na to koľko hra stojí. Krabica je na dotyk prijemná, skladačky sú z dvojvrstvového kartónu, aby sa príjemne ukladali tetrisové dieliky, ktorých spracovanie je tiež na vysokej úrovni. Jedine dosky hráčov tam úplne nezapadajú, ale to hre určite odpustíme.

Project L – dieliky

Ako je to teda s tými jednoduchými pravidlami?

Čo sa týka prípravy, tetrisové dieliky sa len vysypú na spoločnú hromadu. Biele a Čierne skladačky sa roztriedia, každú farbu treba zvlášť zamiešať a z každej farby vyložiť 4 skladačky do stredu na stôl, pričom počet čiernych skladačiek sa mení podľa počtu hráčov a slúžia ako časovač konca hry. Každý hráč dostane dosku hráča a dva tetrisové dieliky – jeden úrovne 1 a jeden úrovne 2. A to je celá príprava hry.
Teraz tie pravidla. Sú vážne také jednoduché? Tam dielik zober a tam ho daj? Ja si myslím, že áno. Hru naučíte hrať každého, navyše má pravidlá pekne popísané aj na doske hráča. Hráč vo svojom ťahu môže urobiť 3 akcie. Buď spraví 3x tú istú akciu, alebo viac rôznych či ľubovoľnú kombináciu. Má na výber z 5 možností. Môže si vylepšiť jeden dielik, ktorý už v zásobe má, o úroveň hore alebo dole. Môže si zobrať novy dielik úrovne jeden zo zásoby. Môže si zobrať jeden diel skladačky do maxima 4 neposkladaných. Môže priložiť jeden dielik do jednej skladačky. Na záver je tu Master akcia, kedy priloží jeden dielik na každú zo svojich skladačiek, ale túto akciu môže urobiť len raz za svoj ťah.

Project L rozohratá hra.

Niekde sa asi stala chyba

Už po 2. hre sme si začali všímať, že asi v pravidlách nie je vysvetlené úplne všetko. Čo by sa stalo, keby sa minuli dieliky úrovne 2 a chcel by som si vylepšiť jednotkový, čo mi bráni v zobraní všetkých čiernych dielikov na konci hry, aby neostali protihráčom, keď za to nemám žiadny postih. V novej verzii pravidiel, ktorá je zatiaľ iba na BGG, sú všetky tieto situácie vysvetlené zatiaľ len po anglicky. Ale mám dobrú správu. Na webe zatrolene-hry.cz sa čoskoro objaví komunitný preklad týchto pravidiel, ktoré sa tam budú dať stiahnuť. Vysvetľujú veľa otázok, ktoré som mal ja na začiatku. Trochu konkrétnejšie: keď si chcem zvýšiť dielik úrovne 1 na úroveň 2, ale ten nie je, proste si vyberiem dielik úrovne 3. Za každú nedokončenú skladačku na konci hry dostanem mínus jeden bod, posledné kolo si môže každý hráč zobrať maximálne jednu čiernu kartu. Nové pravidlá tiež prinášajú jednu novú akciu Obnovenie ponuky, ktorá umožní hráčovi vymeniť skladačky na stole za iné.

Na čo je mi toľko tetrisových dielikov?

Hra Project L je v základe Engine building, čo znamená, že čim viac tetrisových dielikov mám, tým viac skladačiek dokážem naraz riešiť. A prečo sú skladačky rozlíšené farebne? Biele (ľahšie) skladačky sú hlavne na posilňovanie enginu, je za ne menej bodov, ale je tam lepšia odmena. Čierne sú naopak za viac bodov a je za ne menšia odmena. Vždy, keď doskladám nejakú skladačku, vráta sa mi všetky použité tetrisové dieliky späť do zásoby + dostanem nejaký nový dielik v závislosti od toho, čo som poskladal. Toto je základný mechanizmus hry. Je dobré mať dieliky vyššej úrovne, aby som rýchlejšie poskladal skladačky. Naopak, mať samé dieliky úrovne 4 znamená, že niekedy nebudem schopný ich naukladať tak, aby som vyplnil celú skladačku. Každý v hre sa snaží mať veľa dielikov hlavne kvôli tomu, aby dokázal využívať master akciu. Najlepšie je, keď dokážem zobrať 2 skladačky, aby som mal vyložené 4, a potom master akciou na každú priložím 1 dielik. Tak je to efektívnejšie, ako keby som zobral 1 skladačku a priložil dielik a potom ešte jeden. Každé kolo, v ktorom som schopný urobiť master akciu, je dobre využité kolo. Potom už ide len o to správne sa rozhodnúť, kedy má už človek dosť dielikov a ide skladať ťažké skladačky a kedy ich ešte potrebuje viac alebo potrebuje dieliky, ktoré má, vylepšiť na vyššiu úroveň. V tom je čaro hry.

Rozloženie jedného hráča

Záver a zhodnotenie hry

Project L je prijemná vstupná hra pre nehráčov, ktorá však zabaví aj skúsených hráčov. Hra je svižná a dá sa v pohode zahrať tak do 15 minút. Takže ako filler po veľkej hre je ideálna. Príprava hry: vysypem tetrisové dieliky, skladačky zamiešam a môže sa hrať. Žiadna zbytočná údržba na začiatku ani na konci hry. Po hernej stránke sú teda pravidla veľmi jednoduché, prístupné, rýchlo sa zažijú a pritom to hodne pekne celé funguje. Čo sa týka materiálovej stránky hry a spracovania všeobecne, je super. Je však škoda, že v retail CZ edícii je ešte stará verzia pravidiel a nebude na doske hráča nová akcia. Pravidlá sa ale budú dať stiahnuť z internetu a vytlačiť, takže je to v pohode a hráčom stačí povedať, že takáto nová možnosť akcie tu je.
Interakcia medzi hráčmi je na veľmi nízkej úrovni – okrem toho, že vám niekto zoberie diel skladačky, ktorý by ste práve chceli, vás vlastne nemusí zaujímať, čo robia súperi. Hra má čo ponúknuť. Po viacerých zahraniach sa človek na to pozerá inak. Pozerá sa nie len na to, aké ma dieliky a čo dokáže poskladať, ale aj čo mu jednotlivé skladačky ponúkajú ako odmenu. Hru by som určite odporučil všetkým ľudom, ktorí majú radi Engine building, Tetris a jednoduché pravidla.

Plusy

  • Materiálové spracovanie
  • Ľahké pravidlá
  • Pomer cena/výkon
  • Rýchlo odohrané

Mínusy

  • Nízka interakcia medzi hráčmi
  • Stará verzia pravidiel

Recenzia a fotografie: Soji

Share:

Author: Soji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *