Recenzia: Nekonečná Odysea

Predstavujeme Vám novú hru Nekonečná Odysea od vydavateľstva Albi. Pravidlovo nenáročná hra má ambíciu preniesť Vašu fantáziu do bájnych čias slepého básnika Homéra. Dvadsať kvalitne vytlačených kariet s prekrásnymi ilustráciami sa premieša a lícom dolu usporiada do niekoľkých radov. Hráči postupne odkrývajú karty a musia nadviazať na príbeh, ktorý postupne vzniká.

Nekonečná Odysea – takmer všetky karty

Asi už tušíte, že Nekonečná Odysea nebude stolová hra v pravom zmysle slova, skôr je to príjemná zábavka na vyplnenie voľného času, kde si hráči okolo stola môžu zasnívať a pripomenúť si najslávnejšie staroveké mýty a báje. Výrobca odporúča hranie pre deti od 8 rokov, tie najkratšie hry môžu zabrať iba 10 min času a potrební sú aspoň dvaja hráči.

Nekonečná Odysea a slovenský preklad Homérovho eposu

Súťaživejší hráči si môžu zahrať variant “Příběhové bingo”, v ňom sa snažia správne odhadnúť konkrétne slová, ktoré ich protihráči vo svojich príbehoch použijú. K tomu si budú musieť pripraviť papier a ceruzky, tie nie sú súčasťou balenia. Hra obsahuje aj iné varianty, ako “Nesčetné příběhy”, “Slovní hříčky”, “Tíživé důsledky” a dokonca “Alfa a Omega”! Všetky sú však o tom, ako dobre pracuje Vaša predstavivosť, ako dobre viete formulovať a prerozprávať myšlienky, akú máte bohatú slovnú zásobu.

Nekonečná Odysea – príklad nadväznosti kariet

Silnou stránkou hry sú ilustrácie. Každá karta je rozdelená priečne na niekoľko častí, ktoré predstavujú oblohu, more, krajinu, zem, niekedy aj podsvetie. Tieto pásy sa na hrane kariet nachádzajú vždy na rovnakom mieste, preto keď sa priložia k sebe, vytvára to efekt nadväznosti. Určite to pomáha ztotožniť sa s práve vznikajúcim epickým príbehom.

Záverečné zhodnotenie: Nekonečná Odysea je príjemná malá rodinná párty hra. Jej najväčšími prednosťami sú ilustrácie, jednoduché pravidlá, rýchly čas odohrania, rozvoj rozprávačských schopností. Pre bežných hráčov stolových hier nemá veľký praktický význam, chýba v nej prvok súťaživosti, aj keď existujú varianty, ktoré to umožňujú.

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *