Recenzia – Marvel Champions CZ

Nebezpeční zloduchovia sa znova objavujú. Kto iný ich vie zastaviť a zahatať ich zradné plány a znemožniť zotročenie ľudstva?
Hrdinovia z Marvelu prichádzajú v krabiciach od Fantasy flight games a s češtinou od Blackfire.
Máme sa na čo tešiť?

Ilustráciu nakreslil našinec Michal Ivan, je krásna, čo poviete?

Blackfire nám na náš trh prináša novú počeštenú hru so superhrdinami s názvom “Marvel Champions”. Hra patrí do kategórie LCG (Living Card Game), to znamená, že v budúcnosti sa môžeme tešiť na spústu expanzií s rôznymi hrdinami a záporákmi (peňaženka na mňa nedôverčivo zazerá).

O čom to celé je ?
Marvel Champions TCG (The Card Game) je kooperatívna hra pre jedného až štyroch hráčov. Každý hráč sa ujme jedného hrdinu z Marvel univerza a hrá za hrdinu a jeho alter-ego. Spolu sa hráči snažia zneškodniť zloducha, a prekaziť mu jeho nekalé plány.

Čo čaká v krabici?
V krabici je pozoruhodne slušná nádielka, klasicky po novom FFG – pravidlá na vstup do hry a pokročilé pravidlá, ďalej nezvyčajne veľký počet kariet na základnú hru: 199 hráčskych kariet a 137 kariet stretnutí, potom referenčné karty (7) – dokopy úctyhodných 343 kariet, malé karty statusov (30) a zvyšok tvoria tokeny a veľmi pekné ukazatele životov. Nezvyčajnosťou (dúfam, že do budúcna dobrým zvykom 🙂 ) je plastový insert miesto štandardného papierového, ktorý je prakticky rozdelený, a pojme aj zabalené karty.

Priehrštie tokenov, spústa kariet. Mľask.

Dojmy po rozbalení

Komiksová atmosféra z balenia doslova dýcha, karty sú nádherné, tokeny majú tiež komiksový nádych. Graficky je to čistá radosť. Trošku ma zarazil výber hrdinov – k dispozícii sú Captain Marvel, Spider-Man, Iron Man (juchú), She-Hulk a Black Panther. Ja by som asi vybral inú zbierku, minimálne by som nahradil She-Hulka napríklad Jean Grey, Black Widow, alebo inou známejšou hrdinkou. Ale nevadí, som si stopercentne istý, že dorazia v rozšírení (peňaženka opäť gúľa očami) Zloduchov tvoria: Rhino, Klaw a Ultron.

Porovnania s podobnými hrami
Kartových hier na hrdinov vlastním niekoľko, skúsim teda v recenzii porovnať Marvel Champions (MCH) aj s inými, menovite – deckbuilder od Upperdecku – Legendary Marvel (LM), a kartovú hru Sentinels of Multiverse (SoM) od Greater than Games. LM má neskutočne veľa rozšírení, oproti MCH má však horšie grafické stvárnenie, niektoré karty v LM sú skutočne otrasné, ako keby ich kreslil začiatočník. V LM mi vadí aj to, že karty jedného hrdinu z prvých rozšírení, ale i v základe, sú graficky tie isté (to jest – majú len 1 rovnaký obrázok) – len s iným textom. V MCH sú karty viac komiksovejšie a graficky na vyspelejšej úrovni. LM je deckbuilder, v ktorom si balíček skladáte počas hry. V MCH si ho pripravíte pred hrou (podľa určitých pravidiel), napr. ako v Netrunnerovi, prípadne v Lord of the Rings LCG. V SoM je balíček fixný pre hrdinu a nedá sa meniť. U MCH by som povedal, že z oboch hier obsahuje to najlepšie – kde tu čosi pridáva, a funguje to naozaj skvelo.

Popis Marvel Champions
Hra je určená pre 1-4 hráčov, od 14 rokov (čo mi príde trošku prehnané). Každý hráč si vyberie hrdinu, vezme jeho balíček a kartu identity, ktorá má obe strany funkčné – stranu hrdinu a jeho alter-ega, napríklad alter-ego je Peter Parker a hrdina – áno – Spiderman. Karta identity okrem sily zmätenia, sily útoku, obrany a obnovenia životov dáva vedieť aj do akého počtu kariet doberáte po svojom ťahu. Ďalej uvádza aj váš počet životov a základnú vlastnosť – či schopnosť hrdinu a jeho alter-ega. Napríklad v prípade Spidermana – ak naňho zaútočí zloduch, hráč si potiahne kartu. Každá sranda však niečo stojí, čiže karty môžete spravidla zahrať, len ak za ne zaplatíte zdrojmi. Zdroje získate tak, že zahodíte kartu a získate toľko zdrojov, koľko ich práve zahodená karta poskytuje. Útočiť môžete priamo na zdravie zloduchov a ich posluhovačov (klasicky uberáte životy), alebo zmätením – uberáte tokeny z ich zločinných plánov. To je veľmi dôležité, lebo ak zločinec svoj hlavný plán dokončí, tak prehráte. Prehrou skončíte aj vtedy, ak všetci hrdinovia (či alter-egá) už ňuchajú fialky odspodu. V prípade, že zločincovi stihnete dať na držku toľko, že sa zvalí ako hruška – môžete si gratulovať, víťazstvo je vaše.

Ukážka kariet

Hra pozostáva z fázy hrdinov (každý hrdina zahrá svoj ťah) a potom nastáva fáza zloducha, kde zas zloduch naloží každému hrdinovi.

Popis fáz:

  • Fáza hrdinov
    • Hráč za zdroje zahrá karty. Sú 4 typy kariet:
      • spojenec – (môžete mať vyložených maximálne 3 spojencov) – správa sa podobne ako hrdina – vie útočiť, zmiasť, má svoj vlastný počet životov, prípadne má iné schopnosti
      • udalosť – má okamžitý efekt (napr. rozdáte 5 zranení), udalosť môže byť naviazaná na aktuálny stav identity, napr. vyžaduje, aby ste boli ako hrdina a nie ako alter-ego
      • vylepšenie – zvyčajne sa pridá ku karte hrdinu alebo k inej karte a mení, prípadne pridáva vlastnosti (zloduch má -1 útok)
      • podpora – vám pridá nejaké nové akcie (napr. vyčerpajte kartu a pridáte si jeden zdroj)
    • Hráč prípadne zahrá akcie, ktoré má k dispozícii (z kariet vylepšení či podpory), alebo útočí hrdinom či spojencami. Každú kartu, ktorú takto použije, musí vyčerpať.
    • Hráč ešte môže (ale len raz za svoje kolo) otočiť kartu hrdinu na stranu alter-ega prípadne naopak. (napríklad v stave alter-ego si viete jednoduchšie obnoviť životy)
    • ako posledné si hráč doberie svoju ruku do plného počtu a všetky svoje karty si obnoví

Ak každý hráč dokončí svoj ťah, nasleduje fáza zloducha:

Zloduch Rhino vo svojej silnejšej variante (II) a jeho hlavný plán – ukradnúť zásielku vzácneho vibránia
  • Fáza zloducha
    • zloduch sa v prvom rade snaží dokončiť svoj zločinný plán, preto umiestnite žetóny hrozieb na jeho hlavný plán (áno, aby toho nebolo málo, zloduch a jeho banda kujú aj vedľajšie a dosť nepríjemné plány)
    • následne zloduch a jeho posluhovači zaútočia na každého hráča, ale spôsob ich útokov sa mení v závislosti na tom, či je hráč vo forme hrdinu alebo alter-ega. Pokiaľ je vo forme hrdinu, hráč útŕži pár nerátaných (ak to samozrejme nevykryje svojou obranou či spojencom) v opačnom prípade sa snažia zločinci dokončiť svoj hlavný plán – čo je zvyčajne ešte nepríjemnejšie, lebo hrozí, že behom pár kôl svoj hlavný plán dokončia… Času nie je nazvyš!
    • to však ešte nie je všetko! Každý hráč si ešte musí vziať a vyhodnotiť kartu stretnutia, kde na vás čakajú ďalšie nepríjemnosti (posluhovači, vedľajšie plány, podrazy a podobne)
    • posledné čo sa udeje je to, že sa posunie žetón prvého hráča, a na rade sú znova hrdinovia
Žetóny životov, hrozieb, univerzálne žetóny a počítadlá životov.

Dojmy a záverečné zhodnotenie

Hra Marvel Champions je hra, na ktorú som sa veľmi tešil (mám rád Marvel Univerzum), a mal som obavy, či hra bude napĺnať moje očakávania. Myslím, že ich spĺňa na jednotku – graficky je hra nádherná. Základná sada obsahuje spústu kariet, a čo je hlavné – konečne som pri hraní mal pocit, že hrám za konkrétneho hrdinu. V hre sa prepínate medzi alter-egom a hrdinom ako to situácia vyžaduje a dovolí – dotvára to strategickú zložku hry. Šetríte si silné karty prípadne vzácne zdroje a zvažujete, ktorú kartu zahrať v danej situácii. Na rozdiel od Legendary Marvel nehráte všetko čo máte na ruke štýlom bum bác, ale musíte hrať takticky a strategizovať. A to poriadne. A práve to je to skvelé! Neviem sa dočkať, kedy prídu ďaľšie rozšírenia – hrdinovia, plány a zloduchovia. (Peňaženka je už nadmieru dožratá)

  • Plusy
    • Grafické stvárnenie a prehľadnosť
    • Množstvo kariet už od základu
    • Marvel 🙂 – pre fanúšikov Marvelu – nutnosť
    • Pocit, že skutočne hráte za jedného konkrétneho hrdinu
    • LCG – nikdy som netušil, že LCG dám do plusov, v tomto prípade áno, teším sa na ďaľšie rozšírenia, hrdinov a nové vychytávky, ktoré dúfam pribudnú (LCG – Living card game znamená, že v budúcnosti budú pribúdať menšie aj väčšie rozšírenia k hre)
    • Taký menší plus – plastový inzert
  • Mínusy
    • Inzert síce je, ale nie sú rozdeľovače (dividery) kariet. Stačili by aj kartónové. Škoda – inzert je dobrý nápad, ale nedotiahnutý (miesta na dividery sú už vyznačené).
    • Počiatočná voľba hrdinov by mohla byť vyberanejšia 🙂
Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *