Klasika “Die Macher” sa vracia

Strategická hra pre náročných o politickom systéme v Nemecku sa po niekoľkých rokoch vracia do povedomia hráčskej komunity. Prvá verzia hry vznikla pred 33 rokmi a nové vydania si vždy dokázali udržať svoje miesto na stoloch. Tvorcovia sa tentokrát rozhodli vytvoriť pre fanúšikov nový projekt cez platformu Kickstarter, ale ak bude záujem určite sa objaví aj v bežných obchodoch.

O čom je DIE MACHER? Hráči sú lídrami politických strán a spravujú rôzne zdroje, aby priviedli svoju stranu k čo najlepšiemu volebnému výsledku v jednotlivých spolkových štátoch Nemecka. Hra z časti simuluje nemecký volebný systém a tiež praktické elementy politiky ako sú lobbing, médiá a financovanie.

DIE MACHER sa v priebehu rokov menila: prechod zo staršieho politického systému a hry pre 3-4 hráčov (1986) na novší pre až piatich spoluhráčov (1997). Posledná verzia z roku 2006 mierne zjednodušila pravidlá na menší počet kôl a upravila ich k tomuto variantu. Rovnako to bude aj v pripravovanej, už štvrtej verzii, kde by hra mala znovu podstúpiť úpravu pravidiel, ale aj niektorých komponentov.

DIE MACHER doteraz poskytovala zážitok náročného, niekoľkohodinového ťaženia za priazňou voličov. S novým projektom sa dvíha tiež vlna skepticizmu, či hra túto svoju povestnú vlastnosť nestratí. Z informácií od autora je jasné, že niektoré úpravy sú potrebné a logické, pričom je tam však stále ponechaná možnosť hrania na 7 volebných kôl. Kickstarter sa spúšťa zajtra – 26. júna 2019, kedy sa dozvieme všetky potrebné informácie. Na internete sú však už teraz zverejnené niektoré záznamy z hrania.

Source: https://twitter.com/ulible

Share:

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *