MAĽUJEME STOLOVKY / 1. diel: Ako začať

Všetci máme vo svojej zbierke obľúbené hry, ktoré chceme udržiavať v čo najlepšom stave, vylepšujeme ich rôznymi doplnkami a dokupujeme k nim rozšírenia. Veľa ľudí sa tu stretáva aj s figúrkami a komponentmi z plastu alebo resinu. Niektoré herné tituly si na starostlivo vypracovaných miniatúrach otvorene zakladajú a táto črta je ich hlavným lákadlom pre nádejných kupcov. Ak už raz vlastníte hru s figúrkami, nebolo by krajšie vidieť svojich hrdinov v plnofarebnom prevedení namiesto nudnej továrenskej šedi?

Mnohí z hráčov by sa síce radi pustili do maľovania miniatúr, no odrádza ich neistota ako začať. Našťastie to dnes už vôbec nie je zložité a celkom ľahko dosiahnete s trochou šikovnosti parádne výsledky. Navyše je maľovanie tvorivou činnosťou, pri ktorej si oddýchnete.

V tomto článku rozpíšem, čo presne ne/potrebujete na začiatok. Určený je v prvom rade pre tých najzelenších zelenáčov, ktorí ešte nikdy žiadne figúrky nemaľovali. Tak poďme na to!


Farby (od 2,50 € za fľašku)

Odporúčam začať s miniatúrami, ktoré namaľujete menším počtom farieb (napr. 3 – 6). Časom svoju paletu rozšírite a budete schopní zvládnuť aj viacfarebné modely. Všeobecne sa používajú akrylové modelárske farby. Pre menšie figúrky sú vynikajúce značky Citadel a Vallejo, bude sa vám s nimi úžasne pracovať.

Čo sa týka delenia farieb, držím sa kategorizácie uvádzanej práve na farbách Citadel:
BASE farby s väčším obsahom pigmentu, ideálne na základ
LAYER obsahujú menej pigmentu, nie sú preto veľmi vhodné na základné podklady, ale skôr na vytiahnutie detailov či prechodu do iných farieb
SHADE riedka farba, ktorá sa má ľahko dostať všade, slúži na vytiahnutie tieňov
DRY – farba určená na techniku drybrush, ktorú si priblížime v ďalšom článku
TECHNICKÁ – slúži na rôzne efekty ako napríklad pridanie lesku, zmena povrchu či vlastnosti farby a pod.


Základová akrylová farba v spreji (od 10 €)

Pred tým, než začnete maľovať, je dôležité si model pripraviť nanesením základnej podkladovej farby. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože podkladová farba vytvorí dobrý základ pre nanášanie ďalšej farby, ktorá vám potom nestečie a bude lepšie držať. Na začiatok odporúčam čiernu (Citadel a Vallejo), ak sa však chystáte na model so svetlými farbami, je lepšie použiť biely základ. Dôležité je sprej pred použitím vždy riadne pretrepať, aby bol nanášaný podklad hladký, bez hrudiek.


Štetce (od 1 € za kus)

O štetcoch by sa dalo napísať veľa, no zostaneme pri základoch a budeme sa držať tých modelárskych (napr. značka Revell). Je fajn mať doma 2 – 3 kusy podľa veľkosti, šetrí to čas aj energiu (na väčšie plochy používame väčší štetec a na detaily zas tenkú špičku). Veľkosti štetcov sa uvádzajú ako 000, 00, 0, 1, 2, 3 atď., nám bude úplne stačiť 0, 1 a 2. Zo začiatku si vôbec nekupujte drahé štetce, pred ich kúpou by ste totiž mali ovládať starostlivosť o štetce, inak sa vám zbytočne zničia aj drahé kusy.


Paleta (od 0 €)

Paleta je miesto, kde si pripravujete svoju farbu pred nanesením na model. Farby z fľašky je dobré zmiešať s malým množstvom vody – ľahšie sa potom roztiera a nafarbený povrch je po zaschnutí pekne hladký. Je iba na vás, či si kúpite paletu na to určenú alebo použijete čokoľvek vhodné na tento účel (napr. kus plastu). Tu nie je čo riešiť.


Nádoba na vodu (od 0 €)

Ako som spomínal, farbu pred nanesením je vhodné zriediť. Na to vám poslúži hocijaká nádoba s vodou, pokojne aj väčší pohár, čo sa hneď neprevráti. Voda je tiež potrebná na čistenie štetcov počas maľovania.


A to by sme mali nevyhnutný základ potrebný na začiatok. Ak si napríklad chcete omaľovať svojich mechov z hry Scythe, budete potrebovať:

  • dva štetce (2 €)
  • čierny podkladový sprej (10 €)
  • striebornú, medenú, prípadne aj modrú a červenú farbu (do 9 €)
  • paletu a nádobu na vodu

Na záver spomeniem ešte pár vecí, ktoré sú na začiatok nepovinné, ale potrebujete ich ku skladaniu a lepeniu modelov. Niektoré hry totiž obsahujú miniatúry, ktoré je potrebné pred použitím pripraviť.

Modelársky skalpel (od 2,50 €)

Aj pri hotových figúrkach sa stáva, že vo výrobe sa nedostatočne očistili diely, na ktorých teraz vidieť škaredo vytŕčajúce časti plastu. Opatrne ich odstráňte takýmto skalpelom, pri maľovaní by vám spôsobili nemilé problémy.

Modelárske kliešte (od 5 €)

Ak je model po rozbalení potrebné poskladať, budete ho najprv musieť vyštikať, následne skalpelom dočistiť a nakoniec jednotlivé diely zlepiť.

Lepidlo (od 2 €)

Tu len zdôrazním, že je rozdiel či lepíte plast alebo resin. Na plastové modely potrebujete lepidlo na plast (napr. Revell na obrázku) a na resin zas sekundové lepidlo.

Share:

Author: Lipo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *