Tyrants of the Underdark – príjemné prekvapenie z akcie PAWG 2019

 PAWG je herná akcia, ktorej šiesty ročník sa konal nedávno v Modre. Od stredy do nedele (6.2.-10.2.) sa tam zišli nadšenci stolových hier všakovakých tém, mechaník a zložitosti. Zahrať ste si mohli svoje vlastné hry, ktoré v rutine bežných dní nemáte príležitosť vytiahnuť, prípadne je zložitejšie nájsť pre ne spoluhráčov s dostatočným zápalom. Mohli ste si tiež vyskúšať tituly, ktoré sa k vám buď nedostali kvôli peňaženke, prespatej Kickstarter kampani, alebo ste si vtedy v obchode len neboli istí, či by vás to bavilo. No a špeciálnou kategóriou sú zábavky, o ktorých neviete vôbec nič a ktosi vás do partie vtiahne otázkou, na ktorú existuje iba jedna správna odpoveď: “Chýba nám štvrtý hráč, nechceš sa pridať?”

A tak som si sadol za stôl, kde Wlk pripravoval svoj klenot – Tyrants of the Underdark.

Herný vesmír Dungeons and Dragons, 2-4 hráči vo veku od 14 rokov

Priznám sa bez mučenia – tematicky (“príbeh” a svet, v ktorom sa to odohráva, umelecké prevedenie) na mňa hra obrovský dojem nespravila, bol to taký štandard. Letmo som ju pozdravil dúfajúc, že v nej postupne objavím oveľa viac.

Kňažná z Lolthu – oddanosť tejto krásavici priniesla svoje ovocie.

Kariet je mnoho druhov a pekné ilustrácie zaberajú väčšinu priestoru – výborné na efekt, horšie už však kým ich ešte nepoznáte a musíte z druhej strany stola čítať hore nohami obrátený malý text. Hracia doska mi už prišla vyslovene fádna, posúďte sami:

Šedofialová hmlovina s miestami, čo majú názvy ako SS’ZURAASS’NEE je platforma, kde sa bude odohrávať vaše klanie.

Tu sa však výpočet pre mňa nežiarivých aspektov tejto hry končí. Zvyšok je fantastický! Tyrants síce neprináša žiadnu revolučnú inováciu v herných mechanikách, no spája ich v sebe dohromady hneď niekoľko a spolu fungujú ozaj bezchybne.

V podstate je to deck-builder: začínate s malým balíčkom kariet, ktoré sú slabé a za ne si postupne dokupujete tie silnejšie. Vyberáte si z trhu kariet, ktorý sa priebežne náhodne dopľňa. Okrem iného vám karty určujú, čo máte dovolené robiť na mape. V tomto hra trochu pripomína obľúbený Clank (Břink!), ale s tým rozdielom, že tu dôjde aj na konflikty a boj – súpera môžete zničiť, vyhnať, prípadne sa vybláznite v masakrovaní neutrálneho obyvateľstva.

Použitý je tiež tzv. area control – pokiaľ máte nadvládu nad určitým miestom, získate tým permanentnú výhodu (extra bojovú silu, bonusový vplyv teda ‘peniaze’ na nákup v každom kole), čo sa vám súperi budú snažiť prekaziť. Ak tam získate nadvládu absolútnu, výhoda je ešte väčšia. Lokality pod vašou kontrolou sú dôležité aj pri záverečnom bodovaní.

Z ďalších použitých mechaník spomeniem ešte promovanie kariet – v istom momente (ak máte špeciálnu kartu na promovanie) môžete ľubovoľnú kartu z ruky položiť nabok, čím síce znásobíte jej body na konci hry, ale vyradíte ju z používania a jej efekty vám nebudú po zvyšok partie nápomocné. Správne načasovanie je tu preto rozhodujúce.

Trh kariet – číslo vľavo označuje body na konci hry za nepromovanú kartu, vpravo za promovanú.

Veľmi šikovným prvkom a mocnou zbraňou sú špióni. Za normálnych okolností sa po mape rozširujete postupne krok za krokom z miest, kde sa už nachádzate. Ak niekto na druhej strane mapy získal práve nadvládu nad určitým miestom, nedokážete sa k nemu dostatočne rýchlo dostať a prekaziť mu to. Až kým nemáte karty, ktoré umožňujú hrať špiónov! Tí nemusia toto pravidlo dodržať, pokojne ich môžete nasadiť kdekoľvek – jednoducho sa vyberú sliediť za nepriateľskú líniu. S pomocou špiónov je možné zahrať niekoľkonásobné kombá, ktoré vám umožnia veľké zmeny na hracom pláne, alebo získať poriadnu porciu vplyvu na nákup silných kariet.

Bežné jednotky v popredí a vzadu štyria špióni (figúrky su pomaľované)
Zdroj: BGG

Záverečné bodovanie – body za karty v balíčku, body za promované karty, body za všetkých zabitých nepriateľov (aj neutrálnych) vo vašej trophy hall, body za obsadené mestá a bonus za úplné obsadené mestá (+2 za každé mesto). Nakoniec k tomu pripočítate aj všetky samostatné výherné body, ktoré ste získali počas hry.

Výborná je aj znovuhrateľnosť – pri hre sa používajú karty 2 frakcií, ktoré sa zmiešajú. V základnej hre sú štyri frakcie (draci, démoni, temní elfovia a elementáli) a rozšírenie (jediné, ktoré vyšlo) pridáva ďalšie dve: nemŕtvych a ohavy.

Určite odporúčam Tyrants of the Underdark vyskúšať. Možno ju budete chcieť potom hrať znova a znova ako my na PAWG 2019. Pre mňa bola hra tým najpríjemnejším prekvapením tohto ročníka.

No ako, dáme ešte jednu?

Odborná spolupráca: Wlk
Korektúra: Roman

Author: Mirec

Zapálený hráč moderných spoločenských hier. Kávopič výberovej kávy, príležitostný cestovateľ, pasívny bloger, aktívny bežec a už aj manžel a dvojnásobný otec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *