Ohliadnutie za novinkami z Essenu 2018

Tesne pred jesenným veľtrhom Spiel 2018, ktorý sa už tradične koná v nemeckom Essene, sme vám priniesli článok o 5 najočakávanejších novinkách.

Ako sa však naplnili tieto očakávania a ktoré hry sú s odstupom času najlepšie hodnotené?

Každoročne sa v Essene predstaví rekordné množstvo noviniek a na poslednom ročníku sa toto číslo vydriapalo na viac ako 1400 nových hier. Je takmer nemožné vopred odhadnúť, ktoré z titulov budú naozaj tie najlepšie. No dnes, niekoľko mesiacov po veľtrhu, sa už objavujú prvé hodnotenia i recenzie vybraných kúskov, ktoré si hráči vtedy odniesli domov. Najviac hodnotení a dojmov sústredených na jednom mieste nájdeme samozrejme na webstránke boardgamegeek.com (BGG).

Pár foto z návštevy ASH na Spiel 2018 v Essene

Ako zdroj poradia najlepších hier uvedených na podujatí v Essene som použil tzv. SPIEL’18 ranking list. Tento zoznam zahŕňa hry, ktoré mali menej ako 150 hodnotení pred veľtrhom a zároveň majú aspoň 30 hodnotení po ňom. Z hier je potom urobený rebríček na základe užívateľských hodnotení. Hru Everdell, ktorú sme v našom článku vtedy uviedli ako piatu najhorúcejšiu, tu nenájdete. Pred Essenom mala totiž už na svojom konte skoro 1500 hodnotení a nebola preto považovaná za úplnú novinku. Cez víkend nás však potešil oznam vydavateľstva REXhry, ktoré pripravuje na tento rok českú lokalizáciu tohto nádherného kusu!

Poďme sa teda spolu pozrieť, ako sa novinkám darí. Nech sa páči rebríček TOP 20 HERNÝCH TITULOV:

1. Architects of the West Kingdom
Rozmermi neveľká krabica bez majestátnej produkcie je možno prekvapením na čele tohto rebríčka. Hra sa navyše vyštverala na 184. miesto na celom BGG a podarilo sa jej to za relatívne krátky čas od jej uvedenia na trh! Hodnotenie má stále cez 8 a je iba otázkou času, kedy sa dostane do prvej stovky najlepších hier!

2. Chronicles of Crime
Podľa BGG má hra dokonca lepšie hodnotenie ako jednotka na tomto zozname (8,16). No algoritmus zohľadňujúci aj osobné štatistiky užívateľov pravdepodobne vyhodnotil, že za Architektov hlasovali relevantnejší členovia komunity. Každopádne si táto detektívka zaslúži našu pozornosť – vydavateľstvo Mindok nám totiž prinesie jej českú verziu už toto leto!

3.Teotihuacan: City of Gods
Tento titul bol jednotkou na skoro všetkých zoznamoch najočakávanejších hier a rozhodne nesklamal! Medzi komplexnými hrami je určite aj najúspešnejším. So svojím hodnotením (viac ako 8 z 10) má našliapnuté možno aj do prvej stovky celkovo.

4. Gùgōng
O tejto hre si čoskoro budete môcť prečítať viac aj u nás. Jednoznačne napĺňa vysoké očakávania i keď zatiaľ viac boduje nádherná produkcia jej Kickstarter prevedenia. Bude sa Gùgōngu dariť aj v bežnej trhovej verzii?

5. Azul: Stained Glass of Sintra
Nie všetci sme boli presvedčení o tom, že potrebujeme ďalší Azul. No hráčska komunita sa domnieva, že áno! Zatiaľ je úspešný a možno bude lepší ako jeho starší brat!

6. Underwater Cities
Podmorské mestá od Vladimíra Suchého, sú považované za jedno z najväčších prekvapení Essenu a hodnotenie fanúšikov túto hru vynieslo zatiaľ na aktuálne 6. miesto medzi novinkami. Bude jeho hra podobne úspešná ako Terraforming Mars, s ktorou ju porovnávajú?

7. Newton
V podstate ďalšia hra typu euro si v rebríčku drží priemerné hodnotenie na úrovni 7.8, čo vôbec nie je zlé. V Newtonovi zažijete veľký tlak medzi obmedzenými zdrojmi a možnosťami ich využitia či vašimi potrebami. Záverečné bodovanie určite ešte prekvapí. Pre mňa je osviežujúcim spestrením aj mapa Európy, po ktorej cestujete do jednotlivých univerzít a miest.

8. AuZtralia
Veľmi očakávaná prerábka hry Study in Emerald odohrávajúca sa v prostredí Austrálie. Zmes overeného herného mechanizmu, vlakov a  Cthulhu funguje dosť dobre na to, aby sa usadila medzi top novinkami roku 2018.

9. Between Two Castles of Mad King Ludwig
Spolupráca medzi Bézier Games a Stonemeier Games, ktorá nám priniesla Zámky šialeného kráľa Ludwiga, by mala byť dostatočnou zárukou kvalitnej hry plnej náročných rozhodnutí a stratégie. Hodnotenia fanúšikov naznačujú, že pri tejto hre nekupujete mačku vo vreci. Aj keď to asi nebude taký hit ako Scythe.

10. Pandemic: Fall of Rome
Mnohí sme si povedali „ďalší Pandemic“. Aj hodnotenia tejto hry začali veľmi opatrne – koncom novembra mala na konte číslo veľmi jemne nad sedmičkou. Navyše, pri novinkách býva väčšinou úvodné hodnotenie nadsadené a postupne sa po viacerých hraniach znižuje. Čo sa však deje s Pandemic: Fall of Rome?! Aktuálne hodnotenie je na čísle 8 a tento fakt vzbudzuje môj záujem zistiť, čo priniesla historická téma do Pandemicu.

11. Railroad Ink: Deep Blue Edition
Hlavolam s témou železníc, kde zadanie určujú kocky a každý hráč sa snaží čo najefektívnejšie zakresliť určené križovatky a trate do svojho herného plánu. Takže berieme ceruzky s hárkami a ide sa na to! Hra rodinného typu, možno trochu solitérna – ale ľudí to baví!

12. Blackout: Hong Kong
Alexander Pfister a znova úspech! Udržte Hong Kong spoločnými silami pri živote po celoplošnom výpadku elektrického prúdu a zároveň v tom buďte najlepší! Tmavá krabica aj mapa, zaujímavý mechanizmus s kartami a plno stratégie.

13. Wildlands
A ďalší Martin Wallace v rebríčku. Tentokrát ale hra plná súbojov, asymetrie, výhod a nevýhod podľa členitosti terénu. Ak máte radi poriadne súbojové hry, toto vyzerá na číslo 1 z minuloročného Spielu!

14. The Estates
Po silnej euro strategickej desiatke sa dostávame aj k iným žánrom. Dražba, blafovanie a podrazy – to všetko si užijete v The Estates. Navyše v krásnej produkcii, kde sa na veľkosti kociek nešetrilo.

15. Just One
Musím sa priznať, že o tejto hre som vôbec nič nevedel a tak som si dohľadal, o čo vlastne ide. Je to rýchla kooperatívka, slovná párty hra, kde viacerí hráči dávajú jednému hádajúcemu nápovedy s tým, že každý napovedajúci tajne napíše svoje slovo, pričom rovnaké pojmy sa následne vyradia a vôbec sa hádajúcemu neukážu. Pôsobí to svižne a zábavne – v podstate top párty hra v rebríčku.

16. Duelosaur Island
Túto hru priniesla spoločnosť Pandasaurus Games, ktorá predtým zožala veľký úspech s titulom Dinosaur Island, ktorý bol nominovaný na viaceré ocenenia. Pri Duelosaur Island som bol preto opatrný, predsa len či to nebude len ťaženie z názvu, témy a úspechu staršieho brata. Fanúšikovia však zatiaľ hlásia, že táto verzia pre dvoch hráčov je rýchlejšia a mohla by si nájsť svoje publikum.

17. Dice Hospital
“Kocková nemocnica” trafila klinec po hlavičke najmä svojou témou, ktorá mnohým pripomenula počítačovú hru Theme Hospital. Hra využíva mechanizmus worker placement na umiestňovanie špecialistov, pričom kocky sú tu pacientmi – nižšie číslo značí horší zdravotný stav. Chorí vám síce budú umierať, no priznajme si – v konečnom dôsledku sú najdôležitejšie body, nie pacienti.

18. Cerebria: The Inside World
Stratégia v metaforickom svete, ktorý istým spôsobom reprezentuje ľudské vlastnosti a protipóly ľudskej osobnosti. Hra je založená na mechanizme area control a pomocou svojich akcií sa snažíte splniť rôzne druhy cieľov.

19. Dice Settlers
Od tejto hry mali mnohí veľké očakávania. Mechanizmus objavovania mapy, rozširovanie území a hlavne bag building (pridávanie nových kociek do vášho vrecúška, z ktorého ich potom náhodne losujete a hádžete) – to všetko sľubuje príjemné hranie. Podľa hodnotení to vyzerá, že hra bude síce populárna, no hodnotenia sa blížia skôr k číslu 7, čo je asi najmenej v tomto zozname.

20. Railroad Ink: Blazing Red Edition
Railroad Ink sme tu už raz mali, takže máte na výber modrú alebo červenú edíciu. Aspoň teraz už viete, ktorá z nich je lepšie hodnotená.

👑 👑 👑

A na záver tu máme ešte niekoľko hier, ktoré síce zatiaľ nie sú v TOP20, ale napriek tomu by podľa našej redakcie mohli stáť za pozornosť:

Monster Lands  – česká verzia už v predaji pod názvom Říše příšer

Warhammer Underworlds: Nightvault – nová edícia Underworlds kombinovateľná s predchádzajúcou verziou Shadespire

18Lilliput – zjednodušená verzia hier zo série 18xx. Je počítacia a nebude pre každého, no fanúšikom má čo ponúknuť.

CO₂: Second Chance  – Vital Lacerda s prerábkou svojho CO2

Trapwords – párty hra z dielne vydavateľstva CGE od nádejného autorského týmu z Brna

Concordia Venus – titul je plnohodnotnou hrou, ktorá v sebe navyše obsahuje nové rozšírenie obľúbenej Concordie

Pax Emancipation – Phil Eklund asi nikdy nebude na špici TOP zoznamov, pretože jeho cieľová skupina nie je na to dostatočne veľká. Každá jeho hra však ponúka silný a unikátny zážitok!



Author: Bresto

Hranie hier doma v úzkom kruhu a pár hier zo zahraničia ma priviedlo k založeniu eshopu s hrami www.ludopolis.sk v roku 2014. Od vtedy som pri hrách získal mnoho kamarátov a spoznal svet zanietených hráčov, do ktorého som sa zamiloval. Robím krúžok pre deti v škole, organizujem akcie, hovorím o hrách a predávam hry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *