Pre najmenších: Spooky Wooky – Lov na šibalských duchov

Pomôžte zúfalej mamičke pochytať nezbedných duchov a zaplátať im roztrhané šaty.

Z povaly počuť podivný buchot, pišťanie a smiech. Nie, to nie sú myšky, ale partička nezbedných duchov sa preháňa hore-dole povalou a občas si pri tom roztrhnú svoje šaty. To bude mať mamka zasa práce s plátaním!

Odporúčaný vek: 5+

Počet hráčov: 2 – 6

Natrafiť na dobrú hru pre najmenších, ktorá navyše nestojí celý majetok, je náročné. O to viac sa tešíme, že sa nám dostala do rúk hra Spooky Wooky od Piatnika.  Je určená pre hráčov od päť rokov, no zvládnu ju hrať i podstatne mladšie deti.

Poďme ale k hre samotnej. Krásne ilustrovaná krabica navodzujúca halloweensku atmosféru ukrýva archy s kartičkami z tvrdeného kartónu zobrazujúce veselých duchov s rôznofarebnými záplatami rozličných tvarov.

I keď hra na prvý pohľad pripomína pexeso, poskytuje oveľa viac herných variant a zábavy.

V základnej hre hráči hľadajú duchov so záplatami rovnakého tvaru. Táto verzia je určená pre najmenších hráčov. Na začiatku hry sa zamiešané kartičky rozložia lícom nadol a následne jeden po druhom kartičky otáčajú a hľadajú ducha, ktorého záplata má rovnaký tvar, ako kartička s duchom, ktorá už leží otočená na stole.

Ak sa práve otočená karička nezhoduje tvarom záplaty so žiadnou z už otočených kartičiek, hráč ju necháva ležať na stole lícom nahor a pokračuje ďalší hráč, ktorý otáča novú kartu, ku ktorej hľadá správny tvar záplaty. Hráč, ktorý zbadá kartičku s rovnakou záplatou musí na ňu rýchlo položiť ruku. Ak sa mu to podarilo ako prvému, môže si túto kartičku vziať.

Hra končí v momente, keď sú odkryté všetky karty. Víťazom hry je hráč, ktorý pochytal najviac nezbedných duchov.

Spooky Wooky ponúka ešte dva herné varianty určené pre pokročilých hráčov. V prvom hráči hľadajú duchov so záplatami rovnakého tvaru i farby, v druhom sa zasa sústredia na tvar a počet záplat.

Ako sme už spomínali v úvode, hru sme testovali i na hráčoch, ktorí sú mladší, ako päť rokov, čo je vek odporúčaný výrobcom. Pravidlá zvládli pochopiť bez problémov a nemali problém ani s hernou dobou, ktorá nepresahuje 20 minút. Preto môžeme hru odporučiť i do rodín s troj či štvorročnými hráčmi.

Stručné hodnotenie:

+ jednoduché pravidlá

+ viac herných variant

+ kvalitne prevedenie kartičiek

+ možnosť hrať až so šiestimi hráčmi

+ hra učí rozlišovať tvary, farby, jednoduché počítanie

+ tréning pohotového reagovania

– hra je ideálne pre hráčov približne rovnakej vekovej skupiny, pretože menšie deti pravdepodobne nebudú schopné byť plnohodnotnými partnermi dospelým či starším hráčom, nakoľko ešte nedokážu tak rýchlo zareagovať

 

Obrázky: eshop-piatnik.cz

Jana Husárová

 

Author: Janka H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *