Riaditeľ zbankrotoval firmu a ušiel z krajiny

Poľská spoločnosť Games Factory pôsobila na stolnohernom trhu viac ako dekádu. Za tento čas spolupracovala na hrách ako Nájazdníci zo Severu, Kingdomino či Mistfall . O dobrej situácii spoločnosti značili už dva úspešné Kickstarter projekty, na ktorých vyzbierali vyše 100 tisíc eur, rôzne herné licencie a iné tituly, ktoré vyprodukovali.

Obrat však nastal, keď riaditeľ spoločnosti vo februári vybrakoval firemný účet a zmizol z krajiny, kde zanechal niekoľkým zamestnancom len veľké dlhy a projekty, čo nedokážu dokončiť. Ešte pred dvoma mesiacmi sa situácia zdala byť úplne iná. Projekt Board Game Kit bol v 400 kusovej produkcii, úspešný Kickstarter Solar City išiel podľa plánu a ďalšie hry mali byť dodané alebo lokalizované. O tomto všetkom však riaditeľ, osobne dohliadajúci práve na Kickstarter projekty, ich logistiku a finančné správy, klamal. Okamžite po uvedomení si nepríjemnej situácie začali zamestnanci spolu s právnikmi riešiť fakty a možné scenáre. Okrem sprenevery zistili aj nezaplatené faktúry dodávateľom siahajúce až na začiatok roka 2018 a v marci už oficiálne oznámili, že s Games Factory a jej plánmi je koniec.

Oficiálna správa bola určená pre Kickstarter, keďže vyše 1000 podporovateľov vložilo do ich projektov desiatky tisíc eur, ktoré už nikdy neuvidia. Táto platforma má síce jasné pravidlá a projetky podporujete s vedomím, že sa ich nakoniec možno nepodarí uskutočniť. Pri spoločenských hrách sme však zvyknutí, že sa nanajvýš pár mesiacov zdržia. Samozrejme, vyskytli sa už aj prípady, kedy firma musela kvôli zlému hospodáreniu ukončiť svoju činnosť spolu s Kickstarter projektami, či inokedy to niektorá urobila dokonca schválne za účelom zneužitia pravidiel platformy. Tieto skazené jablká v košíku však nič nemenia na fakte, že Kickstarter ponúka úžasný spôsob, ako môže aj malá hra či nápad ožiť a zožať obrovský úspech na trhu napriek tomu, že tvorcovia k realizácii nemali vlastné prostriedky.

Z pohľadu Games Factory a jej zamestnancov je to katastrofa, keďže ako uviedli, dlhy ktoré ich šéf zanechal veľmi ovplyvnia aj ich súkromný život. Solar City sa vráti naspäť tvorcom, aby sa mohli pokúsiť oživiť svoj výtvor cez iné vydavateľstvo, ale zvyšok je už žiaľ predmetom likvidácie. Ukončíme ale tento článok pozitívne: niektorí ľudia volajú po otvorení tzv. Late Pledge manažéra, ktorým by sa ešte zapojili a zaplatili priamo cez projekt Solar City firme za túto hru s cieľom pomôcť v ťažkej situácii.

Zdroj: https://www.kickstarter.com/projects/1689336268/solar-city-a-solarpunk-game/posts/2480259

Share:

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *