Recenzia Twilight Imperium 4.0

Image result for twilight imperium 4 site:Cz

Nedávno som si uvedomil, že niektoré z moderných spoločenských hier sú už síce staré, no v žiadnom prípade nie zastaralé. Presne takou hrou je aj Twilight Imperium, ktorá sa vďaka svojej popularite plynúcej z pokrokovosti, témy a znovuhrateľnosti dočkala už štvrtého obnovenia. Znie to možno neuveriteľne, ale Twilight Imperium slávi 21 rokov.

V našom porovnaní novšej a predošlej verzie sme sa už pozreli na to, čím môže novinka zaujať aj tých, ktorí už vlastnia „trojku“ (a k nemu nejaké to rozšírenie). Toto hodnotenie bude preto skôr o hernom zážitku a celkovom dojme zo „štvorky“.

Ohliadnutie sa do minulosti

K predposlednej 3. edícii boli vydané dve rozšírenia. Ich pridaním však hra nabobtnala do takej miery, že bolo častokrát pre nás problémom zvoliť si, s ktorými prídavkami chceme v danej chvíli hrať. Pravidlá bolo nevyhnutné mať neustále pri sebe, lebo pri toľkých komponentoch a výnimkách to človek v záujme zachovania príčetnosti v sebe neudrží. S príchodom expanzií sa tiež nahradzovali komponenty a niektoré z nich dokonca vo viacerých verziách. Pripraviť TI3 na herné posedenie nebola žiadna slasť, i keď odmena vo forme herného zážitku sa vždy dostavila. Zmienim ešte, že dĺžka partie pri šiestich hráčoch nezriedka dosahovala 9 až 12 hodín. Redizajn Twilight Imperia do 4. verzie mal za úlohu vziať si zo všetkých rozšírení to najlepšie a súčasne znížiť hraciu dobu na minimum. Pozrime sa teda na to.

Predstavenie TI4

Twilight Imperium je hra pre 3-6 hráčov. Každý pri stole si zvolí jednu zo 17 rás, rozloží sa galaktická mapa a hráči súperia o víťazné body – kto dosiahne stanovený počet bodov, ten vyhrá. Počas hry budete so súpermi bojovať (“Ja ti dám približovať sa k mojim sektorom!”), obsadzovať územia (planéty), dohadovať obchody s hráčmi (“Počuj tuto Adrias sa nebezpečne rozmáha. Dám ti pár surovín a poštekli ho kanónmi!”) ako aj presadzovať politické agendy (“Kto odhlasuje tento zákon, má u mňa mier na 4 kolá.”). Ak už ovládate pravidlá, hra plynie napriek nespočetným možnostiam vcelku rýchlo (zhruba 1 hodina na hráča). Zábava je pri stole po celý čas, najnovšia edícia nemá tendenciu skĺzavať do prestojov a čakania, ako sme to zažívali v predošlej verzii. Neustále premýšľate nad svojimi ťahmi, sledujete konanie súperov, prípadne vylaďujete stratégiu tak, aby ste získali ďalšie víťazné body. 

Strategické akcie (výber)

Hra je rozdelená na kolá, z ktorých každé má niekoľko fáz:

  • Strategická fáza – hráči si volia strategickú akciu, ktorá predstavuje ich “hlavný plán” na celé kolo. Zo strategickej karty každý zahrá primárnu akciu (silnejší účinok) a ostatným hráčom umožní využiť akciu sekundárnu.
  • Akčná fáza – hráči sa striedajú v jednotlivých akciách, až kým sa všetci postupne nevzdajú svojho ťahu. Akciou je napríklad pohyb loďami, výroba, výskum, obchodovanie či boj (tu každý musí zahrať svoju strategickú akciu, nie je možné vzdať ťah a nezahrať ju)
  • Upratovacia (stavová) fáza – príprava na ďalšie kolo, získavanie víťazných bodov, zresetovanie poškodení lodí, potiahnutie nových kariet atď.
  • Politická fáza (fáza agiend) – obsadením centrálnej planéty s názvom Mecatol Rex nastupuje do hry fáza, v ktorej hráči ustanovujú zákony a pravidlá. V každej politickej fáze sa vyberú dve agendy a hráči hlasujú za a proti. Samozrejme, je tu možnosť presviedčania (prípadne uplácania) súperov, aby hlasovali za zákon, ktorý vám viac vyhovuje. Stačí prísť s ponukou, ktorá sa neodmieta 🙂 Toto je vlastne zjednodušená politická fáza z predošlej verzie hry, ale na zábavnosti netratí ani mak, skôr naopak. (Veru tak 🙂 )

Takto sa jednotlivé kolá opakujú, pokiaľ niektorý hráč nedosiahne predpísaný počet víťazných bodov. Treba však mať na pamäti, že o víťazné body môžete poľahky prísť. Na výhru je okrem počtu víťazných bodov ešte jedna podmienka – váš domovský systém musí patriť vám. Pokiaľ ho okupuje cudzí hráč, nemôžete vyhrať. K hre ako takej patria aj intrigy, uplácanie, vyjednávania, aliancie  a podobne. Nie sú síce pevne zadefinované v pravidlách (skôr ako transakcie), ale v hre miesto majú. Nezriedka sa stáva, že sa vyhlási niekomu vendetta, alebo “nezištná” bratská pomoc hráčovi aby vás uchránil pred krvižíznivým súperom. Pri hraní máte skutočný pocit, že ste vodca národa, a riadite jeho púť za dominanciou vo vesmíre.

Záver a hodnotenie hry

Twilight Imperium 4 je redizajnovaná zjednodušená TI3. Nemyslite si, že o niečo prídete, to nie! Práve naopak! Z TI3 a rozšírení sa zobrali tie najzaujímavejšie veci, a nepodstatný balast sa vynechal. Hracia doba je prívetivejšia, v hre sa nestretávate s prestojmi, alebo čakaním.  TI4 oproti predchodcovi je veľkým pokrokom v hrateľnosti. Je to obrovská výhoda, lebo sami vieme, aký je problám nájsť hráčov na tento kolos. Zníženie herného času je v TI4 fakt, ktorý bol pre mňa predtým nepredstaviteľný. TI4 nemôžeme prakticky vytýkať nič – všetko funguje ako precízne naolejovaný stroj.

Twilight Imperium 4 je správnym krokom vpred a ukážkou toho, ako s citom pristupovať k revízii starších hier – inteligentným zjednodušením, vynechaním zbytočností a skrátením hernej doby. Vynikajúcou správou je tiež preloženie hry do češtiny (vydavateľstvo Blackfire), vďaka čomu má titul veľkú šancu osloviť tých hráčov či nováčikov, ktorí sa angličtiny obávajú. 

Plusy

  • rýchlejšia hra
  • zlepšenie (zjednodušenie) politickej fázy a strategických akcií
  • krajšie miniatúrky a lepší vizuál
  • v základnej hre už obsahuje časti expanzií
  • čeština

Mínusy

  • herne – Nič!
  • nešťastné riešenie inzertu (nezmestia sa zasleevované karty), čo ale na hranie nemá žiadny dopad

Hre Twilight Imperium 4 udeľujeme titul “Skvelý tip”, za pôsobivé prevedenie a hrateľnosť. Kúpou tejto hry rozhodne nekupujete mačku vo vreci. Bude klenotom v zbierke každého hráča stolových hier.

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *