Recenzia: Canvas – milé prekvapenie roka

Dostala sa nám do ruky hra Canvas. Ako sme už očakávali – je z nej milé prekvapenie roka 2021. Ak ste zvedaví, sadnite si, uvoľnite sa a prečítajte si našu recenziu.

Canvas je určená pre hráčov od 10 rokov, zahráte sa sám, prípadne až do počtu 5 ľudí a jedna hra netrvá dlho – len od 30 do 45 minút.

Ale poďme pekne od začiatku. Niektoré hry považujem za malé umelecké diela, napríklad taký Dixit. Každá karta v ňom je jedinečná a je v podstate malým obrazom. Canvas k tomu pristupuje najpriamočiarejšim spôsobom. Dovolí Vám poskladať si vlastné umelecké dielko. Ako je to možné?

Zložte si vlastnú maľbu

V hre sú pribalené “plátna” čiže pozadia kariet. Tie sú jednoducho namaľované, spravidla akvarelovými pastelovými farbami. Tekéto “plátno” je v plastovom obale ktorý má tentokrát veľmi praktickú úlohu. Do obalov totiž vkladáte umelecké (priehľadné) karty ktoré obsahujú nejaké namaľované objekty. Týchto umeleckých kariet je 60 a každá je iná. Okrem namaľovaných objektov karty obsahujú aj názov (môže byť na dvoch miestach – naľavo alebo napravo) a ikony, ktoré určujú bodovú hodnotu pri vyhodnotení obrazu. Obraz je hotový akonáhle obsahuje plátno a 3 umelecké karty. V tom prípade sa vyhodnotí podľa pravidiel pre aktuálnu hru, zhrabnete bodový zisk a pokračujete na ďaľšom obraze. Akonáhle niekto dokončí tretí obraz hru ukončí a čaká sa kým všetci hráči nenamaľujú tri obrazy. Hráč s najväčším bodovým ziskom hru vyhráva.

Karty plátna. V čiernom pásiku sa bude nachádzať názov obrazu, a spodné farebné machuľky sú pozície ikon.

Získavanie bodov

Ukážka dvoch umeleckých kariet s ich ikonami, karty sú priehľadné.

Pred každou hrou sa náhodne vyberú 4 bodovacie karty, tie určujú, ako budú ikony bodované, a aký maximálny bodový zisk ste schopní dosiahnuť za tú – ktorú bodovaciu kartu.
Ako bolo spomenuté – umelecké karty obsahujú nejaké ikony, tie sa nazývajú odtieň, tvar, textúra a tón (pre hru to však nie je veľmi dôležité) , okrem toho sú ešte bonusové ikony, ktoré prinášajú univerzálny bodový zisk. Každá ikona môže byť na jednom z piatich miest a z dôvodu prehľadnosti sú tieto označené farebnými prúžkami.
Zo skúsenosti viem, že aj napriek tomu to hráčov nováčikov môže mýliť – kde je ktorá ikona umiestnená, avšak spravidla po dvoch hrách si už na to zvyknú a nerobí to problém.
Jedna karta obrazu môže byť bodovaná na každej z bodovacích kariet, čiže počas hry sa snažíte spraviť čo najväčšie kombá prinášajúce maximálny bodový zisk. Chce to dosť taktizovania a špekulovania, pretože pri priehľadných kartách si viete niektoré ikony zakryť kartou ktorá je vyššie, prípadne zasunúť nevýhodnú ikonu pod nejakú inú. Pre ľudí, ktorí hrajú s priehľadnými kartami prvý krát je to naozaj zážitok a nová skúsenosť.

Poznámka: Nie je to prvá hra, ktorá využíva podobný systém, máme tu napr Mystic Vale, ktorá priehľadné karty používa tiež, prípadne Edge of Darkness.

Trošku v tomto prípade zamrzí to, že “umelecký pocit” zo skladania obrazu môže byť degradovaný taktizovaním a využívaním ikon s výhľadom na najvyšší bodový zisk, ale aj napriek tomu výsledný obraz spravidla poteší.

Hotový obraz s názvom “Mierumilovná pasca”

Pravidlá hry sú jednoduché a nenáročné

Pravidlá sú naozaj jednoduché, preto sa dá Canvas odporučíť aj úplným nováčikom. Ťah hráča prakticky pozostáva z výberu umeleckej karty z ponuky (v ponuke je 5 kariet) kde prvá karta je najlacnejšia (zadarmo) a za každú ďaľšiu sa platí “mincou” inšpirácie v tvare palety. Čiže ak vám vyhovuje tretia karta v rade, zaplatíte 2 inšpirácie (ktoré položíte na predošlé karty po 1 inšpirácii na každú) a vezmete si ju. Ak si vezmete kartu, na ktorej inšpirácia je, vezmete si aj tú.
Ak už máte 5 kariet na ruke, nemáte inú možnosť ako poskladať obraz – a získať body. Obraz môžete poskladať aj predčasne – samozrejme ak máte aspoň 3 umelecké karty. Nie je možné skladať obraz postupne. Vždy je nutné ho poskladať naraz.
Po zložení obrazu – prečítate ostatným hráčom jeho názov (tvorený z jedného alebo dvoch slov) a vyhodnotíte bodový zisk.
To je všetko. Na rad ide ďaľší hráč a takto to postupuje až kým každý nezloží tri obrazy a nespočíta sa celkový bodový zisk. Hráč s najväčším počtom bodov vyhráva!

Ukážka rozohratej hry. Príklad bodovacej karty vľavo hore – za každý obraz ktorý má presne 1 ikonu dúhového krúžku dostanete jednu červenú stužku. Na konci hry ak máte 1 červenú stužku – máte 1 bod, ak máte 2 stužky máte 4 body ak máte 3 tak parádnych 11 bodov!

Prevedenie a spracovanie hry

Bolo by hriechom takúto kapitolu vynechať práve pri tejto hre. Hra je totiž spracovaná nádherne – vrátane samotnej krabice. Tú je dokonca možné zavesiť na stenu ako obraz. A naozaj pekný. V hre nájdete aj plátenú hernú podložku, obaly, sáčky na žetóny a praktickú krabičku na umelecké karty. Spodok krabice má obrázok ako si všetko ľahko do krabice uložíte. Takto si predstavujem balenie každej hry. Veľká pochvala.

Kompletný obsah hry Canvas. Nádhera!

Zhodnotenie

Hra Canvas je pre mňa skutočne milým prekvapením jednak spracovaním, ale aj samotnou hrou. Pocit z umeleckého dielka tu je a všetko je kvalitne spracované. Hru si v mojej skupine radi zahrali aj nováčikovia a bavila aj starších herných maniakov 🙂
Ak by som mal hre niečo vytknúť – možno len to, že v prípade tuhého boja o body ide umelecká stránka vašich obrazov do úzadia a hra sa strháva na čistý lov bodov. V tom prípade nevnímate nič iné, len ako správne ziskovo umiestniť ikony. Canvas inak môžem odporučiť všetkým milovníkom takýchto umeleckých dielok ako je napr Dixit. Canvas sa dokážete zahrať za krátku dobu a je vhodná pre rodiny ktoré sa radi počas vianočných sviatkov zahrajú.

Táto hra je podľa mňa skvelý vianočný tip ako niekoho potešiť, prípadne uviesť do tajov stolových hier.

Plusy

  • nádherné spracovanie
  • krátka hra pre až 5 ľudí
  • jednoduché pravidlá
  • zohnateľné v češtine

Mínusy

  • prípadné čakanie na ostatných hráčov, ak ste už dokončili svoje 3 obrazy a iní ešte nie
  • možnosť zvrhnúť hranie na čisto číre kalkulovanie so ziskom bodov

Recenziu na hru poskytla spoločnosť Blackfire

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *