Základné hry ktoré by ste mali mať v zbierke

Prinášame prehľad hier, ktoré sa stali tak obľúbené, že ich nájdete na väčšine políc so spoločenskými hrami. Nebudeme hovoriť o tom, že v posledných rokoch sa ľudia za stolovými hrami doslova ženú, ale práve kvôli tomu sa hovorí o vstupných hrách, ktoré sú jednoduchšie no popritom otvarajú dvere do hlbších mechaník a tém hier (Gateway games). Faktom je, že aj keď film Prelet nad kukučím hniezdom mohol byť najlepší, vždy bude obľúbenejší a viac zarobí Avengers od Marvelu. Preto ľahké hry so zaujímavou témou otvárajú bránu na križovatku k ďaľším, už špecifickejším hrám ktoré si hráči vyberú. Tu sú teda tie, ktoré si myslíme, že nesmú chýbať a zabodujú u každého.

Pandemic

Kde lepšie začať ako pri nekonfliktnej hre, v ktorej spolupracujete pri boji proti epidémií. Okrem nosenia rúška alebo odstupu si viete v aktuálnej situácii aj na vlastnej koži vyskúšať, ako niektoré profesie zamedzujú šíreniu chorôb, kým nebude vakcína. V Pandemicu víťazí iba zohraný tím.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 45 až 60 min
Vek: 10+

Osadníci z Katanu

Ďaľšou ideálnou vstupnou bránov predstavujú Osadníci z Katanu, ako zábavná strategická hra s jednoduchými pravidlami. Obľúbenosť taktiež prinášajú nové a unikátne mechaniky, kde táto hra vytvorila stavbu ciest, dedín alebo miest pomocou súrovín ktoré získavate hodom kociek. Zapája taktiež obchodovanie medzi hráčmi a vďaka náhodnému rozloženiu polí je každá hra iná.

Počet hráčov: 3-4
Herná doba: 60 až 75 min
Vek: 10+

Telestrations

Neskutočne sa zabavte pri kreslení a hádaní v štýle hry “telefón” v párty vecičke Telestrations. Vyberte čo budete kresliť a potom urobte koliečko okolo stola až kým sa nedostane váš blok naspäť. Nejde tu o výhru, pretože ako uvidíte nie je jednoduché trafiť sa do zadania, ale skôr o hodiny zábavy pri kreatívnych maľbách.

Počet hráčov: 4-8
Herná doba: 20 až 30 min
Vek: 12+

Agricola

Staňte sa farmárom v tejto na prvý pohľad milej no už náročnejšej hry, v ktorej skutočne precvičíte umenie ako sa postarať o svoju rodinu. Začínaťe v malom domčeku a postupne balancujete medzi pestovaním a dobytkom tak, aby ste nakŕmili každého člena rodiny a získali čo najviac bodov na konci hry.

Počet hráčov: 1-5
Herná doba: 60 až 90 min
Vek: 12+

Jízdenky, prosím!

Ikonická už klasika s vláčikovou témou, by určite nemala chýbať v žiadnej zbierke, vďaka rýchlim pravidlám a zaujímavej investičnej mechanike. V hre sa snažíte vybudovať čo najrozsiahlejšiu železničnú sieť medzi mestami, kde dostávate body za čo najdlhšiu postavenú trať.

Počet hráčov: 2-5
Herná doba: 30 až 60 min
Vek: 8+

Azul

Na stolnoherné pomery v celku mladá hra Azul sa okamžiťe stala celosvetový hit, pre krásny dizajn, tému a zaujímavý asymetrický štýl hrania. Snažíťe sa vyzdobiť kráľovský palác farebnými dielikmi zo spoločnej zásoby a získať body za umiestnenie, kombináciu alebo sadu. Pozor ak si ich zoberiete priveľa, body môžete aj stratiť.

Počet hráčov: 2-4
Herná doba: 30 až 45 min
Vek: 8+

Dixit

Skutočne originálna a kreatívna hra Dixit chytí určite každého, pre veľké karty s krásnou grafikou a stýl hrania. Hráči sa striedajú na ťahu ako rozprávač, ktorý opisuje, rozpráva alebo hrá divadlo čo je na jednej jeho karte,a zvyšní sa snažia uhádnuť aká to bola. Body ale získavajú aj hráči, ktorým sa podarí zmiasť protihráčov.

Počet hráčov: 3-6
Herná doba: 30 až 45 min
Vek: 8+

Istanbul

Staňte sa najlepším obchodníkom na slávnom bazári veľkolepého mesta Istanbul. V jeho rôznych častiach sa vykonáva iná akcia, a tak je potrebné dobré plánovanie aby ste nazbierali najviac rubínov a zvítazili nad konkurentmi. Ide o rýchlu a stredne ťažkú eurohru ideálnu na začiatok s týmto žánrom.

Počet hráčov: 2-5
Herná doba: 45 až 60 min
Vek: 10+

7 Divov sveta

Jedna z najlepších hier sveta určite stojí o zadováženie, nie len pre zaujímavý štýl hrania, či možnosť si zahrať túto kartovku až v 7 hráčoch, ale pre jednoduchosť pravidiel a nemennú dĺžku hrania. Postarajte sa o svoje mesto pomocou získavania surovín a produkovania tovaru, popričom zveľajute vedu alebo zväčšujte armádu, aby ste postupne postavili svoj div sveta.

Počet hráčov: 3-7
Herná doba: 30 až 45 min
Vek: 10+

Výbušné mačiatka

Máte radi milé mačky a parádne explózie? Tak si potiahnite kartu z balíčka až kým jednu nevytiahnete, alebo používajte svoje špecialne karty na zabránenie tejto explózii. Najúspešnejší kickstarter určite nesmie chýbať v tomto výbere aj pre nádherné kresby, ale hlavne pre kopec zábavy pri tejto eliminačnej hre.

Počet hráčov: 2-5
Herná doba: 15 až 20 min
Vek: 7+

Castles of Burgundy

Strategická hra ktorá nebola u nás lokalizovaná, ale aj tak si našla miesto, ponúka stredovekú tému a rozširovanie svojho panstva. Počas kôl hodíte kockami a z výsledkom naložíte tak, aby ste získali najlepší dielik do panstva a s ním aj bonus. Krásou hry nie su práve náhodné kocky, ale taktika ako s nimi naložíte.

Počet hráčov: 1-4
Herná doba: 70 až 120 min
Vek: 12+

Krycie mená

Česká párty bomba Krycie mená je populárna a hráčom veľmi dostupná, takže ak ju ešte nemáte, odporúčame! Tímové hádanie slov na stole a ich spájanie oživý u každého súperenie o akom ste ani nevedeli. Jednoduchosť pravidiel a chytlavosť robia z tejto hry jednu z najvyťahovanejších krabic na poličke.

Počet hráčov: 2-8
Herná doba: 15 až 20 min
Vek: 14+

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *