Odysea – preskúmajte deviatu planétu

https://mindok.cz/wp-content/uploads/2020/04/odysea-titulka-01.jpg

Houston, máme problém… A poriadny…

Asi tak si budete dosť často hovoriť v novej kartovej kooperatívnej hre, ktorú na náš (aj český) trh prináša vydavateľstvo MINDOK.

Odysea: Společně k deváté planetě je kartová kooperatívna hra pre 2-5 hráčov, ktorí reprezentujú astronautov. Ich úlohou je dostať sa k novoobjavenej deviatej planéte a preskúmať ju. Cestou ich čaká 50 misií, ktoré majú rozličné stupne obtiažnosti, a tá sa s každou ďaľšou misiou zvyšuje. Dokážete sa dostať k deviatej planéte, alebo to cestou vzdáte?

Princíp hry je vcelku jednoduchý, rozdajú sa všetky hracie karty čo najrovnomernejšie medzi všetkých hráčov a hra sa môže začať. Hrá sa na štichy, čo značí, že každú kôpku zoberie niektorý hráč. Na to sú tu jednoduché pravidlá: sú 4 farby kariet, a každá farba má karty od 1 po 9, okrem toho sú 4 špeciálne karty rakiet (čiernej farby) a tie sú očíslované od 1 po 4. Čím väčšie číslo má karta, tým je silnejšia (prebije ostatné karty svojej farby), a čierne karty sú tromfy, prebijú všetko ostatné (pričom u nich tiež platí zásada, že väčšie číslo je silnejšie). Vždy však pri hraní karty musíte priznať farbu ktorá je určená prvou kartou. Napr prvý hráč v poradí zahrá červenú 5, ak máte červenú kartu, musíte ju zahrať (aj keby Vám to maximálne nevyhovovalo), nemôžete ju dokonca ani prebiť tromfom. Len v prípade. že by ste červenú kartu nemali, môžete zahrať tromfovú kartu, alebo zahráte kartu ľubovolnej inej farby.

Ukážka rozdaných kariet

Keď sú všetky karty rozdané, hráč ktorý má najsilnejšiu kartu v hre (áno, je to čierna 4) sa prizná, a stáva sa prvým hráčom. Následne sa zamiešajú karty úloh, (tie sú identické s hracími kartami, až na to, že sú malého formátu, a chýbajú im tromfy) a z nich sa vyberú karty tak ako misia káže. Okrem toho sa môže stať, že sa k týmto kartám ešte priradia žetóny poradia, alebo iné nepríjemnosti.

Tokeny komunikácie, a niektoré žetóny poradia (posledný, “pred tým”, prvý)

Hra je týmto pripravená, a prvý hráč môže začať.

Prvé, čo v hre treba urobiť je jeden z najdôležitejších krokov: rozdelenie kariet úloh. Prvý hráč si zvolí jednu z kariet úloh, potom nasledujúci hráč v smere hodinových ručičiek a tak ďalej, až kým nie sú všetky úlohy rozdané. Tu sa možno opýtate, čo sú to vlastne tieto úlohy? Odpoveď je jednoduchá, tieto karty úloh Vám prikazujú, že musíte zobrať štich s tou konkrétnou kartou. Dajme si príklad, prvý hráč si zobral zelenú dvojku. Je to slabá karta (číslo 2), pre hráča ak má vyššie zelené karty (hoci napr. zelenú 9) nebude problém zobrať štich s touto kartou. Pokiaľ sá Vám však do kariet úloh dostane niektorá z 9tok, môže to byť vcelku problém.

Karty úloh

Následne hráči vykladajú karty a podľa horespomenutých pravidiel berú štichy. Akonáhle sa stane, že kartu úlohy vezme štichom iný hráč, než ten, čo ju má pridelenú, hra okamžite končí a misiu ste prehrali. Ak sa Vám však podarí správne zobrať aj poslednú kartu úlohy, nie je potrebné hrať ďalej (aj keby ste mali ešte karty na ruke) misiu ste úspešne zdolali a môžete pokračovať ďaľšou.

Primitívne jednoduché, ale je to aj zábavné?

Odpoveď Vám môžem dať vcelku jednoznačne. Odohrali sme asi 40 misií, a to i v 2, 3, 4 a 5 ľuďoch, s úplnými nováčikmi, ale aj s dlhodobými hráčmi. Hra nás zakaždým bavila, a prinášala zaujímavé situácie, a poriadne nám sem tam “zavarila” mozgy. Pri dvoch hráčoch síce systém hrania pokulháva, ale akonáhle sa pri hre zíde traja alebo viacej hráčov, ozajstná zábava sa môže začať. Výhodou tejto hry je, že ju môžete hrať prakticky kdekoľvek (vlak, chata, stanica, počas prestávky v práci), hracia doba na jednu misiu sťažka presiahne 10 minút. Na hre sa bavili všetci. Od dnešného dňa ju mám vždy po ruke (alebo vo vaku) rovnako ako Hanabi. V misiách sa často krát stretnete so zaujímavými úlohami, nemusí to byť vždy len o tom, že hráč X musí zobrať kartu Y. Nechcem však prezrádzať, prekvapenia sú to totiž zaujímavé a poriadne spestria hru.

Najsilnešia karta v hre

Čiže hre sa nedá vôbec nič vytknúť?

No samotnej hre ani nie, osobne mi čítanie príbehu k misiám prišlo nie veľmi zaujimavé, a nejak mi nekorešpondovala celková téma (vesmírny let) k štýlu hrania. Ale uvedomujem si, že na štichovú hru, ťažko korektne namontujete nejakú tú tému. Pri hraní s harcovníkmi sme preskakovali jednotlivé texty misií, ale vždy sa išlo rovno na vec. Pri nováčokoch som to radšej vždy prečítal, nech majú nejakú tú zábavu a podklad.

Plusy:

  • kratučká hracia doba
  • jednoduché pravidlá
  • zaberá málo priestoru

Mínusy:

  • zrejme nasilu prilepený príbeh, nemusí každého baviť

P.S. nezabudnite si k tejto hre dokúpiť obaly 😉

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *