Najlepšie digitálne verzie stolových hier

Nezvyčajné obdobie, aké práve zažívame, zasiahlo aj spoločenské hry, ktoré sa viac ako inokedy presúvajú do online sveta. Hráči tým obchádzajú potrebu sa fyzicky stretnúť alebo dokonca reálne vlastniť hry aj s rozšíreniami. Online verzie alebo samostatné aplikácie vám šikovne umožňujú vysporiadať sa s momentálnou situáciou a tak prinášame zoznam tých najlepších, ktoré sme mali možnosť vyskúšať.

Uchopenie drevenej figúrky, ťahanie kariet či precítenie napätia, škodoradosti a zábavy pri stole vám žiadna aplikácia samozrejme nedokáže nahradiť. Sú však výborné na skúšanie rôznych hier a často skracujú dobu hrania až o polovicu. Všetky z nich si môžete jednoducho “vygoogliť” alebo ich nájdete v mobilných obchodoch (žiaľ, väčšinou v anglickom jazyku). A ktovie, možno si po vyskúšaní niektorej online verzie kúpite aj fyzickú kópiu hry… mne sa to párkrát už stalo!

15. Small World 2

Ak ste niekedy hrali túto rodinnú fantasy hru, určite sa vám bude páčiť aj digitálna verzia, ktorá za stolovkou vôbec nezaostáva. SMALL WORLD 2 ponúka neškodnú zábavu v pobobe taktického ničenia nepriateľov a práve tento zážitok z nej urobil jednu z najpopulárnejších hier na svete. Aplikácia je jednoduchá na používanie, no odporúčame prejsť tutoriálom, aby ste presne vedeli, ktoré akcie viete robiť.

Počet hráčov: 2 – 5
Čas hrania: 30 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


14. Splendor

Jednoduché pravidlá znamenajú aj rýchle naučenie sa tejto hry, ktorá sa stala hitom v roku 2014 a čakanie na jej aplikáciu nebolo vôbec dlhé. V hre SPLENDOR ste bohatý obchodník, ktorý za svoje zdroje získava nové bane, transport a remeselníkov, všetko za účelom výroby nádherných šperkov zo surových drahokamov. Krásny dizajn spolu s výbornou znovuhrateľnosťou aj vďaka silnému PC robí z tejto verzie dobrú kúpu.

Počet hráčov: 2 – 4
Čas hrania: 20 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam, Amazon app


13. Raiders of the North Sea

RexHry nám na naše stoly priniesli NÁJAZDNÍKOV ZO SEVERU, keď už digitálna verzia tejto hry bola v predaji. Popularita online verzie asi nikdy neprekoná tú stolovú, no vývojári skutočne pretavili krásny dizajn a herný zážitok do aplikácie. Okrem online hrania proti hráčom alebo skutočne kompetitívneho počítača, je tu aj veľmi zaujímavá kampaň.

Počet hráčov: 2 – 4
Čas hrania: 45 min
Štýl: proti PC, Kampaň, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


12. Star Realms

Tvorenie balíčkov (deck building) ako herný mechanizmus čestne zastupuje dvojkovka STAR REALMS, ktorá sa naozaj oprela do svojej aplikácie. Základný balíček je zdarma, no ani rozšírenia peňaženku nezabolia napriek tomu, že ich je teda hojne. Veľmi dobrá ovládateľnosť, online komunita a hlavne rýchla partička do 5 minút z nej určite robia nutnosť vo vašich zariadeniach. Ešte spomeniem nový update, ktorý vylepšuje umelú inteligenciu, takže budete mať čo robiť aj v samostatnej hre.

Počet hráčov: 2
Čas hrania: 5 – 10 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, Kampaň, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


11. Evolution

Vydavateľ si dal pri vývoji tejto aplikácie naozaj záležať – trval skoro rok. Vďaka tomu sa ale môže hra pýšiť titulom najlepšej stolnohernej appky za rok 2019. EVOLUTION vás zavedie do dávnych čias, kedy vznikali živočíšne druhy, kde si viete stvoriť svojho bylinožravca a obraňovať ho proti predátorom alebo naopak. Stolová hra je niekedy neprehľadná a pomalá, čo odstraňuje práve jej online verzia. Smútok v očiach vášho súpera, keď mu požierate populáciu korytnačiek, ale nedokáže nič nahradiť.

Počet hráčov: 2 – 6
Čas hrania: 45 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, Kampaň, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


10. Magic: The Gathering Arena

Veľmi málo ľudí nepozná túto fenomenálnu a najobchodovateľnejšiu hru na svete. Ak náhodou, tak v hre MAGIC ste čarodej, ktorý bojuje s inými pomocou kúziel na kartách aby získal česť, skúsenosti a slávu. Naneštastie v realite sa súperi hľadajú ťažšie a preto uzrela svetlo sveta digitálna verzia, ktorá ponúka začínajúcim hráčom základné balíky zdarma.

Počet hráčov: 2
Čas hrania: 20 min
Štýl: proti PC, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Web verzia


9. Twilight Struggle

Užite si napätie medzi Amerikou a Sovietskym zväzom v jednej z najlepších spoločenských hier, a to STUDENEJ VOJNE. Skvelo spracovaná appka vám dovolí skúšať plné hry ako aj rôzne scenáre v dvojkovke, ktorá je populárna pre svoje automatické manipulovanie s komponentami a šetrí tak herný čas aj o vyše hodinu. Hra proti počítaču už ale nie je pre pokročilých, keďže vytvorenie silnej logiky by mohlo trvať roky.

Počet hráčov: 2
Čas hrania: 1 – 1,5 hod.
Štýl: proti PC, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


8. Istanbul

Tematická euro-hra ISTANBUL má svoju sestru v digitálnom svete obľúbenú hlavne u počítačových hráčov. Ako obchodník sa snažíte poslať svojich asistentov na rôzne miesta bazáru starodávneho mesta a zbieraním surovín alebo uskutočňovaním špeciálnych akcií získavate peniaze, čím vylepšujete svoju karavánu. Aplikácia je veľmi dobre nadizajnovaná so skutočne silným počítačom v úlohe súpera. Navyše si hru viete aj rozsiahlo upraviť (napríklad možnosť hry pre farboslepých).

Počet hráčov: 2 – 5
Čas hrania: 40 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam, Nintendo


7. Ticket to Ride

Obrovská popularita stolovej hry JÍZDENKY, PROSÍM! zabezpečila digitálnej verzii najvyššiu predajnosť. V hre nastupujete na vlak a jazdíte po celom svete, počas čoho zbierate karty, ktoré vám otvárajú nové možnosti cestovania. Musím povedať, že aj keď hru poznáte, appka je trochu neohrabaná a pre nováčikov určite odporúčame zahrať pár hier len tak. Hĺbka stratégie vás skutočne v tejto hre dokáže zabaviť na hodiny.

Počet hráčov: 2 – 5
Čas hrania: 30 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam, Amazon apps, Web verzia


6. Agricola

Chcete si ako farmár založiť rodinu a v zdraví prežiť ťažké časy? Tak k tomu vám dopomôže AGRICOLA, klasika v stolnohernej komunite a hra, ktorá sa ubránila českému prekladu jej názvu. V hre sa počas rôznych ročných období snažíte zabezpečiť obživu členov rodiny a zveľaďujete svoju farmu. Keď sa prelúskate cez v celku náročné ovládanie tak si skutočne viete užiť hru hľadania rovnováhy prežitia a získavania bodov. Naneštastie plná hra je len pre Apple používateľov, kde si viete dokúpiť aj rozšírenia. Pre ostatných tu je ale verzia All Creatures alebo webstránka.

Počet hráčov: 1 – 5
Čas hrania: 45 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Web verzia


5. Eclipse

Graficky krásna a dobre pretvorená do svojej online verzie je hra ECLIPSE. Po rokoch mieru v galaxii, ako vesmírna civilizácia objavujete nové systémy, vylepšujete technológie, ale hlavne vyrábate lode na boj proti nepriateľom. Každá rasa má svoje slabiny a silné stránky, preto je dôležité na to myslieť aj v appke, ktorá je prehľadná a intuitívna. Fanúšikovia čakajú, že sa bude okrem PC verzie dať hrať aj na mobilných zariadeniach, ale po našich skúsenostiach je tam veľa fukcií, ktoré by sa na túto verziu nezmestili.

Počet hráčov: 2 – 6
Čas hrania: 1 – 1,5 hod.
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Steam


4. Tigris and Euphrates

Ako už naznačuje názov, hra TIGRIS and EUPHRATES sa bude točiť okolo ústia týchto dvoch starodávnych riek, ktoré prinášali život do nehostinného prostredia. Svoju civilizáciu sa snažíte doviesť do prosperity pomocou štyroch lídrov, ktorý zastupujú hospodárstvo, obchod, náboženstvo a vládu. Hra je už dlhodobá klasika v hernej komunite a preto je tiež aplikácia obľúbená. Silné AI ako aj možnosti rýchlych hier proti hráčom dotvárajú veľmi dobrý zážitok z tejto digitálnej verzie.

Počet hráčov: 2 – 6
Čas hrania: 30 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android


3. Through the Ages

Táto skvelá civilizačná hra odrádza ľudí pre jej dĺžku a náročnosť pravidiel ako aj stratégie. No digitálne prevedenie Through the Ages: A New story of Civilization je famózne spracované a tutoriál ako aj pravidlá sú asi najlepšie, aké som v appkách videl. Ako jedna z mála je preložená do češtiny, čo je obrovské plus. V hre sa snažíte postaviť váš národ na nohy dokončovaním divov sveta, zlepšovaním technológií a ničením vašich nepriateľov vojskom. Vzhľadom k rozloženiu fyzickej verzie hry je appka dobre navrhnutá a ľahko ovládateľná. Stále si však pripravte aspoň hodinu a pol času.

Počet hráčov: 2 – 4
Čas hrania: 1 – 1,5 hod.
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam, Amazon apps


2. Seven Wonders

Aplikácia hry 7 WONDERS je vcelku nová, keďže po vyše roku odkladania a meškania sa dokončila a spustila len v novembri 2019. Obľúbená spoločenská hra, ktorá obsahuje stavanie mesta v polhodinke hrania sa nemusí ale vôbec hanbiť za svoju digitálnu verziu. V hre sa snažíte počas kola posúvať 7 kariet každého hráča tak, aby ste si vytvorili určitú štruktúru a pomocou zdrojov či peňazí vytvárali budovy a dokončovali divy. Ťahy sa robia naraz, preto je aj hra proti hráčom veľmi rýchla. Na druhej strane, problém môže byť potom v sledovaní toho, čo odohrali vaši súperi.

Počet hráčov: 2 – 7
Čas hrania: 20 min
Štýl: proti PC, Pass and Play, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


1. Terraforming Mars

Jedna z najpopulárnejších a najlepšie hodnotených stoloviek sa samozrejme dočkala aj svojej digitálnej verzie. TERRAFORMING MARS je hra o pretváraní a osídľovaní červenej planéty, kde sa za pomoci kariet a projektov zvyšuje hodnota troch základých elementov na prežitie. Prvá verzia appky bola naozaj hrozná a neohrabaná, čo vo vydavateľstve Asmodee Digital napravili a teraz je to skutočne krásne a pútavé prevedenie tejto už beztak skvelej hry.

Počet hráčov: 2 – 5
Čas hrania: 1 hodina
Štýl: proti PC, Pass and Play, Solo mód, online

Na stiahnutie: Apple IOS, Android, Steam


Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *