Najlepšie spoločenské hry roku 2019

Prinášame vám náš redakčný rebríček najlepších stolových hier za rok 2019. Väčšina spomínaných titulov bola vydaná aj pre československý trh. Keďže kalendárny rok ešte celkom nekončí, pridali sme aj dva bonusy – hry, o ktorých si myslíme, že stoja za povšimnutie i keď sa ešte nestihli usadiť na stoloch. Nech sa páči, rebríček Akadémie pre inšpiráciu.

12. Escape Plan

Tlama Games tento rok vydali zaujímavú hru od Vitala Lacerdu, v ktorej ste si po vydarenej lúpeži poukrývali peniaze kade tade po meste. Po odhalení vašej skupiny policajnými zložkami začína únik mestom, počas ktorého sa snažíte byť ten z komplicov, ktorý získa najviac zo spoločného lupu a nenechá sa pritom chytiť.

Vydavateľstvo: Eagle-Gryphon Games / Tlama Games
Typ: zážitkové, netradičné euro
Vek: 12+
Počet hráčov: 2-5
Hracia doba: 60-120 min

11. Podmorské mestá

Ľudstvo vyčerpáva suchozemské zdroje a preto sa snaží hľadať nové možnosti pod morskou hladinou. Táto kartová hra o budovaní vášho podmorského mesta od MindOk precvičí stratégiu a manažment zdrojov, budovanie infraštruktúry, ale hlavne schopnosť udržania životaschopnosti v tomto neobvyklom prostredí.

Vydavateľstvo: MindOk
Typ: kartová, budovanie, civilizačná
Vek: 12+
Počet hráčov: 2-4
Hracia doba: 60-90 min

10. Ex Libris

Vytvorte si tú najvzácnejšiu zbierku kníh v hre od vydavateľstva RexHry a získajte tak miesto Hlavného Knihovníka. Záujem o túto prestížnu pozíciu majú aj vaši protihráči a tak musíte svojich spolupracovníkov efektívne posielať na nákupy nových diel, ale zároveň aj dodržiavať poriadok a pestrosť v knižnici. VIDEO

Vydavateľstvo: RexHry
Typ: kartová, fantasy
Vek: 10+
Počet hráčov: 2-4
Hracia doba: 40-60 min

9. Gizmos

Dizajnovo krásna a milá rodinná hra Gizmos od Blackfire vás premení na vedcov, ktorí sa snažia na veľtrhu vytvoriť najlepší vynález. Pomocou energetických guľôčok vylepšujete svoj prototyp tak, aby ste spustili rôzne mechanizmy a tým postupne zvyšovali svoje bodové hodnotenie. VIDEO

Vydavateľstvo: Blackfire
Typ: kartová, sci-fi
Vek: 14+
Počet hráčov: 2-4
Hracia doba: 40-60 min

8. Time of Legends: Joan of Arc

Hra so skutočne legendárnym príbehom prišla z Kickstarteru a hráči sa mohli ponoriť do storočnej vojny, ktorá pustošila stredoveké Francúzsko. S pridaním rôznych fantasy prvkov hráte za jednu z bojujúcich frakcií na unikátnych scenároch, mapách a so slávnymi hrdinami si idete po víťazstvo.

Vydavateľstvo: Mythic Games
Typ: fantasy, vojnová, stredovek
Vek: 14+
Počet hráčov: 2-4
Hracia doba: 60-90 min

7. Barrage

Tento rok nás zaujala aj táto strategická hra o budovaní priehrad na získavanie elektrickej energie v dystopických rokoch začiatku minulého storočia. Pomocou správneho manažmentu surovín v nej budujete okrem priehrad aj distribučnú sieť a elektrárne, to všetko zabalené v zaujímavých herných mechanizmoch.

Vydavateľstvo: Cranio Creations
Typ: ekonomické, industriálna
Vek: 14+
Počet hráčov: 2-4
Hracia doba: 60-120 min

6. Kto to bol?

Pre tých najmenších, ale aj “veľké deti” pridávame túto milú a jednoduchú párty hru, kde hľadáte vinníka “nehody” na vašom koberci. Hráči majú rovnaké karty svojich zvierat a pomocou ťahov sa snažia obrániť práve svojho miláčika, ktorý to určite nebol!

Vydavateľstvo: Blackfire
Typ: kartová, párty, detská
Vek: 6+
Počet hráčov: 2-6
Hracia doba: 5 min

5. Na krídlach

Nádherná tematická hra nadchla nielen skutočných ornitológov, ktorých v nej predstavujete. Do svojej voliéry sa pokúšate prilákať rôzne vtáctvo, hľadáte potravu, liahnete vajcia a popritom si udržiavate vzácne exempláre prinášajúce najviac bodov na konci hry.

Vydavateľstvo: MindOk
Typ: kartová, ekonomická, edukatívna
Vek: 10+
Počet hráčov: 1-5
Hracia doba: 40-80 min

4. Marvel Champions

Ak hľadáte kooperatívnu kartovú hru, tak Marvel Champions vás skutočne dostane. Ocitáte sa v úlohe superhrdinu z Marvel univerza, ktorý bojuje proti nepriateľom a ich ničiteľským plánom. Zvíťaziť sa vám však podarí len ak budete pracovať ako skvelý tím.

Vydavateľstvo: Blackfire
Typ: kartová, fantasy
Vek: 14+
Počet hráčov: 1-4
Hracia doba: 45-90 min

3. Architekti Západného kráľovstva

Franský kráľ potrebuje vybudovať nové stavby po celom kráľovstve a vy ako dvorní architekti sa snažíte zaujať panovníka a zachovať si svoje miesto. V tejto neľahkej úlohe vám vaši súperi vôbec nepomôžu. V hre je potrebné zohnať stavebný materiál, dohliadať na pokrok svojich učňov a pritom si dávať pozor na svoju česť. Architekti sú eurohra, v ktorej môžete uvrhnúť súperove figúrky do stredovekého žalára.

Vydavateľstvo: Tlama Games
Typ: budovanie, stredoveká
Vek: 12+
Počet hráčov: 1-5
Hracia doba: 60-90 min

2. Tapestry

Učarovala nám tiež civilizačná hra od Albi, v ktorej sa vaša kultúra rúti od skromných začiatkov k veľkolepej budúcnosti. Pomocou charakteristík ako technológie, vojenstvo alebo veda sa vaša civilizácia postupne zlepšuje a získava cenné body, pričom jednoduché pravidlá tu strieda hĺbka vašich možností. VIDEO

Vydavateľstvo: Albi
Typ: civilizačná, strategická
Vek: 12+
Počet hráčov: 1-5
Hracia doba: 90-120 min

1. Vitajte vo svojom vysnívanom domove

Absolútnym víťazom sa tento rok u nás stala táto milá hra o budovaní malého mestečka v 50-tych rokoch minulého storočia. Hráči začínajú s plánom výstavby pred sebou a pomocou spoločných akcií na kartách budujú ulice, nové domy alebo parky. Okrem rýchlosti a hĺbky hrania nás veľmi oslovil aj v podstate neobmedzený počet hráčov.

Vydavateľstvo: RexHry
Typ: budovanie
Vek: 10+
Počet hráčov: 1-100
Hracia doba: 20-30 min

BONUS

Do bonusových hier musíme zaradiť kúsky, ktoré sme objavili a vyskúšali iba nedávno. Hodnotíme ich ako hry s veľkým potenciálom a určite stoja za zmienku v tomto článku.

Kartografi

Po Vitajte vo svojom vysnívanom domove vydali RexHry skvelý titul o mapovaní územia. Mechanika v oboch hrách je podobná, no v Kartografoch sa okrem plnenia úloh zakresľovaním terénu musíte vysporiadať aj s nájazdmi nepriateľov.

Vydavateľstvo: RexHry
Typ: budovanie, fantasy
Vek: 10+
Počet hráčov: 1-100
Hracia doba: 30-45 min

Obludárium

Tematická hra Obludárium vám sľubuje, že uvidíte to čo ste ešte nevideli! Ako riaditeľ potulného kabaretu príšer sa snažíte ohúriť návštevníkov a prekonať ich najfantastickejšie predstavy.

Vydavateľstvo: MindOk
Typ: fantasy, kartová
Vek: 10+
Počet hráčov: 2-5
Hracia doba: 40-60 min

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *