Piráti a medvede: 1. časť

Nádielka od Blackfire

Niektoré veci sa nemenia. Možno si to pamätáte z vlastného detstva alebo to badáte na svojich potomkoch – malí chlapci (nezriedka sa k nim pridávajú aj dievčatká) prechádzajú vo svojom vývoji vlnami záujmu o špecifické témy: stavebné stroje, dinosaury, vesmír, hasiči, policajti verzus zlodeji…. a napokon niekde tam v zálive kotviaci PIRÁTI.

Prázdninám síce už došiel dych, no zahrať si s deťúrencami niečo pekné sa dá aj počas školského roka.  Predstavíme vám dve malé hry s tematikou morských dobrodružstiev pod čiernou vlajkou. V jednej hre pôjde o skryté poklady a v tej druhej o knihársky stroj. Zahrkajme kockami a pozrime sa na prvú z nich!


MOJE ZLATO
české vydanie: Blackfire / počet hráčov:  2-4 / herná doba: 20 min. / odporúčaný vek: 5+

Vábivo sa na mňa usmieva vkusná krabička s pestrofarebnou ilustráciou zvieratiek – prísľub roztomilej zábavky pre detského hráča. Vďaka magnetu sa otvára elegantne ako truhlica. Každý pirát má nejakú svoju loď a hľadá poklady! Takto jednoducho by sme mohli vlastne definovať aj celú hru MOJE ZLATO, ale to vôbec nevadí, lebo vašich päťročných spoluhráčov určite zaujme.

Vnútri sú štyri čierne kocky so symbolmi kľúčov, diamantov, zlata a pirátskych šablí, ďalej kartónové truhlice s pokladmi a štyri karty postavičiek, každá so svojou loďou. Karty truhlíc majú na lícnej strane uzamknutú časť s ikonkami kľúčov v takom počte, koľko je potrebné na otvorenie truhlice – na niektorú truhlicu stačí jeden kľúčik, na iné však potrebujete až dva či tri. Rubová strana každej truhlice vyobrazuje poklad, ktorý sa pri hraní odhaľuje vždy po odomknutí: môže tam byť zlato, diamanty, alebo oboje. Niektoré truhlice však driemu vo svojich skrýšach prázdne a pirát v nich nenájde nič len rybie kosti.

Honba za pokladmi

Každý hráč si na začiatku zvolí svoju loď a rolu – pirát papagáj, králik, korytnačka či ryba (nepýtajte sa, tento vodný pirát sa naučil žiť a dýchať na súši a plaví sa na korábe ako hocikto iný). Z veľkej zásoby truhlíc sa položia do stredu tri (uzamknutou stranou nahor) a prvý hráč hodí kockami. Poukladá si všetky kľúče, ktoré mu na kockách padli – priamo na jednotlivé truhlice ako uzná za vhodné. Dôležitý je symbol šablí, ktorý slúži ako “žolík” a môže nahradiť kľúč, diamant či zlato. Ak týmto na nejakej truhlici naplní počet potrebných kľúčov, môže ju odomknúť a položiť si ju k svojej lodi tak, aby videl poklady. Do hry sa potom zo zásoby položia nové truhlice tak, aby boli v hre tri kusy, a na rade je ďalší pirát.

Odomykanie truhlíc a poklady, ktoré musíme ešte dostať na palubu

Avšak hodené kocky poskytujú nielen kľúče, ale aj zlato, diamanty a šable. Tieto predmety sa využívajú pri nakladaní už odomknutých pokladov na loď. Aj pri nakladaní platí, že naraz treba vyplniť všetky miesta na truhlici. Ak sa to podarí, hráč vezme kartu svojho odomknutého pokladu a vsunie si ju pod koráb. Na konci hry si každý započíta body len za poklady na palube, všetky zvyšné ostávajú neobodované. Po každom hode kockami sa preto treba rozhodnúť, ako ktoré symboly použiť – čo v danom ťahu nalodiť a čo odomknúť. Hra končí odomknutím všetkých truhlíc. Každá ikonka diamantu a zlata na lodi prinášajú pirátovi jeden bod.

Neúspešný pokus o naloženie pokladu – chýba diamant alebo šable.

Hry podobného typu si zaraďujem do tzv. výukových. Detičky sa pri nich naučia základným herným mechanizmom, ktoré sa dnes vyskytujú v moderných spoločenských hrách. MOJE ZLATO je o princípe fungovania tzv. manažovania kociek (dice management): hodím kockami a použijem symboly na vykonanie určitých akcií, rozdelím si “zdroje”, uprednostním jednu možnosť pred druhou.

MOJE ZLATO je vskutku milá pirátska hra pre malých hráčov. V pravidlách navyše nájdete aj zopár osviežujúcich variantov. Drsnejšia a vzrušujúcejšia možnosť je napríklad použiť hodené šable na ukradnutie súperovho pokladu, ktorý ešte nestihol naložiť.

Author: Roman

Spoločenské hry považuje za zmysluplný spôsob zábavy mohutného záberu pre všetky vekové kategórie a veľké dobro pre rodiny s deťmi. Je nesmierne vďačný za fungujúci zrak a sluch, ktoré mu umožňujú plnohodnotne vnímať film, hudbu, literatúru, výtvarno a HRY.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *