VOTRELEC

Balenie hry
(vraj od 8 rokov, ale to radšej nie)

Kozmická loď Nostromo sa na spiatočnej ceste vďaka programu hlavného počítača odchýlila od stanoveného kurzu, aby preskúmala neznámy signál. Počas prieskumu je člen posádky napadnutý mimozemskou formou života, ktorá je napriek protestom veliaceho dôstojníka zavlečená na palubu lode. Tam sa z nej postupne vyvinie vražedné monštrum. Hra nás uvádza do situácie, kedy sú dvaja členovia posádky – Kane a Brett – už mŕtvi, votrelec sa skrýva v lodnej vzduchotechnike a zvyšok kozmonautov sa v riadiacej kabíne radí, čo ďalej.

VETŘELEC je treťou hrou od AIGAMES, ktorú sme si mali možnosť vyskúšať a zhodnotiť. “Alien” patrí medzi moju najobľúbenejšiu filmovú sériu a hru Legendary Encounters: Alien mám zahratú nespočetne veľakrát. S napätím som preto očakával ako k téme pristúpilo toto malé české vydavateľstvo.

Karta postavy s miestom pre inventár

Pri rozbaľovaní hry si všimnete, že je viacmenej robená v domácich podmienkach. Samotnému hraniu to však neprekáža a za svoje peniaze dostanete riadnu porciu zábavy. Určite však vidím priestor na na vylepšenie obsahu: miniatúrky ako aj plastové žetóny by nepochybne pridali na atmosfére.

Hra Votrelec je o súboji medzi hráčom, ktorý ovláda votrelca pomocou mechanizmu skrytého pohybu, a päťčlennou posádkou Nostroma. Primárnou úlohou ľudí je zabrániť tomu, aby sa votrelec dostal na Zem. Druhotná úloha (ak chcete získať viac bodov) je prežiť. Votrelec má jediný cieľ – zabiť posádku. Do karát mu hrá fakt, že palubný počítač je naprogramovaný tak, aby v prípade smrti celej posádky pristál na Zemi. Vskutku nemilé.

Samotný Alien, pán hrôzy a desu
Hrací plán (so vzduchotechnikou)

Jednou zo zaujímavostí hry je pridanie elementu času, keďže hráči majú na rozmýšľanie a prevedenie akcií len toľko času v minútach, koľko majú v tej chvíli preživších postáv. Neverili by ste ako rýchlo ubehnú 3 minúty! Posádke to pridáva poriadnu dávku nervozity. Ja som tento prvok uvítal, no niektorí spoluhráči mali problém takémuto tlaku čeliť. Druhou netradičnou zvláštnosťou je dvojvrstvový hrací plán. Jedna časť predstavuje loď s jej funkčnými sekciami: Riadiaca kabína, Chodba, Matka (centrálny počítač lode, ktorý komunikuje s ľuďmi podľa svojej zadanej hierarchie a ja ho za to hrozne neznášam), Sklady, Strojovňa (s autodeštrukčným systémom) a Záchranný čln. Druhú vrstvu tvorí Vzduchotechnika (klimatizácia), v ktorej sa tiež dá pohybovať…(votrelec sa potuteľne usmieva).

Pravidlá sú napísané zrozumiteľne, hráčov však môžu zamrzieť rôzne výnimky, na ktoré treba dbať. Hodil by sa preto nejaký “cheatsheet”, čiže karta nápovedy pre každého hráča. Ak si hru obľúbite a budete ju hrávať častejšie, špeciálne pravidlá už budete ovládať, ale pri prvých hrách je nutné si ich pripomínať a na niektoré možno aj zabudnete.

Niektoré z žetónov
Posádka lode. Na otočení postavy záleží!

Votrelca je nesmierne ťažké zabiť, preto posádka využíva všetky prostriedky aby mu zabránila dostať sa na Zem. Presne tak, hovorím aj o autodeštrukčnom systéme lode. V hre sa nachádzajú predmety, ktoré budete musieť vo svojom zúfalom boji využívať, aby ste mali aspoň akú-takú šancu: zváračka na zavarenie vstupov do vzduchotechniky, plameňomet, detektor pohybu. K hráčom sa totiž votrelec môže zakrádať poza chrbát a ani si ho nevšimnú (záleží tu aj na otočení hráčovej miniatúrky – vidí totiž len pred seba).

Votrelec je až prekvapivo výborná hra. Mám veľmi rád hry so skrytým pohybom a keď sa k tomu pridá “Alien” tematika, naozaj nemám čo vytknúť. V tmavej miestnosti vytvoríte použitím bodových svetiel tú správnu atmosféru a hra vás odmení napínavým zážitkom.

Ak holdujete tomuto typ hier a Votrelcovi odpustíte “home made” výzor, papierové miniatúrky či výnimky v pravidlách, je ako stvorená do vašej zbierky! No ak mávate v hrách s časovým limitom nepríjemný pocit, skúste radšej niečo iné, v tejto sa totiž dosť vynervačíte.

Share:

Author: Wlk

Wlk zbožňuje hry, hlavne deckbuildery a kooperatívky, nepohrdne ani tematickými hrami. 72% výplaty odvádza jeho herným dealerom. Za zvyšok živorí a platí hypotéku. Najobľúbenejšie hry sú: Legendary deckbuilder séria (Alien, X-Files, Marvel), 7th Continent, Core Worlds, Shadowrift. Nemá v obľube počítacie eurá, ale rád si zahrá napr. Mars: Teraformace.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *