GRÉCKO V TÉME STOLOVÝCH HIER / 3. diel: Olymp

V predchádzajúcom diele nášho rozprávania o stolových hrách, kde je ústrednou témou helénska kultúra, sme si predstavili 3 hry, ktoré sa venujú zrodeniu sveta a Titánom – obrom, ktorí ho zmiesili. Dnes si povieme viac o “Olympanoch” – bohoch, ktorí mali v očiach Grékov na svedomí nielen zrod života, ale aj riadenie osudov ľudského rodu.

Hry s témou Olympu

Vládu nad svetom prevzali Kronove deti: Zeus, Poseidón, Hádes, Héra, Démeter a Hestia. Poseidón sa stal vládcom morí a prírodných živlov, Hádes zostúpil do ríše mŕtvych a Zeus vládol svojím bleskom na Zemi ako Pán všetkého. Héru si vzal za manželku a tá sa stala ochrankyňou zväzku manželského. Démeter bola bohyňou úrody a prírodných cyklov, Hestia strážila oheň domáceho krbu.

Pohľad z pláže v Epanomi Thessalonikis na zasnežené vrcholky hory Olymp
(foto: Aris Papadopoulos)

Sídlom bohov sa stal bájny Olymp a medzi jeho 12 hlavných božstiev patrí okrem pätice Kronovcov (Hádes žil vo večnom odlúčení v podsvetí) tiež Aténa (múdrosť a spravodlivý boj), Apolón (svetlo a umenie), Artemis (lov), Héfaistos (remeslo), Afrodita (krása a láska), Hermes (obchod) a Áres (vojnové šialenstvo). Všetci títo bohovia reprezentovali rôzne aspekty ľudského života, ľudskej povahy a v príbehoch gréckej mytológie nachádzame okrem ich dobrých vlastností aj ich temnejšiu stránku. Niekedy sa vyskytujú aj v stolových hrách, ktoré si tu predstavíme.

Karty z hry Hera and Zeus

Začnime drobnou hrou HERA AND ZEUS, v ktorej proti sebe stoja dvaja hráči a snažia sa pomocou doberania a vykladania kariet nájsť kartu milenca svojho partnera, čím samozrejme ukončujú hru víťazstvom. Hra je to svižná, plná taktických obratov a s veľmi peknými ilustráciami rôznych postáv mytológie.

Súbor promo kariet v Elysium, alternatívny art

ELYSIUM je väčšia, no stále ešte kartová hra, v ktorej si najprv musíte zvoliť božstvá, ktorých karty budú tvoriť doberací balíček. Z tohto rozhodnutia bude potom vyplývať aj povaha hry. Jej zmyslom je budovať príbehy, legendy – čiže formácie kariet v bájnom Elýziu. Po výbere kariet z ponuky do aktívnej časti svojho hráčskeho priestoru, vám tieto budú prinášať buď peniaze, víťazné body alebo iné výhody. Musíte myslieť na to, aby ste mali dostatok akcií Elýzia, ktoré vám v závere kola umožnia presunúť aktívne karty do spodnej, neaktívnej časti vášho priestoru. Ak vytvoríte série minimálne dvoch kariet, prinesú vám na konci hry významný bodový zisk. Elysium je hra pre 2-4 hráčov, netrvá prehnane dlho a je to príjemný herný zážitok. Zaujímavosťou je tu nepodarený názov hry na krabici: ΞLΨSΦUM, ktorý je vlastne nečitateľný, pretože grécke písmená Ξ (xí), Ψ (psí), Φ (fí) a M (mí) sú doplnené o latinské L, S a U. V gréčtine by toto starobylé slovo vyzeralo ΗΛΥΣΙΟΝ (Ilýsion).

Olympos – herný plán a technologický strom

OLYMPOS je stolová hra, ktorá poskytuje 3-5 hráčom veľmi silný budovateľský zážitok. Je to v podstate civilizačná hra o osídľovaní južnej časti Balkánskeho polostrova, kde hráčom v ich snažení pomáhajú (alebo ho sťažujú) aj olympskí bohovia v podobe kariet udalostí. Každá akcia posúva “čas” (počítadlo kôl) rôznym spôsobom – preto bývajú partie rozlične dlhé. K dispozícii je plnohodnotný technologický strom – hráči si z neho vyberajú klasické objavy, ktoré im pomáhajú v rôznych herných činnostiach, najmä však v získavaní víťazných bodov. Tento titul vrelo odporúčam, Olympos je veľmi kvalitná hra!

Olympus – herné komponenty

OLYMPUS je hra pre 3-5 hráčov, kde sa pomocou troch rôznych typov surovín snažíte získavať priazeň olympských bohov, aby ste mohli postaviť budovy, prinášajúce víťazné body. Hra je počítacia a pravidlovo ľahko zvládnuteľná, no treba podotknúť, že ide “len” o solídne Euro, ktoré neurazí ani neoslní.

The Oracle of Delphi – doska hráča

Ďalšou veľkou hrou je THE ORACLE OF DELPHI. Tento titul sa témy Olympanov dotýka iba zadaním – Zeus vyhlasuje súťaž o to, aby sa jeden zo smrteľníkov (2-4 hráči) mohol dostať na Olymp medzi nesmrteľných. K dosiahnutiu tohto cieľa je potrebné cestovať po Egejskom mori, stavať chrámy, sochy, prinášať obety a ničiť rôzne príšery. To všetko za pomoci uznávaného pupku sveta – veštiarne v Delfách. Hra je bohatá na komponenty a kladie dôraz na potrebu vyvážených rozhodnutí.

Vzorka z množstva kariet hry Fight for Olympus

V hre FIGHT FOR OLYMPUS sa dvaja hráči za pomoci širokého spektra bájnych postáv a národov snažia rozhodnúť spory medzi olympskými bohmi – kto z nich má a kto nemá právo na Olympe sídliť. Svižná kartovka s jednoduchými pravidlami a naozaj obrovským počtom rôznych postáv z mytológie, hlavne Homérovej Iliady a Odysey.

Battlefields of Olympus

Hra BATTLEFIELDS OF OLYMPUS vyslovene zneužíva Olymp vo svojom názve a popise. V tejto jednoduchej kartovke nájdete iba karty rozličných druhov vojsk ako sú hopliti, strelci a jazdci. Títo sa pomocou rôznych taktík (napr. prepad, obkľúčenie) snažia získať oproti súperovi rozhodujúcu výhodu. Jediným zástupcom smotánky z Olympu tu nie je nikto iný ako bojovný Áres.

Olympeak

OLYMPEAK je pretekárska kartovka, ktorá má tie najmenšie herné komponenty, aké som kedy v hre videl – pozícia hráčov na ceste k vrcholu Olympu je zaznamenávaná drobnými 6-stennými kockami. Na partičku pokra by ste ich síce použiť mohli, ale odčítať z nich hodnotu je možné azda len s pomocou lupy. Našťastie toto v hre Olympeak nepotrebujete, kocky plnia len úlohu figúrok. 2-6 hráči si vyberajú karty, ktoré im pomáhajú postupovať na ceste k vytúženému Olympu. Túto veselú hru vydalo u nás vydavateľstvo Piatnik pod názvom Olympos (nemýliť si s veľkou hrou, ktorú som spomínal o niekoľko odstavcov vyššie).

OMG – veľká dvanástka v plnej kráse

OMG je v angličtine často používaný povzdych (Oh My Gods!) a práve tento názov si zvolilo aj grécke vydavateľstvo Desyllas pre svoju zábavnú kartovku pre 2-6 hráčov. Iba jeden z dvanástich bohov môže vládnuť na Olympe a Zeus je na tróne už príliš dlho! Začínate so šiestimi kartami a víťazom sa stane ten, kto sa prvý zbaví všetkých kariet z ruky. Vstupujú do toho však škodiace účinky bohov, farieb a hodnôt jednotlivých kariet. Partia je blesková, ukončená do 10 minút a môže sa rozdávať odznova. Ilustrácie na kartách sú pútavé a zobrazujú všetkých 12 olympských bohov.

Zeus na úteku – figúrka Dia je v originále žltá, toto je mnou namaľovaná verzia

Dnešný článok o gréckych hrách ukončím rýchlou a veselou kartovkou pre 2-5 hráčov – ZEUS NA ÚTEKU. V našich končinách hru vydalo ADC Blackfire. Ide o jednoduchú počítaciu hru do 100. Karty majú buď hodnotu od 1 do 10 alebo reprezentujú špeciálnu vlastnosť niektorého z Olympanov. Hráč pri vyložení musí povedať aktuálny číselný stav, či už pridáva alebo uberá. Zábava graduje, keď sa súčet blíži ku 100 – ten kto prekročí stovku síce ukončuje hru, ale víťazom kola sa stane hráč, u ktorého sa v tej chvíli nachádza figúrka najvyššieho boha Dia. Ten sa počas celej partie kradne medzi hráčmi. Zvíťaziť musíte až štyrikrát, aby ste vedeli vyskladať slovo ZEUS. No a samozrejme, pozor na žiarlivú a nevyspytateľnú Héru! 🙂

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *