GANXTAZ!

Keď som uvidel obal tejto hry, povedal som si: “Tak toto bude niečo pre mňa!” Hra upečená v nezávislom českom vydavateľstve REBEL(predstaviteľom vydavateľstva je Zdeněk Čejka), autorom hry je Míra Kohoutek a hru ilustroval Jakub Soldán. Témou je už z názvu vyplývajúci život na hrane zákona prípadne úplne mimo neho. Nezáleží na sociálnej skupine, farbe pleti či pohlaví, ale na tom, ako sa dostanete z vašej miestnej stoky až do kruhov zločineckej smotánky, kde musíte byť zvolený Bossom podsvetia.

Ganxtaz! (2008)

Ganxtaz! má jednoduchý “monopoly” štýl s hádzaním kockou a presúvaním sa na políčka s rôznymi akciami. Unikátnosť tomu však okrem skvelej témy dodáva neutíchajúca interakcia medzi hráčmi – či už chcete urobiť nejakú „prácičku“, okradnúť iného hráča alebo len získať čestné zamestnanie, zakaždým sa musíte najprv dohodnúť s ostatnými. Mechanika kameň / papier / nožnice na uskutočnenie alebo zrušenie akcie je zjednodušená iba na dohoda / faker, čiže kombinatorika je tu jasná. Cieľom hry je dostať sa s pomocou nadobudnutých peňazí von z geta, prejsť cez dve drahšie časti mesta až do luxusnej spoločnosti, kde nakoniec spúšťate voľbu Bossa. Cesta je to plná argumentovania, podrazov a rizík, ktoré musíte podstúpiť, aby ste neživorili na sociálnych dávkach v gete či dokonca neskončili v base.

Odporúčame hrať v čo najväčšom počte, pretože jednotlivé mestské časti sú spolu prepojené a väčšia interakcia prináša viac zábavy. V dnešnej dobe je na trhu množstvo detailne prepracovaných hier s priehrštiami oku lahodiacich komponentov. Jednoduché prevedenie figúrok tu môže odrádzať, no ich hlavnou úlohou je sprostredkovať herný zážitok a to aj spĺňajú. Navyše,Ganxtaz! rozložíte na stôl za 30 sekúnd a pravidlá vysvetlíte za 15 minút. Menšie množstvo komponentov tiež skresľuje prvotný dojem z hry – pri vysvetľovaní totiž zrazu pôsobí ako strategický kúsok. No stačí ak vám s úvodom niekto pomôže a uvedie veci na pravú mieru. Po niekoľkých kolách je už všetko jasné a môžete sa sústrediť na strategický zločin.

Ganxtaz! je party hrou, ktorá vyžaduje správne vyladenú skupinku ľudí, keďže váš osud riadia iní a vy sa musíte neustále snažiť a presviedčať ich o spolupráci. Je to však príjemná a jednoduchá zábava pre väčší počet ľudí, kde sa nesnažte taktizovať pretože dalšie kolo možete ísť do basy a všetci v strednej a vyššej triede sa vám budú smiať.

Počet hráčov: 4 – 8
Hrací čas: 90 – 120 minút
Vek: od 16 rokov

Share:

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *