Svet pútavých hlavolamov pre deti: Zajkovia skákajkovia

Odporúčaný vek: 7+
Počet hráčov: 1

Z edície SMART HRY od vydavateľstva Mindok sme pred vyše rokom začínali s hrou Červená čiapočka, ktorú sme doma hrávali veľmi často. Najskôr sa ňou bavil starší syn, no dnes sa mu už zdá príliš jednoduchá. Rozhliadla som sa preto po niečom podobnom, ale náročnejšom. Netrvalo mi to dlho a natrafila som na SKÁKEJ!

Ide o logickú hru, kde sa hráč snaží umiestniť zajacov do nôr tak, že nimi preskakuje ostatné figúrky na hracej doske (muchotrávky, líšky či iných zajacov). Na začiatku hry si hráč usporiada hraciu dosku podľa zadania nakresleného v priloženej brožúrke. Potom hýbe figúrkami (skáče zajacmi a posúva líšky), až kým nenájde vhodnú kombináciu ťahov, ktorými sa mu podarí umiestniť všetkých zajacov do nôr.

Zadania sú odstupňované podľa náročnosti. V úvodných sa hrá s menším počtom zajacov, neskôr sa ich počet zvyšuje a pripájajú sa k nim aj líšky. Čím ťažšie je zadanie, tým viac ťahov a premýšľania budete potrebovať, aby ste ho vyriešili.

Ako sa nám hralo?

Červenú čiapočku sme prenechali mladšiemu a so starším som sa vrhla na Skákej! Chvíľu trvalo, kým sme si vysvetlili pravidlá, nakoniec sa ukázal byť osožnejším praktický príklad na konkrétnom zadaní.

Zatiaľ sme v základnej úrovni – prvé zadania boli náročné, najmä kým starší pochopil fungovanie hry. Na prvý pokus sme nakoniec zvládli osem zadaní. Myslím, že to je nečakaný úspech pri hre s vekovým odporúčaním až od siedmich rokov, synátor má päť. Odkladáme hru do krabičky a zajtra sa tešíme na pokračovanie!

Hodnotenie:

🐰 Riešenia nie sú jednoduché, vyžadujú viacero ťahov a je potrebné nad nimi sústredene premýšľať.

🐰 Lákavý dizajn.

🐰 Praktické balenie vhodné aj na cesty či do čakárne u lekára. Hraciu dosku možno i so všetkými hernými komponentami uzavrieť plastovým vrchnákom, takže sa nemusíte obávať, že sa vám niektorá figúrka vysype.

🐰 Obmedzené množstvo zadaní kompenzuje fakt, že je ich dostatočne veľa. Skákej! sa vám preto len tak rýchlo neobohrá.

AUTOR: JANKA
ZDROJ: Mami, hraj sa s nami! / Facebook

Author: Roman

Spoločenské hry považuje za zmysluplný spôsob zábavy mohutného záberu pre všetky vekové kategórie a veľké dobro pre rodiny s deťmi. Je nesmierne vďačný za fungujúci zrak a sluch, ktoré mu umožňujú plnohodnotne vnímať film, hudbu, literatúru, výtvarno a HRY.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *