Začarovaná Veža – misia na záchranu princeznej

Zlý černokňažník uniesol princeznú  a uväznil ju v kamennej veži uprostred tajomného lesa! V celom kráľovstve niet odvážlivca, ktorý by sa podujal princeznú zachrániť. Našťastie sa chýry o unesenej priceznej rozšírili aj do susedného kráľovstva, odkiaľ prichádza statočný Robin odhodlaný princeznú zachrániť.

Odporúčaný vek: 5 +
Počet hráčov: 2 – 4
Herná doba: 15 – 25 min.

Keď vyberám hru pre chalanov, siaham po hrách, ktoré majú nejaký edukatívny prvok – tréning pamäte, logického myslenia, spolupráce.  Začarovaná veža mi však učarovala natoľko, že som sa rozhodla hodiť za hlavu všetky zásady vyberania hier a dala na svoj inštinkt.

Hra Začarovaná veža je s vekovým odporúčaním 5+ určená pre najmenších hráčov. A tak dúfam, že si na svoje príde aj náš mladší. Ideme na to.  Vkladáme princeznú do veže, mladší (3 roky) sa chopí černokňažníka a ukrýva pod jedným z koliesok na hracom pláne kľúč od veže, starší (5 rokov) sa pripája a chopí sa Robina, lebo “byť hrdinom je super”. 

K hre sú priložené dve hracie kocky, ktoré určujú ktorý hráč začína a o koľko môže každý postúpiť. Robin má oproti černokňažníkovi náskok, pretože začína priamo na hracej doske zobrazujúcej temný les, kým černokňažník musí ísť najskôr po tajnom chodníčku, kým sa do temného lesa dostane.

Ak Robin pri svojom putovaní natrafí na skrýšu, v ktorej černokňažník ukryl kľúč, žetón políčka s kľúčom sa prichytia na figúrku Robina. Hráč sa s kľúčom vydáva k veži a čaká ho posledná, najdôležitejšia úloha – nájsť zo šestice začarovaných zámkov ten pravý, ktorý odomkne bránu k jeho vyvolenej.

Černokňažník je však rafinovaný, nie je tak jednoduché nájsť ten správny zámok. Po neúspešnom pokuse černokňažník opäť kľúč skryje, no políčko, kde bol kľúč predtým skrytý, ostáva otočené z rubovej strany a kľúč do neho už nesmie schovať. Po tom, ako sa Robinovi podarí nájsť správny zámok, nastáva najzábavnejší okamih hry – princezná skáče z veže Robinovi rovno do náručia! Presne pre túto scénku si hru zamiloval náš najmladší.

Ako sa nám hralo?

Vysvetliť pravidlá trvalo dve-tri minútky, nie je na nich nič obtiažne.  Robin našiel správny zámok na tretí pokus a podarilo sa mu princeznú zachrániť. Dôležité je pamätať si, ktoré zámky už boli odskúšané! Po veľkom finále sme samozrejme museli  zopakovať výskok z veže minimálne desaťkrát a až potom sme si mohli zahrať od začiatku, s výmenou postáv.

Odporúčanie:

Hru odporúčame pokojne od 3-4 rokov, nie je náročná ani na čas, ani na pravidlá. I keď výrobca uvádza, že ide o hru pre 2-4 hráčov, ideálne je hrať ju vo dvojici, nakoľko pri väčšom počte hráčov musia ostatní hráči hrať spoločne s jednou figúrkou Robina a v ťahoch sa striedať.

Hodnotenie:

+ hra s jednoduchým princípom, z ktorej budú deti nadšené
+ pekný úvodný príbeh
+ krásne ilustrácie
+ zábavné prvky ako magnetické pripojenie kľúča k figúrke či výskok princeznej z veže

v krabici je síce pribalený rezervný kľúč, no aj tak sa oplatí kľúče strážiť ako oko v hlave, lebo pri ich strate zostane princezná navždy uväznená vo veži

AUTOR: JANKA
ZDROJ: Mami, hraj sa s nami! / Facebook

Author: Roman

Spoločenské hry považuje za zmysluplný spôsob zábavy mohutného záberu pre všetky vekové kategórie a veľké dobro pre rodiny s deťmi. Je nesmierne vďačný za fungujúci zrak a sluch, ktoré mu umožňujú plnohodnotne vnímať film, hudbu, literatúru, výtvarno a HRY.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *