Kartová hra KEYFORGE s triliónmi jedinečných balíčkov sa šíri svetom! Stojí za vyskúšanie?

Na konci druhej dekády 21. storočia sa aj do slovenských domácností, krčiem a škôl prediera zaujímavá beštia originálneho prevedenia – kartovka s unikátnymi hracími balíčkami.

Začnime názorným príkladom: skupina ľubovoľného počtu ľudí príde do obchodu a všetci si kúpia balíček 36 kariet horúcej novinky Keyforge (vyslovuj “kífórdž”) po 10 euro. Doma si krabičky otvoria, položia balíčky vedľa seba a zistia, že každý z nich má na rubovej strane odlišnú ilustráciu a svoj jedinečný, špecifický názov. Aj kombinácia kariet je u všetkých iná, žiaden zakúpený obsah nie je namiešaný rovnako. No a keby si všetci tí ľudia z našej imaginárnej partie zaumienili kupovať balíček denne po celý rok, nikdy by nenatrafili na dva rovnaké. Váš Keyforge balíček je totiž unikátny – nikto na svete taký mať už nebude! Nikdy.

Krása tohto nápadu spočíva v tom, že za cenu dvoch obedov* dostanete jedinečnú a kompletnú sadu kariet, s ktorou môžete okamžite hrať proti ktorejkoľvek inej sade. Okrem protihráča s vlastným balíčkom, nejakých gombíkov, kamienkov a kociek nič viac nepotrebujete. Balíčky sa navzájom nemiešajú, nekombinujú, ani si nedokupujete žiadne nové karty, aby ste si ten svoj vylepšili. Čo si prinesiete z obchodu zostáva s vami až kým to dosýta nepreskúmate zo všetkých strán a nepremeliete v žarnove herných partií. Svoj Keyforge si po čase môžete na skúšku vymeniť s kamarátom za ten jeho unikát. Alebo v obchode podľahnete vábeniu nepoškvrnenej sady a domov si prinesiete znova čosi nevídané.

Nový balíček so svojpomocne vyrobenými doplnkami a komponentmi v štýle “čo dom dal”.

KOHO JE TO DIEŤA?
Na kontinente za veľkou mlákou, kde entuziazmus pre našu záľubu prekvitá, žije pán menom Richard Garfield. V 90. rokoch minulého storočia vymyslel zberateľskú kartovú hru Magic the Gathering, ktorá radikálne zasiahla svet spoločenských hier, podnietila vznik obrovského množstva hráčskych komunít a zmenila peňažné toky odvetvia.

Magic má dnes už 25 rokov a hráva sa po celej planéte. Každý rok čínske továrne chrlia na trh nové sady kariet. V krajinách sa usporadúvajú národné a medzinárodné turnaje, z ktorých sa tí najlepší kvalifikujú na majstrovstvá sveta, kde hrajú o slávu a mastné finančné odmeny. K Magicu nezriedka presedlávajú šachoví majstri či pokroví šampióni – kombinácie, ktoré hra umožňuje, sú totiž neodolateľnou lahôdkou pre chrúmajúce mozgy týchto ľudí.

Je to veľmi solídny dizajn herných mechanizmov ozvláštnený nádhernými ilustráciami fiktívnych svetov a bytostí na kartách. Je to tiež miliónový priemysel vybudovaný okolo nápadu s balíčkom hracích kariet. Sila zberateľského aspektu tejto hry sa občas prejavuje aj kurióznymi správami o dražbe vzácnych kúskov z jej úplne prvých vydaní (1993). Minulý rok bola v aukcii predaná jedna z najvzácnejších kariet – Čierny Lotos za 87.000 dolárov.

Čarodej Garfield však posledné štvrťstoročie nespal, ale spokojne pracoval na nových projektoch. Medzičasom vytvoril cyberpunkový kartový fenomén Android: Netrunner, spoločenské hry Treasure Hunter, Bunny Kingdom či veľmi zábavný rodinný hit King of Tokyo (dostupná aj v češtine pod názvom Vládce Tokia). No a koncom minulého roka vydavateľstvo Fantasy Flight Games vypustilo do sveta jeho najnovší počin – Keyforge.


FIKCIA, ČO DODÁVA PRÍCHUŤ
Aká je téma a svet kartovky Keyforge? Koho a čo predstavujú jednotlivé karty? Fiktívne pozadie tejto hry môže vyznievať ako blúznenie človeka, ktorý pojedol zakázané hríby. Nenechajte sa však odradiť! Tento umelý vesmír tu v konečnom dôsledku slúži len ako rám, do ktorého vložili obraz. Pod pozlátkom farebnej zmesi bláznivých ilustrácií nájdete starostlivo vyladené herné mechanizmy a jasne zadefinované funkcie jednotlivých kariet. Nie je vôbec smerodajné, či sa z karty vyškiera zelený Marťan alebo na nej reve zmutovaný medveď. Dôležitá je sila danej karty, čo spôsobí keď ju vyložím na stôl či aké možnosti mi ponúkne jej úspešné skombinovanie s inými kartami v jednom ťahu (napríklad koľko kamienkov dostanem či presuniem, ktorú súperovu kartu môžem odstrániť z hry a kedy si môžem potiahnuť nové karty na ruku).

Tak poďme stručne na to:
Názov Keyforge by sa dal preložiť ako „kľúčiarska vyhňa“, alebo len Vyhňa. Cieľom hry je ukovať, dokončiť tri „kľúče“. Na výrobu každého kľúča potrebujete najprv zhromaždiť 6 kryštálov mysterióznej psychickej substancie (aember). Akonáhle sa vám podarí skompletizovať tieto kľúče skôr ako vášmu súperovi, vyhrali ste.

Na rube každého balíčka je zobrazená unikátna, viacmenej abstraktná postava so svojím špecifickým menom. Ja som napríklad Aguda the Focused (Aguda Sústredený). Tieto mená sú často bizarné a nezmyselné – náhodný zhluk slov a písmen generovaný počítačovým algoritmom. Janko Polienko z Prieberčivého Lesa. Doručovateľ Nepriehľadnej Vody. Akokoľvek smiešne meno si v krabičke nájdete, patrí jedine vám a toto je váš balíček. Ale kto vlastne ste? Archon. Oproti vám za stolom sedí iný Archon, proti ktorému budete hrať. Archon je mystická bytosť, rešpektovaná pre svoju múdrosť a schopnosť prehovárať ku všetkým stvoreniam. Niektorí považujú Archonov za bohov. Boli ste stvorení vo svete, kde je možné čokoľvek.

Archon so svojimi spojencami.

Ten svet sa volá The Crucible – preložme si to ako „Tégeľ“, čo je v slovenčine ohňovzdorná nádoba používaná na tavenie kovov. Tégeľ je prastará, no neustále sa meniaca planéta, svet umelo skonštruovaný tajomnými Architektmi. Tri kľúče, ktoré sú podmienkou víťazstva v hre, slúžia Archonovi (teda vám) k otvoreniu akéhosi „trezora“ (vault). Z neho potom víťaz načerpá múdrosť a vedenie Architektov – dostane sa mu osvietenia. Takýchto trezorov je na planéte rozosiatych veľa a vždy keď si s niekým zasadnete za stôl k partičke Keyforge, predstierate, že práve vy dvaja ste naďabili na jeden z nich. Každý trezor však môže otvoriť len jediný Archon – ten s hotovými kľúčmi.  

Na planétu Crucible zhromaždili Architekti bytosti z mnohorakých svetov galaxie a to isté urobili očividne aj s prírodou. Výsledkom je, že tento svet je ako obrovský kotol, do ktorého ožratý kuchár nasypal všetko, čo našiel v špajzi. Potom odišiel do večierky a nakúpil si k fľaši vína ešte za tašku korenín – je to fantazmagorický mišmaš, kríženie kultúr, biologických druhov, technológií, flóry a fauny. Ale nevadí.

Na planéte a v hre sa zatiaľ nachádza sedem rodov, frakcií (houses). Schopnosti a sila kariet každého rodu sú navrhnuté tak, aby zapadali do charakteristického štýlu danej skupiny. Každý balíček má v sebe 3 frakcie po 12 kariet. Práve jedinečný súbor týchto bytostí, artefaktov, vylepšení a akcií vám počas hry slúži vo vašej honbe za vzácnou surovinou aember, ktorá je potrebná k skompletizovaniu kľúčov. Je len na vás, ako svoj „tím“ použijete.

Zoznam siedmich frakcií:
BROBNAR –  vojnové klany obrov s prímesou spojeneckej odnože goblinov, surová sila bojovníkov

DIS – démonické bytosti pekelného charakteru, požieranie duší a emócií

LOGOS – učenci intelektuálnej Spoločnosti Logiky a Rozumu

MARS – uzavretá spoločnosť Marťanov rozdelená na inteligentných Starejších a bežných vojakov, genetické experimenty, vyspelá technológia a zbrane

SANCTUM – Cirkev Otvoreného Oka, teokracia obývajúca pásmo ostrovov nad zemským povrchom planéty, spiritualita, pravda a spravodlivosť, meditácia, mnísi, mocní rytieri v podobe techno anjelov

SHADOWS –  klan prefíkaných zlodejských elfov, občas nájomní vrahovia, plášte neviditeľnosti, život v tieňoch

UNTAMED – neskrotená prírodná divočina, zvery, vtáctvo a rastlinstvo z rôznych svetov, nekontrolované kríženie, mutácie a divoké evolučné odbočky

Sivý mních (Sanctum)

ZNAKY HRY
✪ Na rozdiel od Magic the Gathering nie je Keyforge zberateľskou hrou. To znamená, že nemusíte dokupovať ďalšie karty, aby ste si vylepšili svoj hrací balíček. Keyforge to ani neumožňuje. Takýto systém neuveriteľne šetrí čas i peniaze. Skladanie a následné vylaďovanie balíčkov Magicu totiž dokáže zabrať všetok voľný čas a zberateľské nátury si môžu postupne nahromadiť toľko kartičiek, že nimi doma plnia krabice od topánok

✪ V Magicu musia mať hráči k dispozícii dostatok takzvanej „many“, aby mohli hrať svoje karty z ruky. Tu podobné univerzálne platidlo nenájdete. Karty jednoducho vykladáte z ruky „zdarma“ tak, ako si to v priebehu partie naplánujete.  

✪ Vaše bytosti aj artefakty vstupujú do hry „vyčerpané“ (exhausted). Znamená to, že sú na stole v horizontálnej polohe – otočené o 90 stupňov. Ku koncu ťahu si všetky vyčerpané karty hráč opäť vracia do „pripravenej“ polohy (ready). Tento typ kariet sa tiež vyčerpáva pri každom ich použití.

Fázy vášho ťahu:

  1. Dokončite kľúč. Ak už máte v zásobe 6 aember kryštálov, musíte ukovať jeden z kľúčov.
  2. Vyberte si frakciu. Vyslovíte názov jednej z troch frakcií, ktoré máte vo svojom balíčku. V tomto ťahu budete môcť narábať iba s kartami tejto frakcie.
  3. Zahrajte na stôl, odhoďte z ruky alebo použite akékoľvek karty z vybratej frakcie.
  4. Otočte si vyčerpané karty do polohy „ready“.
  5. Potiahnite si z doberacieho balíčka na ruku určený počet kariet (toto číslo sa môže počas hry meniť).

✪ V priebehu vášho ťahu nedochádza k žiadnemu prerušovaniu či obranným reakciám zo strany protihráča. Koná vždy a jedine hráč, ktorý je v danej chvíli na ťahu. 

✪ V hre síce dochádza k súbojom a zabíjaniu bytostí, no nesnažíte sa tým súpera dostať na nulu či zlikvidovať nejaký počet jeho životov. Pokúšate sa len dokončiť 3 svoje kľúče ako prvý, brzdíte súperovu snahu o to isté a zároveň sa bránite jeho útokom.

Celé pravidlá hry nájdete TU.


POSLEDNÝ, NEPOSEDNÝCH DŽEMOVÝCH ŠIŠIEK ODSTAVEC
(nadpis vygenerovaný algoritmom)

Keyforge sa určite oplatí vyskúšať:

  • ak vám čítanie s porozumením v anglickom jazyku nerobí ťažkosti a máte k dispozícii spoluhráča
  • ak máte radi kartové hry a svieže nápady
  • ak máte chuť vyskúšať niečo iné ako deckbuilding á la Magic the Gathering
  • ak máte v prasiatku minimálne 10 eurodukátov

Táto kartovka pre dvoch je zaiste vzrušujúcim počinom s dosiaľ neprebádanými možnosťami. Na dojmy z hrania, serióznejšie recenzie či turnajové stretnutia si budeme musieť ešte počkať, predsa len je to čerstvo upečený bochník. Každopádne má Keyforge za sebou úspešné uvedenie na svetový trh a čím hlasnejšie bubnujú tamtamy, tým väčší záujem vzbudzuje.

Inovatívnym prvkom je tiež označenie všetkých balíčkov QR kódom. Vydavateľstvo FFG vyvinulo aplikáciu pre mobilné telefóny s názvom Keyforge Master Vault. Kód svojho balíčka si naskenujete mobilom a v aplikácii potom vidíte nielen všetky svoje karty, ale môžete si tam viesť aj štatistiku vášho hrania. QR kódy budú pravdepodobne využité aj pri organizácii turnajov. Richard Garfield má však sen: QR kód vám nahrá daný balíček do centrálnej databázy a v hernej online platforme si potom budete môcť zmerať sily so súpermi z ktoréhokoľvek kúta sveta. Ak by sa takýto husársky kus podaril, pôjde o ďalší radikálny zásah do čierneho.


*POZNÁMKA: Okrem štandardných hracích balíčkov sú tiež v predaji tzv. úvodné krabice (starter set) po 40 euro. Nájdete v nich pravidlá, dva štartovacie hracie balíčky (v každej krabici rovnaké) ako aj dva unikátne balíčky. K tomu navyše originálne Keyforge komponenty (kľúče, ukazovatele zranení, sily, omráčenia). Starter set slúži na oboznámenie sa s hrou a jej naučenie. Ak sa vám však cena tohto produktu zdá na začiatok privysoká, pravidlá aj všetko potrebné je možné stiahnuť z BoardGameGeek.com a vytlačiť. Komponenty zas môžete nahradiť gombíkmi či kockami, ktoré máte doma.    

Author: Roman

Spoločenské hry považuje za zmysluplný spôsob zábavy mohutného záberu pre všetky vekové kategórie a veľké dobro pre rodiny s deťmi. Je nesmierne vďačný za fungujúci zrak a sluch, ktoré mu umožňujú plnohodnotne vnímať film, hudbu, literatúru, výtvarno a HRY.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *