Výročná Doba kamenná už v predaji

V lete už teraz minulého roka Z-Man games oznámili, že 10te výročie klasiky Doba kamenná oslávia novou edíciou a tá je už v predaji. Tématicky počas zimy zvolili aj nové mrazivé prostredie, ktoré odzrkadluje vašu prípravu cez slnečné mesiace a kopec práce, ktorú vaši robotníci odviedli v doloch, lesoch a na poliach.

Okrem klasickej hry ktorú hráči poznajú a tak majú radi, tvorcovia pridávajú niekoľko rozšírení a nových pravidiel pre zážitok z hry a zimy, ktorej vaša civilizácia čelí. Sústredíte sa tak skôr na ochranu pred mrazom a lepšie budovy pre svojich obyvateľov, ktoré majú aj väčšie a zaujimavejšie bodové ohodnotenie. Novinkou je tiež možnosť využiť tažko vydolované zlato a zlepšiť tak vašu bodovú situáciu.

Zasnežená mapa

Ako som spomínal ku klasickej hre sa pridáva dôležitý aspekt ochrany vašich ľudí a to prináša nové akcie a možnosti. Mini rozšírenie “Igloo”, vám dovoľuje postaviť za učitý počet surovín toto igloo, tým získať cenné body a na druhej strane nepridávať budovu do svojho limitu, kedže sú to stavby navyše. Zaujímavé je ale ďaľšie rozšírenie, ktoré už prináša so sebou reálne nebezpečenstvo.

Na okraji vašej dediny číhajú hladné dravce snažiace sa tiež prežiť zimu tým, že na vás zaútočia. Rozšírenie “Divoká zver” pridáva karty do balíka civilizačných, ktoré keď sa objavia, ohrozujú vás ale aj ostatných hráčov. Zviera môžete vyhnať tak, že spoločne pošlete jedného robotníka na túto kartu podľa toho koľko miest tam je a tak predísť postihu. Ten nie je taký strašný ak neriešite akcie s kockami (skoro všetky) tak vám zviera znižuje total vašich hodov.

Lokalizáciu Doby kamennej pre Česko a Slovensko riešil MindOk, zatiaľ ale nie je informácia či bude aj táto výročná hra preložená keďže ide o limitovaný počet kusov. To, že je to naozaj špecialita hovorí aj cena okolo 70€ za ktorú by ste mohli mať základnú hru pre vás aj pre suseda.

Source: https://www.zmangames.com/en/news/2018/12/21/survive-the-winter/

Author: Adrias

Do tejto záľuby som sa dostal náhodou pred 5 rokmi, aj keď nehovorím, že predtým som sa rád nehrával. Táto aktivita je spoločenská, príjmená a náučná takže sa oplatí zanechávať čas aj peniaze v nej :). Obľubujem stratégie s mapou a nejakym konfliktom, no som veľmi všestranný a ako som sa presvedčil už veľa krát, nesúď hru podľa obalu. Naj: Game of Thrones Board Game

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *