Gùgōng: Zakázané mesto

Rok: 1570
Oblasť: Čína
Vládca: Lung-Čching z dynastie Ming
Miesto: Gùgōng
Vyšetrovateľ: Qiang Li
Organizácia: Cisárska tajná služba

ZNÁME SKUTOČNOSTI
Volám sa Qiang Li, som blízkym a oddaným služobníkom nášho panovníka. Začínal som ešte u jeho otca, kde som kedysi slúžil v cisárskej garde. Mám síce bohaté skúsenosti s odhaľovaním podradných živlov akými sú zlodeji či zradcovia, no teraz ma čaká nová výzva – v prestrojení sa vydávam medzi skorumpovaných úradníkov, aby som v mene nášho cisára odhalil pravdu a nastolil poriadok.

CIEĽ VYŠETROVANIA
Preskúmať podozrenia poukazujúce na korupciu v najvyšších miestach. V cisárskom paláci pôsobí skupina vysoko postavených úradníkov, ktorých vplyv siaha do najvzdialenejších kútov Číny.

POSTUP
Mojou úlohou je úspešná infiltrácia a získanie dôvery úradníkov. Stanem sa jedným z nich a zúčastním sa každodenných činností, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú rozvoj a zisk ríše. V priebehu misie sa budem snažiť získať čo najviac dôkazov o korupcii na vysokých miestach. Musím byť však ostražitý – títo ľudia sú šikovní a vytrvalí, neradno ich podceňovať!

Zakázané mesto pravdepodobne skrýva vo svojich útrobách viac ako len jedného skorumpovaného úradníka. Podľa našich informácií tu pôsobí 1 až 5 vplyvných rodín, ktoré medzi sebou všemožne súperia o cisárovu priazeň. Hneď na začiatku ma prekvapil rozsah aktivít, ktoré sa v tunajších kruhoch považujú za veľmi dôležité. Najdôležitejšie je sledovanie obchodných ciest, budovanie Veľkého čínskeho múru, získavanie nefritu, intrigovanie v paláci, obstarávanie dôležitých dekrétov, ovplyvňovanie obchodovania na vodnom kanáli  a samozrejme upevňovanie svojho vplyvu u cisára.

Možností kde začať je veľa a ciest k získaniu informácií je takisto viacero. Bude to vyžadovať postupnú analýzu týchto dôležitých miest a činností. Cisár je však nedočkavý a na moju tajnú misiu mi vyčlenil iba 4 dni, pretože nasledujúci deň je dňom Nového čínskeho roku. Vtedy nastane čas, keď cisár menuje svojich radcov, ktorí budú spolu s ním rozhodovať o budúcnosti celej Číny.  Títo radcovia sú vyberaní zo skupiny najvplyvnejších úradníkov a preto je potrebné vedieť o každom z nich čo najviac. Času niet nazvyš, budem musieť čo najlepšie využiť každú chvíľu svojho bdenia!

Poznám už štandardný denný režim. Ráno je venované príprave a rozbehu – určujú sa najdôležitejšie aspekty dňa:

☯️ možnosti obchodných ciest,
☯️ aké dary zavážia v nočných hodinách
☯️ celkový počet pomocníkov, ktorých môžete počas dňa využiť
☯️ uplatnenie výhod niektorých dekrétov

Cez deň sa každý z úradníkov oháňa všemožnými darmi, vďaka ktorým môže vykonávať rôzne výnosné akcie. V noci sa rozhoduje o nemenej dôležitých udalostiach a zhodnotí sa celý priebeh uplynulého dňa. Analyzujú sa napríklad dary určené na ďalší deň, pretože práve tie môžu priniesť extra odmenu v podobe ďalších pomocníkov a je tam tiež možnosť šplhnúť si u cisára. V noci takisto prebieha pohyb lodí po vodnom kanále. Ako vidíte, je tu toho dosť. Najdôležitejšie je prepojenie jednotlivých častí dňa, akcií a práca s darmi. Gùgōng môže na prvý pohľad pôsobiť jednoducho, ale nakoniec dokáže vyvinúť celkom slušný tlak na mozgové závity hráčov.

KONFRONTÁCIA S REALITOU V ZAKÁZANOM MESTE
Hneď zrána som si uvedomil, že základným faktorom celého procesu fungovania úradníkov sú dary! Každý z nich má na začiatku k dispozícii 4 dary, ktoré môže použiť pri niektorých z vyššie spomínaných lokalít a činností. Úplatky a korupcia si tak našli novú, šikovnú cestu. Je to dômyselný a efektívny spôsob ako vyvolať ilúziu, že všetko je ako má byť a dokonca ešte lepšie.

V priebehu dňa si môžem vďaka darom vybaviť prednostný vstup na miesta, ktoré mi pomáhajú byť silnejším a nebezpečnejším voči konkurencii. Dôležité však je, že môj dar musí byť vzácnejší ako ten, ktorý dostanem obratom od obchodníka v danom mieste. Ak sa mi to podarí, smiem naplno využiť možnosti tej lokality. V opačnom prípade dôjde iba k výmene darov a za využitie ponúkaných služieb si musím priplatiť svojimi pomocníkmi alebo ďalším darom, inak nič nezískam. Znie to v podstate spravodlivo a najmä legálne. Stačí, ak sa človek stotožní s tunajším systémom. Prostredníctvom vhodne použitých darov môžete naozaj mnoho získať a pri dobre zvolenej taktike budete odmeňovaní ešte aj v nočných hodinách. Noc je totiž plná prekvapení – úradník si môže navýšiť počet pomocníkov ako aj posilniť svoj vplyv u cisára.  Po úspešnom začiatku ma čakajú ešte ďalšie tri dni. A potom sa uvidí, kto komu zavarí!

Okrem darov sú nemenej rozhodujúcou súčasťou každého procesu aj spomínaní pomocníci. Vďaka nim je možné efektívnejšie využitie akcií počas dňa. Jedno bez druhého skrátka nebude fungovať. V priebehu niekoľkých dní som zistil, že existuje možnosť pracovať aj s väčším množstvom darov a môžem tiež najať výnimočne šikovného pomocníka, ktorý je dvakrát tak efektívnejší pri stavaní múru a plavbe po kanáli.

ZÁVER VYŠETROVANIA PO ŠTYROCH DŇOCH
Spôsob využívania darov je viac o šikovnosti ako o korupcii . Vďaka tomuto inovatívnemu prvku nabralo aj moje vyšetrovanie úplne iný smer! Pochopil som, že je oveľa účinnejšie poraziť úradníkov v ich vlastnej hre, než ich dať jednoducho pozatýkať. Nakoniec by totiž boli aj tak nahradení a zmena by nenastala. Jediná šanca, ako poraziť tento dômyselný systém, je preniknúť do jeho vnútra a stať sa najvplyvnejším z úradníkov. Odmenou by mi bola radosť z úspechu a pozícia hlavného radcu samotného cisára. Navyše, ak tých najviac skorumpovaných dostanem na nižšie pozície a udržím ich tam, bude to znamenať prosperitu pre celú Čínu. Nie je totiž vôbec ľahké vykoreniť vysokú korupciu a nezničiť pritom celý systém obchodovania, z ktorého v konečnom dôsledku ťaží nielen cisár, ale aj ríša.

MOJE DOJMY A HODNOTENIE
Krásne graficky aj herne zladená hra typu euro, ktorá ponúka veľa taktizovania a zábavy. Všetky časti hernej dosky sú prepojené a vytvárajú vynikajúco fungujúci celok. Gùgōng považujem za náročnejšiu z hľadiska plánovania akcií (resp. celého herného kola). Pravidlá však nie sú až tak zložité. Hrá sa síce len na 4 kolá, ale jedna partia vám bez problémov zaberie dve hodiny a pri 4 až 5 hráčoch aj o čosi viac. Občas sa dostavuje AP syndróm (analysis paralysis), ktorý nie je kritický, no je tu prítomný. Práca s kartami reprezentujúcimi dary je vynijakúcim nápadom, ktorý neraz spôsobuje komunikačnú spŕšku pri stole – či už pozitívnu alebo negatívnu. Za optimálny počet považujem 4 hráčov (na dobrej akcii veselo aj v pätici). Hra však nestráca zo svojho šarmu ani pri menšom počte hráčov. Len si tam potom treba viac dávať pozor – niektoré akcie vám na istý čas môžu pomocníkov pohltiť.

Gùgōng považujem za vydarený počin, s jedinou malou poznámkou na záver, ktorú môžete prijať akokoľvek uznáte za vhodné: v tejto hre nebudete môcť vždy vykonať to, čo by ste vo veľkej škále ponúkaných možností chceli. Skôr budete robiť to, čo vyžaduje situácia, resp. čo vám dovolia karty darov, ktoré máte na ruke. Mňa to trošku zamrzelo. Hra ma totiž k sebe prilákala nielen svojou témou a grafikou, ale tiež hernými možnosťami, ktoré sa výborne kombinujú a vytvárajú dojem, že ide o viac než len o tvrdú hru na body. Ale nakoniec sa predsa len budete snažiť minimalizovať svoje straty a maximalizovať zisky. A tak to už pri eurohrách býva. Celkovo hru odporúčam a hodnotím ju na 8 bodov z 10.

Author: Icebear

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *