GRÉCKO V TÉME STOLOVÝCH HIER / 10. diel: Byzancia

Rozkvet helénskeho sveta počas vlády Alexandra Veľkého a jeho nasledovníkov neutlmil ani nástup nového svetového hegemóna – Rímskej ríše. Nová mocnosť, využívajúc efektívne mocenské centrum v ústí rieky Tiber, si síce podrobila macedónske aj grécke štáty, avšak plne rešpektovala ich kultúrnu, politickú a ekonomickú silu. Rimania prevzali celý grécky Panteón ako aj ostatné, oveľa významnejšie civilizačné výdobytky.

Kláštory Meteora, Thesália

V našom rozprávaní sa prenesieme aj cez obdobie udalostí v Betleheme. Od 4. storočia nášho letopočtu hovoríme o Byzantskej ríši, ktorá svojím rozsahom pripomínala ríšu Alexandrovu. Smutnou sprievodnou udalosťou nástupu kresťanstva je aj zákaz hier a zborenie chrámov v Olympii, po takmer 1200 rokoch neprerušenej tradície. V ríši sa však hovorí a obchoduje v gréčtine až do roku 1453, kedy bolo hlavné mesto Konštantinopol dobyté Osmanmi.

Concordia Venus – rozšírenie Salsa s mapou Byzantia

CONCORDIA: VENUS je prerábkou staršej hry Concordia. V novej edícii využívame roly rôznych rímskych občanov a budujeme obchodné zastúpenia vo východnom Stredomorí. Herný systém Concordie je veľmi zrozumiteľný, hráč vyloží jednu kartu s názvom rímskej funkcie a vykoná jej efekt. Efekty sú jednoduché, situácia na mape prehľadná. Hra ponúka skvelý herný zážitok v akomkoľvek počte hráčov od 2 do 5. Skvele vyriešený je aj tímový variant, dokonca až pre šiestich hráčov. Ani hráč s najnižším počtom bodov po záverečnom sčítaní by nemal mať pocit, že si hru neužil, pretože je to nekonfliktná budovateľská euro hra.

Gothic Invasion

V našom putovaní stolovkami naprieč gréckymi dejinami je často zmieňovaný autor Leutheris Iroglidis. Tento diel nebude výnimkou, pretože je autorom hry AUTOKRATOR a spoluautorom hier GOTHIC INVASION a BYZANTIO. V hre GOTHIC INVASION postavil 2 – 5 hráčov do dvoch odlišných úloh – buď sú náčelníkmi agresívnych germánskych kmeňov, ktorých cieľom je vyrabovať deväť rímskych sídiel, alebo sú to rímski velitelia, úlohou ktorých je ochrániť najdôležitejšie centrá ríše až do jari roku 382. Týmto základným cieľom je prispôsobená taktika každého hráča a na mape vznikajú hneď od začiatku napäté situácie.

Autokrator

AUTOKRATOR pokrýva obdobie 7. – 11. storočia a neutíchajúce spory medzi kresťanmi a moslimami. Dvaja až štyria hráči si rozdelia najväčšie súdobé kráľovstvá a kalifáty, kde za pomoci rolí ako kráľ, generál, admirál a stráž používajú svoje unikátne vojenské zdroje pre slávu Hospodina, respektíve Alaha. Dalo by sa povedať, že Autokrator je predohrou ku všetkým ostatným hrám, ktoré si za svoju tému zvolili križiacke výpravy do východného Stredomoria.

Konštantínopol

Centrom gréckeho sveta v ranom stredoveku bolo mesto Konstaninopolis (známe aj ako Byzanc, Carihrad, dnešný Istanbul). Starovekí Megarčania netušili, aký veľký bude mať pre všetkých Grékov ich kolónia Byzantio význam. Dodnes je pre nich tým jediným a pravým hlavným mestom. Strategická poloha na oboch brehoch prielivu Bospor, predel medzi Európou a Áziou, Zlatý roh hojnosti, Chrám božej múdrosti Agia Sofia. Práve tam študovali aj bratia z neďalekého Solúna – Konštantín a Metod. Stáročia boli jeho hradby nedobytné, až do roku 1453, kedy boli pokorené Osmanmi. Pozrime sa na štvoricu hier, ktoré majú toto veľkolepé mesto priamo vo svojom názve.

Byzanz

BYZANZ je rýchla a jednoduchá kartová hra, kde obchodujete na charakteristickom bazáre v hlavnom meste o čo najvyšší profit. V hre je dôležité odhadnúť, kedy je najvýhodnejšie získaný tovar predať.

Byzantio

BYZANTIO je hra pre 2 až 4 hráčov, ktorých úlohou je vžiť sa do situácie na sklonku 11. storočia, kedy cisár Basileus II. umiera a necháva ríšu bez dediča. Ambiciózne aristokratické rody začnú neúprosný boj o vplyv v krajine, podobný tomu po smrti Alexandra Veľkého. Komu sa podarí vztýčiť a udržať zástavu svojho rodu v najvýznamnejších mestách Malej Ázie? Byzantio má veľmi jednoduché pravidlá a príjemnú dobu hrania cca. 60 minút.

Byzantium

Hru BYZANTIUM zasadil autor Martin Wallace do obdobia 7. storočia, kedy sa vo východnej časti Rímskej ríše dostal k slovu prorok Mohamed a postavil tak základy vierovyznania, ktoré dokázalo ako jediné konkurovať pravoslávnym kresťanom v Európe. Každý z hráčov na tomto participuje v podstate rovným dielom, pretože tablo hráča je rozdelené na byzantskú a arabskú časť. Prepracovaný herný mechanizmus je na prvé zahranie veľmi náročné pochopiť, ale s každou ďalšou zahratou partiou je to lepší zážitok. Hráči musia veľmi citlivo kombinovať svoje vojenské ambície s možnosťami ekonomiky.

Constantinopolis

Hra CONSTANTINOPOLIS nás prenesie do čias cisára Justiniána. V 6. storočí nášho letopočtu zažíva Konštantinopol obrovský rozkvet a ťaží zo svojej strategickej polohy na brehoch prielivu Bospor. Obchodníci z celej ríše, čiže 2 až 5 hráči sa tu snažia vybudovať výrobnú základňu, aby mohli svoj tovar naložiť na lode a výhodne ho zameniť s inými časťami ríše. Constantinopolis je teda čisto ekonomickou hrou o efektívnej premene zdrojov na víťazné body, dohrateľná do dvoch hodín.

Santorini

SANTORINI je hra primárne určená pre dvoch hráčov, avšak s variantmi je odohrateľná aj v počte 3 alebo 4. Jedná sa o úplne jednoduchý herný koncept na pláne 5 x 5: pohni sa o jedno pole a postav stupeň na susedné pole. Vyhrá ten, kto ako prvý dosiahne s jedným zo svojich dvoch staviteľov tretí stupeň. Znovuhrateľnosť je zabezpečená veľkým množstvom kariet bohov a mytologických postáv. No a prečo som hru zaradil do článku o Byzancii? Nuž, postavené štruktúry nápadne pripomínajú pravoslávne kostoly, ktoré sa na Santorini začali stavať práve počas Byzancie. Santorini je nesmierne fotogenická hra, má prekrásne komponenty. Rozhodne odporúčam každému človeku aspoň raz za život navštíviť starovekú Théru – ostrov Santorini – a zahrať si tam rovnomennú hru!

Pax Renaissance

Asi najkomplexnejšou a najnáročnejšou hrou, ktorá sa témou dotýka aj Byzantskej ríše, je PAX RENAISSANCE. Bez ohľadu na to, či ju hrajú dvaja, traja alebo štyria hráči, zážitok z nej je obrovský. V podstate vás strhne do víru dejín, do obdobia formovania renesančnej Európy, kedy vznikali prvé bankové domy, vykonávali sa prevratné objaviteľské výpravy a realizoval sa návrat starovekej helénskej filozofie. Ocitnete sa priamo v 15. storočí! Paradoxne práve toto storočie je charakteristické tiež tým, že Byzantská ríša podlieha novej veľmoci – Osmanskej ríši. Videopredstavenie Pax Renaissance sme spracovali aj v našej Akadémii spoločenských hier.

Obdobie rokov 1453 (dobytie Konštantinopola) až 1821 (začiatok boja o nezávislosť) – takmer 400 rokov tureckej poroby – je pre všetkých Grékov najtemnejším úsekom ich bohatej histórie. V nasledujúcom článku vám preto priblížim niekoľko hier, ktoré sa týkajú už moderných dejín Grécka.

foto: Boardgamegeek.com, Wikipedia

Author: Pecovarhy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *